Wie weleens in 020 komt en met ‘locals’ (lees: geïmmigreerde provincialen) praat, herkent ongetwijfeld het moment waarop je vertelt dat je uit Rotterdam komt en de korte denkstilte die daarop volgt. Ik heb eindelijk een manier gevonden om daarmee korte metten te maken.

Street+Style+Amsterdam+Men+Twins+

Voor mijn werk moet ik regelmatig in Amsterdam zijn. En omdat ik dan vaak op borrels beland met nieuwe mensen, komt altijd de vraag waar iemand woont. In plaats van Ẃest (‘zo goed gelukt met die mix van mensen)’, Noord (‘al zeker 10 jaar bijna helemaal upcoming’), Oud Zuid (’toe maar’) of Jordaan (‘gekocht vóór de crisis’) was mijn antwoord steevast ‘Rotterdam’.

Ongemakkelijke stilte

Dat antwoord werd meestal gevolgd door een ongemakkelijke stilte. En dan een vlug ‘Oh, daar gebeurt ook veel momenteel hè?’ of ‘Dat is ook helemaal hip tegenwoordig’ en daarna: ‘Ik ben er al lang niet geweest, maar ik hoor dat het er heel leuk is’.

Alsof ze ook maar enig idee hebben waarover ze praten. Ik ben er klaar mee! Niet zozeer vanwege het geveinsde enthousiasme. Maar vooral omdat na het korte statement het gesprek blijkbaar alleen nog maar kan gaan over de verschillen tussen Amsterdammers en Rotterdammers, dat Rotterdam voelt als een echte stad, maar ook heel kil zou zijn.

Westersingel, Zuiderpark en Oostzeedijk

En dat Amsterdam zo knus en gezellig is. Dat het aanvoelt als een dorp en allemaal leuke winkeltjes heeft. En dat, terwijl we op een plek zijn waar we het over 1000 andere (en bij voorkeur vakmatige) dingen kunnen hebben.

Maar omdat we gelukkig nooit te oud zijn om te leren, heb ik een nieuw trucje geleerd. Voortaan beantwoord ik de vraag met ‘Westersingel’. Da’s lachen joh.

Dan zie je die hippe koppen ineens graven in hun geheugen. In gedachten trekken ze een lijntje van de Westertoren naar de Singel. En dan daar ergens tussenin moet dat dan waarschijnlijk liggen. ‘Ẃestersingel, lekker centraal’ klinkt het dan, waarna het gesprek overgaat op dingen die er blijkbaar echt toe doen in 020: ‘Ben je al in de Foodhallen geweest?’

Tip: Dit trucje werkt ook met ‘Noordsingel’, ‘Zuiderpark’ en ‘Oostzeedijk’ of ‘Statensingel’. Allemaal Rotterdamse straatnamen, die Amsterdammers het idee geven dat je de stad beter kent dan zijzelf.