tv tijd en geld besparen liveliketom

tv tijd en geld besparen liveliketom

Het is nu bijna 10 jaar geleden dat ik mijn tv de deur uit heb gedaan. Ik heb in die 10 jaar nog niets gemist, maar wel enorm veel beleefd. Als extra bonus heeft het me ook nog eens veel geld bespaard (€ 600,- per jaar om precies te zijn). Durf jij een maand zonder tv te leven?

Als mensen het vraagt, kijken ze bijna nooit tv. Ze kijken het journaal, De Wereld Draait Door of RTL Boulevard, (tot voor kort) Pauw & Witteman of Humberto Tan. Dat bij elkaar opgeteld is toch al snel 2 uur per dag. Vaak blijkt dat ze dan ook nog wel wat dingen meekrijgen van pulp-programma’s (Weer 10 idioten in een jungle zonder naaimachine), documentaires en reportages of een nationale hulpactie. Om dan nog maar even de uren voetbal en tv-series niet mee te tellen. Voor mensen die nauwelijks zeggen tv te kijken, is een uur of 3 per dag misschien niet veel. Maar wat levert dat nou op?

De illusie van ontspanning

TV-kijken wordt vaak gezien als ontspanning. En ik geef toe: er is niet lekkerder dan een avondje bankhangen en je verstand op nul te zetten. Maar het aanzien van het wereldleed in een journaaluitzending kan allerminst ontspannen zijn. Net als een discussie waarbij mensen zijn uitgenodigd omdat ze totaal verschillende meningen hebben. De kans is groot dat je partij kiest voor de een of dat er juist voor allebei wel iets te zeggen valt. Voetbal en tv-series zullen je ook niet echt onberoerd laten. Dat is ook precies de bedoeling ervan. Maar wie denkt dat dit pure ontspanning is, heeft het mis. Je hersenen draaien namelijk overuren om al die informatie te verwerken en dat proces gaat ook nog door als je in je bed ligt!

Levend behang en ‘nog heel even’

Mijn tv had destijds de functie van levend behang: hij stond in de achtergrond aan. Tenminste, dat dacht ik. Want vaak bleven mijn ogen gefocust op het scherm terwijl ik met iets anders bezig was. Ik dacht daardoor dat ik de hele avond druk bezig was met iets anders, maar in mijn hoofd ging ik de discussie aan met de mensen op tv of keek ik gewoon ongegeneerd hele programma’s om aan het einde van de avond te ontdekken dat ik wéér niets had gedaan die avond. Ik ontdekte dit pas toen ik voor de Toneelacademie teksten uit mijn hoofd moest leren. Een eenvoudige dialoog ging er niet in, omdat er druk om me heen werd gekakeld.

Een ander verschijnsel waaraan ik leed was ‘nog heel even’. Ik ‘gunde mezelf’ nog één leuk programma, dat ik nooit van tevoren had gekozen. De promo halverwege het vorige reclameblok zorgde ervoor dat ik bleef plakken. En als ik ging zappen, kwam ik ook altijd wel iets leuks tegen, dat ik nooit zou kiezen als ik ervoor zou moeten betalen, maar wat leuk genoeg was om maar niet te hoeven denken aan de stapel wasgoed in de andere kamer.

Weg ermee!

TV-programma’s worden gemaakt volgens een bepaalde formule, waardoor je onbewust wordt gedwongen om tot het einde te blijven kijken. De commercial-blokken zitten op de juiste momenten ertussen en voor je het weet heb je aan het einde van de avond 50 commercials gezien. Zelfs als je in die tijd even wegloopt, krijg je mee wat er gebeurt. Of heb je nog nooit van een Juichpak gehoord?

In die 10 jaar zonder tv zijn er slechts een handvol momenten geweest waarop er wereldschokkende dingen gebeurden die ik live wilde zien. En dat kon dan gewoon via internet omdat voor echt belangrijke dingen ene livestream wordt opgezet. Maar door het het levende behang de deur uit de doen, heb ik minimaal 15 uur per week tijd terug gekregen.

Durf jij 30 dagen zonder tv te leven? Probeer het eens. Gooi je excuses overboord en laat die tv 30 dagen uit. Kijk de laatste ronden van het WK buiten de deur en ervaar de rust in je huiskamer als je thuiskomt. Je zult al snel merken dat je de tv vaak aanzet uit gewoonte. Of misschien krijg je ontwenningsverschijnselen omdat je niet weet wat je met al die vrije tijd moet. Is dat geen heerlijk luxeprobleem? Ik sta open voor alle taarten en cakes die je in die tijd kunt bakken, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de tijd nemen om je ervaringen hieronder te delen bij de comments. (Maar het zou zonde zijn als je daar meer dan 5 minuten aan besteedt 😉 )

Bespaar € 600,- per jaar

‘Hoe zit dat nou met dat geld besparen? ‘ vraag je je wellicht af. Het is vrij simpel: de commercials die worden uitgezonden kosten je geld. Niet direct, want niemand zal direct na een commercial de winkel inlopen. In vaktermen heet het dat tv een ‘awareness’-medium is. Oftewel: het helpt je bij het bewustworden van een bepaald merk. Hierdoor ben je eerder geneigd dit merk aan te schaffen als je er ’toevallig’ tegenaan loopt. En toevallig staan al die leuke aanbiedingen op plekken in de winkel, waar ze anders nooit staan, zodat ze rechtstreeks je mandje in kunnen.

Los daarvan kost een tv-abonnement zo’n 30-50 euro per maand. Die kosten vallen direct weg als je besluit je tv voorgoed de deur uit te doen. Dat is toch € 600,- per jaar. En daarvan kan ik mooi een weekje naar bijvoorbeeld Barcelona of Montpellier.