Hardlopen is gezond en het helpt je om stress kwijt te raken. Tegelijkertijd is begínnen met hardlopen één van de minst leuke dingen: je bent niet direct een hippe en fashionable runner, je krijgt spierpijn en je zult zien dat het altijd begint te regenen als je je hardloopoutfit aantrekt. Een goed begin is het halve werk, heb ik ontdekt. Gooi daarom alle goede en professionele adviezen overboord als je wilt beginnen met hardlopen. Je eerste doel is namelijk niet de marathon; je eerste doel is het beginnen leuk te vinden! Met deze tips worden je eerste stappen in hardloopland een stuk leuker.

Gebruik géén hardloopschema

Er wordt heel veel geschreven over goede hardloopschema’s en langzaam opbouwen. Die schema’s hebben wel een zeker nut, maar echt motiverend zijn ze niet. Als je net als ik wilt beginnen als mooi-weer-lopen zul je ontdekken dat de zon niet twee of drie keer per week schijnt. En als je eenmaal een keer hebt overgeslagen, is je schema overhoop gehaald en heb je geen zin meer om het weer op te pakken. Pure demotivatie! Er zijn tegenwoordig zoveel goeie apps gratis te downloaden, die alles voor je bijhouden. Voor mij werkt het om alleen te lopen en ik ben groot fan van ZombiesRun en Runkeeper. Anderen lopen graag met Evy. De reden dat ik Zombies Run 5K-training zo leuk vind, is dat het in 8 weken tijd opbouwt naar een volwaardige run, compleet met stretch-oefeningen en intervaltraining.

Dahab shoes That Guy From Rotterdam

Koop eerst een outfit, ga dan pas lopen

Het klinkt gek, maar het kopen van je eerste onderdeel van je hardloopoutfit helpt je echt om te gaan hardlopen. Intrinsieke motivatie heet dat en wordt onder meer beschreven in het boek ‘Intrinsic Motivation and Self-Determination in Exercise and Sport’. Doordat je iets koopt, dat je wilt gaan gebruiken houd je je geest voor de gek. En elke keer als je het nieuwe artikel gebruikt, voel je je even weer net zo gelukkig als toen je het kocht. Dit effect is maar van korte duur, maar het helpt je de eerste weken door. Begin dus met een windblocker, een regenjack of een paar mooie hardloopschoenen. Zelfs een klittenband-hoes voor je smartphone doet die eerste paar keer al wonderen.

Loop buiten

Het voordeel van hardlopen is dat je het altijd en overal kunt doen. Zelfs als je een paar maanden op vakantie bent. Kies voor de buitenlucht, ook als je in de stad woont. Je ontdekt dan namelijk steeds nieuwe plekken (loop dus niet altijd hetzelfde rondje). Bovendien zorgt het anticiperen op verkeer en omgeving ervoor dat je scherp blijft. Hierdoor heb je minder tijd om aan je dagelijkse beslommeringen te denken. Je geest raakt op die manier sneller leeg, dan wanneer je op de ‘automatische piloot’ binnen op een loopband staat. De luchtkwaliteit mag dan in grote steden niet optimaal zijn; in Nederland hoef je je echt zorgen te maken over die paar keer dat je hardloopt langs een autoweg. Vind je het hardlopen na een tijdje leuk genoeg, dan ga je vanzelf op zoek naar betere hardlooproutes.

Houd het leuk

Een bekende valkuil bij hardlopen, is dat mensen overenthousiast beginnen. Gelijk 5 km in de hoogste versnelling of een uur ploeteren tot het zweet uit elke porie gutst. Overdrijven is allesbehalve goed: je vergroot de kans op blessures en je vermoordt je motivatie. Volg gewoon de instructies van je app of beperk het de eerste paar keer tot 20 of 30 minuten hardlopen met af en toe een wandelingetje van een paar minuten tussendoor. Op deze manier blijft het hardlopen leuk en krijg je zelfs zin om een volgende keer weer de deur uit te gaan en iets extra te doen.

Beloon jezelf

Last but not least: gun jezelf een beloning. Als je begint met hardlopen zonder concreet doel, is de druk om hard te lopen minder groot. Mensen die hardlopen om af te vallen of om een bepaalde afstand te halen, hebben dat als ultiem doel. (Vaak stoppen ze ook als ze hun doel eenmaal hebben bereikt.) Om structureel te genieten van hardlopen, kun je jezelf beter belonen met iets kleins dan voor een ultiem doel te gaan. Maak die beloning ook niet belachelijk groot, want je bent gene wereldverbeteraar. Om je een voorbeeld te geven: als ik ’s morgens hardloop dan “beloon” ik mezelf daarna met een croissant als extraatje bij de koffie. (Natuurlijk moet je niet gaan hardlopen op een lege maag, daarom drink ik altijd een versgemaakte smoothie van groenten en fruit voor ik de deur uitga.)

Door deze regels heb ik mezelf inmiddels ontdekt dat ik het  liefst 2 of 3 keer per week hardloop. En zelfs een klein regenbuitje deert me niet meer. Laat onder dit artikel een reactie achter, of mail me; ik ben namelijk benieuwd hoe deze tips voor jou werken.

 

[bol_product_links block_id=”bol_52441a6636732_selected-products” products=”1001004004928808″ name=”intrinsieke motivatie” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”009EFD” border_color=”009EFD” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]