vakantiefoto kleur reis riksja

Voor een mooie vakantiefoto heb je echt geen dure spiegelreflexcamera nodig. Met mijn eenvoudige compactcamera maak ik de mooiste foto’s als ik op reis ben. Ik hanteer meestal 3 regels om tot een fraai plaatje te komen.

Het is bijna onmogelijk om een zonsondergang te verknallen als je er een foto van maakt. Maar al die andere mooie uitzichten of bijzondere plekken lijken soms moeilijk te blijven plakken op een foto. Als je de foto’s aan anderen laat zien, begin je te stamelen over hoe mooi het wel niet was in echt. Als dat gebeurt weet je dat je foto niet is gelukt. Een goede foto spreekt namelijk voor zich. En als ik heel eerlijk ben, is het best makkelijk om een mooie vakantiefoto te maken. Zelfs met een eenvoudige compactcamera zoals mijn Samsung WB650. Met deze 3 regels kom je een heel eind.

1. Kwestie van geduld

Een goede foto vraagt om wat tijd. Zelfs als je snel iets wilt vastleggen, omdat het anders voorbij is. Kies je positie zorgvuldig, probeer de horizon om ⅓ of ⅔ van je beeld te houden en stel de basics in qua sluitertijd en diafragma. Voor een mooie foto schiet ik makkelijk 10 keer hetzelfde beeld om daarna een selectie te maken. Zelf heb ik een voorkeur voor foto’s zonder mensen. Geen idee waarom, het is gewoon een voorkeur. Dat betekent vaak dat ik moet wachten totdat de mensen uit beeld zijn verdwenen. Ik gebruik die tijd meestal om te kijken naar eventuele buitenkansjes in het beeld: extra inzoomen om een detail vast te leggen of kijken vanuit een andere hoek. Een simpel vakantiekiekje kost op die manier meer tijd, maar voor mij is het onderdeel van mijn reiservaring.

2. Durf weg te gooien

Heel veel foto’s zijn niet de moeite waard om te laten zien aan anderen. Doe dat dan ook niet. Voor elke foto die ik plaats op Facebook zijn er zeker 50 die ik niet plaats. Die heb ik vaak al weggegooid voordat ik ze op m’n computer zet. Uiteindelijk zijn er dan nog steeds veel foto’s die ik uiteindelijk niet plaats of in een album laat afdrukken.

3. De trucendoos

Om zelfs met een compactcamera onvergetelijke foto’s te maken, is er de trucendoos. Professionele fotografen gebruiken altijd fotobewerkingsprogramma’s al is het maar voor minimale correcties. Zelf gebruik ik meestal Photoshop (als ik thuis ben) of Pixlr (als ik op reis ben). Er gaat geen foto online zónder de digitale trucendoos. Er zijn mensen die fel tegenstander zijn van dit soort nabewerkingen. Maar ik vind dat het geoorloofd is om beelden te bewerken, zodat ze meer lijken op het beeld dat in je herinnering zit. Als ik me felle kleuren herinner van een landschap en de foto toont door een verkeerd ingestelde witbalans een heel ander palet, dan zorg ik er met beeldbewerking voor dat de foto eruit ziet zoals ik het me herinner. Op die manier hoef je nooit meer te zeggen: in het zag het er veel beter uit.

Ik ben benieuwd welke foto-tips jij hebt. Deel ze hieronder.

Heb je een fantastische foto die ik zeker eens zou moeten gebruiken voor een blogpost stuur m dan naar m’n mailadres. Vanzelfsprekend krijg jij de credits als ik de foto gebruik.