Vergeet de pling-plong-muziek en kruidentheetjes, in Rotterdam kun je deze zomer kennismaken met yoga voor mannen (en vrouwen) met ballen. Yogaground is namelijk yoga zonder poespas, of zoals ze zelf zeggen: ‘yoga for the male and female athlete’. Nadat ik mezelf al had blootgesteld aan jankende huisvrouwen en zwetende Bikrammers, is dit een verfrissende aanpak waar ik wél warm van word.

rotterdam broga ferninand berghuijs yoga man

Ferdinand Berghuijs – Yogaground

Yoga en ik hebben een knipperlichtrelatie. We houden van elkaar, maar hebben soms ook een gruwelijke hekel aan elkaar. Op het moment dat ik het hardst yoga nodig heb (als ik gestresst ben) kan ik mezelf er niet toe brengen om tussen al die zweverige huismoeders te gaan staan. Ik heb zelfs meegemaakt dat ik in een stoffige woonkamer opgevouwen lag, terwijl naast me een vrouw begon te huilen omdat er spontaan een chakra openschoot. Bij Bikram voelde ik me al meer thuis, omdat het zo zwaar was, dat ik mezelf helemaal in het hier en nu vloekte: “waarom deed ik dit gvd ook alweer?!?!?!”. Een gulden middenweg leek er niet te bestaan. Maar er schijnt licht aan de horizon met de komst van Yogaground, die yoga aanbiedt zonder klankschalen of kruidentheetjes.

Nuchtere types gaan naar Yogaground

Ferdinand Berghuijs is oprichter van Yogaground en in tegenstelling tot veel zweverige collega’s staat hij met beide benen op de grond. Wat hem betreft is yoga een manier om je sportprestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Een prima aanvulling dus voor sporters, die hun lichaam soepel en fit willen houden.

Yoga voor mannen: Broga®

Mannen zitten fysiek iets anders in elkaar dan vrouwen en volgens dat principe ontwikkelde de Amerikaanse football-professional Matt Miller een speciale vorm van yoga: Broga. Dit is een intensieve training, gericht op het verbeteren van flexibiliteit, de opbouw van kracht, uithoudingsvermogen en mobiliteit. Hiermee werk je ook aan het verbeteren van prestaties bij andere sporten zoals hardlopen, crossfit, gewichtheffen en zwemmen. Broga is geschikt voor vrouwen die van aanpakken weten, mits ze niet gaan zitten mutsen. Dáár houd ik nou van!

Kennismakingslessen

Yogaground is dan ook in de eerste plaats een plek voor mensen die van aanpakken weten. Of nou ja plek; die moet er nog komen. Tot die tijd worden de yogamatten uitgerold op verschillende locaties in Rotterdam. Check hier de data en locaties.

Wat vind jij van yoga?