aardappel oogst rotterdam

Dit weekend is het weer Rotterdamse Oogst-markt in Rotterdam. Elke eerste zaterdag van de maand een goede reden om naar het Noordplein te gaan.

Rotterdamse Oogst markt Rotterdam

Ooit was het spannend om met zoveel mogelijk ingrediënten uit de hele wereld te koken. Maar sinds Nieuw-Zeelandse kiwi’s standaard in de supermarkt liggen, kijken we niet op van een exoot meer of minder. Daardoor zijn lokale producten ineens vreemden geworden. Gelukkig kun je op steeds meer plekken terecht voor buurtvoer. Supermarkten dwepen er zelfs mee en Marqt ontleent er z’n bestaansrecht zowat aan. Onder het motto ‘Wat je van dichtbij haalt is lekker’ is er ook elke maand Rotterdamse Oogst-markt.

Rotterdamse Oogst

Enkele jaren geleden begon de stichting Rotterdamse Oogst met een festival om het begin van de voedselketen weer terug te brengen in de stad. De opening van het oogstseizoen werd gevierd met het Rotterdamse Oogstfestival op het Heemraadsplein. Er bleek een grote vraag naar en het festival was een doorslaand succes. De dames achter Rotterdamse Oogst besloten om er een echte markt van te maken, met producten uit de regio.

rotterdamse oogst gerookte knoflook

Inmiddels is de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein een begrip. Elke eerste zaterdag van de maand vind de markt plaatst. Tientallen kramen verkopen verse producten van eigen bodem. Wil je liever direct je smaakpapillen verwennen, dan kun je er ook terecht bij de vele foodstands. De live-muziek zorgt voor een echt festivalsfeertje en je moet dus ook niet gek opkijken als je er ongemerkt een paar uur blijft hangen.

Lokaal is niet (altijd) bio

Lokaal eten is overigens niet altijd biologisch; dat is een misverstand waar sommige verkopers handig op inspelen, bijvoorbeeld in de Rotterdamse Markthal. Een eerlijke marktkoopman zal je echter altijd met liefde vertellen waar zijn producten vandaan komen en hoe ze zijn geproduceerd. Dan krijg je in elk geval eerlijke waar voor je geld. Klein pluspuntje: lokale producten zijn niet de halve wereld over gereisd; dus dat scheelt al wel een hoop.

Welke markt bezoek jij het liefst?

oogstmarkt noordplein Rotterdam glazen