pink wig gay colour Felipe Mastrandéa roze homo kleur gay man

Misschien wel een van de meest gestelde vragen over (let op: vrijwel nooit ‘áán’) homokoppels, is de vraag wie het vrouwtje is. Het antwoord is even simpel als ontnuchterend…

Ik moet bekennen dat ik als tiener vaak met dezelfde vraag worstelde. Zoekende naar mijn eigen identiteit leek het me een verschrikkelijk idee als ik ‘het vrouwtje’ moest zijn. Dat kwam vooral door alle stereotype homo’s die werden neergezet in de media.

Je had altijd een mannetje, dat stoer en heterosexueel oogde, en het vrouwtje, dat flamboyant gekleed valsenichten-opmerkingen maakte en een geföhnd kapsel had. Ja, dat was inderdaad nog het tijdperk vóórdat kale hoofden de standaard werden voor mannen met teveel testosteron.

Toen ik mijn eerste stappen zette in het relatiecircus, werd de vraag ingewikkelder. Wat is namelijk de definitie van ‘het vrouwtje’? Sinds ik het voor mezelf duidelijk heb, stel ik die vraag standaard aan hetero’s die de vrouwtjesvraag stellen.

Rolverdeling in het huishouden, of…

Is het vrouwtje degene die het huishouden doet? En zo ja, welk deel van het huishouden dan, de boodschappen of de was? In mijn ervaring is die taakverdeling namelijk helder verdeeld en heeft die overigens vooral te maken met de woon-werk-route als het om de boodschappen gaat. Daarin verschillen homo’s niets van hetero-mannetjes en  -vrouwtjes.

Het sexleven van homo’s fascineert veel mensen echter dermate, dat ze met de ‘wie is het vrouwtje-vraag’ eigenlijk daarop doelen als het gaat om ‘het vrouwtje’. Maar ook daarin is de vraagstelling niet heel specifiek. Want ben je dan het vrouwtje als je iets in de lijf krijgt geduwd en ben je dus het mannetje als je de duwer bent?

Duwen of geduwd worden

Bij het zwaar overrated standje 69 hebben homo’s volgens die definitie eigenlijk een kwartet van 2 mannetjes en 2 vrouwtjes, omdat ze iets in iemand duwen en iets in zich geduwd krijgen.

Of gaat het enkel om de anale seksvariant, die homo’s definiëren in ‘bottom’ en ’top’? Zelfs voor die definitie van mannetje-vrouwtje heb ik inmiddels voldoende research gepleegd om te kunnen stellen dat er tops zijn die kirren als vrouwen en bottoms die grommen als bronstige beren.

Op de vraag wie dan het vrouwtje is, gaat slechts 1 antwoord op. Er zijn gewoon simpelweg 2 mannen en er is géén vrouwtje. Dat maakt ook dat ze homo zijn. Zo simpel is het. Toch vraag ik me af hoe het dan zit bij twee vrouwtjes… *gnif*

Gelukkig vond ik metafoor die het eigenlijk allemaal duidelijk maakt. Vergelijk het met eten met bestek of met stokjes,waarbij hetero’s het traditionele bestek zijn en homo’s de exotische variant. Je vraagt toch je toch ook niet af welke van de twee stokjes de vork is. Of het mes?

gay cartoon chopsticks who is the male

Welke vraag krijg jij regelmatig naar je hoofd geslingerd?

Laat het me hieronder weten en ik ga op zoek naar een antwoord.

Meer columns van That Guy From Rotterdam

Vond je deze column leuk, dan vind je onderstaande blogposts waarschijnlijk ook erg vermakelijk: