10000 euro

Dit is het dan: € 10.000,- . Toen ik de stapeltjes geld zo naast elkaar zag liggen, leek het toch een stuk minder indrukwekkend. Maar toch, het is genoeg voor 3 maanden vakantie. En na maanden sparen, had ik dan vandaag eindelijk de moed om mijn geld in handen te geven van een bank. Ik weet dat ik rente had kunnen pakken door het geld van begin af aan op een bankrekening te zetten, maar op de een of andere manier voelde het beter om het geld in huis te hebben en af en toe te tellen. Bovendien werd het voor mij ook veel tastbaarder om te zien hoeveel ik had en hoeveel ik nog nodig had voor mijn eerstvolgende reis.

Hoe spaar je €10.000?

Je kunt jezelf op een strak dieet zetten en als een monnik gaan leven, maar wat voor nut heeft het om te gaan sparen voor iets leuks als je er eerst voor moet afzien? De truc is dat je spaart, zonder dat je je leven drastisch wijzigt. De snelste manier om veel te besparen, is door slim boodschappen te doen. (Zie ook dit artikel, dat ik eerder schreef). De meest lucratieve truc voor mij, is die van het kleingeld sparen en dat af en toe te verdubbelen. Oftewel: wekelijks al je muntstukken in een spaarpot doen. Die er eens per maand uithalen en de waarde ervan in briefjes verdubbelen (€4,65 aan muntgeld is dan een tientje). Het muntgeld kun je dan weer gewoon uitgeven, maar ondertussen heb je al wel flink wat geld gespaard.

Daarnaast heb ik nog wat andere handigheidjes geleerd bij het sparen. Alle extraatjes en meevallers, heb ik direct in mijn spaarpot gestopt. Ook heb ik geprobeerd wat spullen te verkopen via Marktplaats en bol.com. En om niet te hoeven leven als monnik heb ik met mijn verjaardag, kerst en sinterklaas alleen dingen op mijn verlanglijstje gezet, waarvoor ik zelf het geld niet meer wilde uitgeven. Zo kwam ik toch nog aan die leuke spullen, die ik eigenlijk overbodig vond.

Je spaardoel

Wat ook belangrijk is bij goed sparen, is een doel. Laatst las ik de blog van Motormeissie, die net als ik de ervaring had dat sparen veel sneller gaat dan je denkt. Zij had de slimme truc om een foto van haar spaardoel in haar portemonnee te stoppen. Hierdoor kon ze vaak last-minute nog besluiten om iets niet te kopen, omdat het minder hard nodig was dan het verwezenlijken van die droom. Voor mij was de reis een belangrijk doel. Telkens als ik kleding kocht of spullen voor mijn huis, vroeg ik me af of ik het op vakantie mee zou nemen. Vooral als je plant om een jaar op vakantie te gaan, is dat een plausibele vraag. Uiteindelijk ga ik nu drie maanden weg, maar heeft die vraag er wel voor gezorgd dat ik veel overbodige zaken niet heb gekocht. En als je slim bent, pin je dat geld voor die aankoop wel, en doe je dat in je spaarpot.

Hoeveel geld je wilt sparen, hangt af van je doel. Voor mijn reis ben ik uitgegaan van € 100 per dag, oftewel € 3000,- per maand. Je zult begrijpen dat ik niet van resort naar resort hop. Dat is een grove schatting, waarop geen enkele ik moeilijke berekening heb losgelaten. Wel moet ik er nog voor zorgen dat mijn vaste lasten thuis, gewoon gedekt zijn. Als ik een jaar wegga, wordt mijn huis verkocht of verhuurd, maar voor deze drie maanden is dat een beetje veel gedoe. Desalniettemin heb ik met mijn spaarlust, mijn doel bereikt.

Fysieke spaarpot of bank?

Met alle bankruns in Zuid-Europa kan het natuurlijk nooit kwaad om voor jezelf een reservekapitaaltje achter de hand te hebben, just in case. Voor mij was de fysieke spaarpot vooral een manier om heel tastbaar mijn spaargeld te kunnen zien groeien. Tegelijkertijd ben ik wel zo’n € 250,- aan rente misgelopen. Persoonlijk vind ik dat niet zo heel erg, omdat ik een hekel heb aan banken die met hun bekaaide spaarrentes vooral elke stuiver in de beloningen van hun personeel steken. Ja, ik ben zo’n principiële zeur die banken een noodzakelijk kwaad vindt. Het zij zo. Grappig was overigens wel, dat ik vandaag bij de bank een spaarvarken cadeau kreeg omdat ik geld kwam storten. Blijkbaar vinden ze zelf zo’n fysieke spaarpot ook wel een goed idee *gnif*.

Maar goed, 10.000 euro dus en drie maanden vrije tijd. De eerste 695 euro zijn al uitgegeven; aan het ticket. 😉