Havana Club Maestro Ronero Nederland

Dit is deel 2 van het artikel: Ben jij rijp voor puur Cuba?

Wat dan wel weer leuk is aan zo’n kennismaking met een maestro ronero, is dat ik voor het eerst ontdek dat ook goede rum op eikenhout wordt gerijpt. Net als bij wijn beïnvloedt het hout de smaak. Dat voor zo’n massaproduct nog steeds rummeesters nodig zijn, lijkt verwonderlijk. Want suiker is minder oogstafhankelijk dan de druif. Maar juist de vaten waarin de rum rijpt, zorgen na verloop van tijd voor smaakvariaties. De maestro ronero ziet erop toe dat de juiste ‘blend’ de vaten in gaat, maar het is aan de rummeester die hem eruit haalt om erop toe te zien dat ‘ie voldoet aan de smaakwensen van de immer grillige consument.

mojito kit havana club pic by LiveLikeTomDe Havana Club 3 Años heeft, je raadt het al, 3 jaar liggen rijpen voordat hij de fles inging. En zo kan het zomaar zijn dat de rum die vandaag de vaten in gaan, over 3 jaar ineens verkrijgbaar zijn in Amerika. Het Cubaanse staatsmerk is tot op heden namelijk niet verkrijgbaar in de VS vanwege het handelsembargo. Maar wie weet komt daar op korte termijn verandering in en drinken ze straks mojito’s zoals ze horen te zijn: vol van smaak met het pure karakter van Cuba.

Anti-kater middel tegen een rum-kater

De Cadillac rijdt naar de uitzwaaizone op Schiphol. Ik zou zo het vliegtuig willen instappen naar Cuba. Helaas zal dat moeten wachten tot een volgende keer, want mijn paspoort ligt thuis en met alleen m’n ov-chipkaart kom ik Cuba vast niet in. (Overigens zag ik wel dat WTC ook erg goedkope Cuba tickets heeft. Asbel geeft me een fles rum als goedmakertje en ik beloof hem plechtig dat ik er niet alleen cocktails van zal maken. Maar dan moet hij me eerst nog vertellen hoe ik een rum-kater bestrijdt. Zijn gulle lach klinkt voor een laatste keer door de auto. De tolk die het hele gesprek vertaalt weet het antwoord al: bij het wakker worden eerst een klein glaasje rum drinken, op nuchtere maag. Ik ga het proberen!

Asbel Morales Havana Club LiveLikeTom

Andere drank? Ook lekker!

Zelf drink ik al sinds jaar en dag jonge jenever met ijs als ik uitga; pure ingrediënten zorgen in mijn geval voor een katerloze zondag (lees ook: discover jenever, the traditional drink from Rotterdam). Maar ook cocktails vind ik een prima onderdeel voor een leuke avond. Vooral als het uitzicht meezit. Lees daarom ook zeker eens de uitgaanstips onder de noemer ‘cocktails with a view‘.

pag 2 van 2

Wat is jouw favoriete cocktail?

Noot: Dit artikel is niet gesponsord. Sommige links op deze pagina zijn affiliate-links; dit kost je niets extra, maar LiveLikeTom ontvangt een kleine commissie voor de doorverwijzing als je besluit iets te kopen. Voel je zeker niet verplicht om deze links te gebruiken. Doe je dat wel, dan ben ik blij dat je LiveLikeTom op deze manier steunt. Dankjewel!