rotterdam pride logo

Dit weekend vind voor de tweede keer de Rotterdam Pride plaats. Het programma is flink uitgebreid ten opzichte van vorig jaar, er komt een heus regenboog zebrabad in Rotterdam, loop mee met de Pride Walk en natuurlijk kun je niet voorbijgaan aan de KeerWeer Parade. Zelfs de Star Sisters keren er voor terug! Wat wordt jouw programma dit weekend?

plattegrond rotterdam pride

De Rotterdam Pride 2015 is grootser dan de eerste editie van de Rotterdam Pride. Dat kan ook haast niet anders, want wat ooit begon als de KeerWeer Parade groeide langzaam uit tot een event waar gay Rotterdam massaal naar snakte.

Donderdag 24 september: theater, borrel & gay pubquiz

Hoewel er ook al wat kleinere events zijn in de aanloop naar het grootste gay-evenement van Rotterdam, begint de Rotterdam Pride op donderdag 24 september met de Pride Borrel in De Unie en de Mega Mini Bingo & Pride Pub Quiz in Loud.

-> Programma? Je kunt ook direct naar de 5 beste gay bars van Rotterdam.

Wie liever cultureel verantwoord de Pride aftrapt, kan in de nieuwe tweede zaal (!) van De Unie naar de theatervoorstelling ‘Het vaarwel van Joop alias Mighty M’ met pittige monologen en muziek, gebaseerd op de roman Pijpelijntjes van Jacob Israël de Haan.

Vrijdag 25 september: Pride Walk, Aboutaleb & Star Sisters

Het officiële zwaartepunt van de Rotterdam Pride ligt op de vrijdag, als de eerste Pride Walk wordt gelopen, die uitmondt in ‘grande opening’ van de KeerWeer Parade. De Rotterdam Pride Walk start om 18.00 vanaf het Stadhuis.

Een gedurfde stap om te werken aan de zichtbaarheid van de Rotterdamse LGBT-community. Op die avond is het namelijk ook gewoon koopavond en daarmee kan iedereen laten zien waar hij of zij voor staat.

 

Heb je het lef niet om mee te lopen, dan kun je je alvast verschansen bij de KeerWeer waar de Pride Walk om 19.00 aankomt. Burgemeester Aboutaleb opent de Rotterdam Pride dan officieel en zelfs ‘Patries’ Paay hebben ze zover gekregen om nog één keer met de Star Sisters op te treden tijdens de KeerWeer Parade.

Gay Film programma in Lantaren Venster & WORM

In Lantaren Venster draaien vrijdag meerdere films met een roze tintje in het kader van Camera Japan. Ook alternatief podium WORM draait een film, over transsexualiteit. Interessant is ook het inhoudelijke gesprek erna over hoe het is om transsexueel te zijn.

-> Nu we het toch over Japan hebben: lees ook de LGBT-guide voor Tokyo

Om 21.30 start bij Ferry Store een kroegentocht langs alle leuke gay kroegen van Rotterdam. Na de kroegentocht kun je daar ook doorfeesten tijdens SUPERHERO. Ben je toe aan een fris feestje, dan is de nieuwste gay party Topstuk in WORM een aanrader

Zaterdag 26 september: Pride Plein, Regenboog zebrapad en kunst & architectuur

Dat roze Rotterdam heel wat meer te bieden heeft dan kroegen en feestjes wordt zaterdag maar al te goed duidelijk. Het Schouwburgplein is de hele dag Pride Plein waar je pride yoga, bootcamp en wat al niet meer kunt doen.

Regenboog zebrapad Coolsingel

Ook kun je fietsen en wandelen door de roze geschiedenis van de stad, zo is er de Ferrie & Berry tour, kun je in Blijdorp leren over de Liefde (en homosexualiteit) in het dierenrijk en per boot de havenarchitectuur ontdekken. Om half 3 zetten de wethouders van Rotterdam hun beste beentje voor als ze de hand leggen aan het roze zebrapad over de Coolsingel/Westblaak!

Ook ’s avonds kun je weer uit je dak gaan tijdens de KeerWeer Parade, Pride Night en de alternatieve techno party Magniet. Wil je het laat maken, dan ga je naar De Doelen. Het speciale pride-feest REHAB veegt pas om 5 uur de laatste mensen naar buiten.

Zondag 27 september: roller derby, pride viering in Paradijskerk, film over lhbt jongeren in 010

Terwijl in de meeste steden de Pride stopt na de zaterdagavond, gaat het feest in Rotterdam gewoon door. Vanzelfsprekend met de KeerWeer Parade. Maar ook met de tours van de zaterdag én zelfs een speciale Pride Viering in de Paradijskerk!

In WORM draait de docu Days Till Pride waarin 3 lhbt-jongeren worden gevolgd tijdens de worsteling met hun coming out in Rotterdam. Rainbow City Rotterdam organiseert samen met Erasmus Pride een RollerDerby die niet voor pussy’s is onder de pakkende titel: Vagine Regime Lowlands. Zo rol je lekker de laatste pride-dag door.

-> Bekijk hier het volledige Rotterdam Pride programma

Tweede editie Rotterdam Pride ook een succes?

De Rotterdam Pride 2014 was een onverwacht succes. Natuurlijk waren er de pisnichten en de zeiksnorren, die hoopten dat ze in Rotterdam met bootjes over de Maas of op strontkarren over de Coolsingel zouden gaan. Het ging er feestelijker aan toe, op z’n Rotterdams.

-> Lees hier waarom de Rotterdam Pride een succes werd.

Waar ga jij heen tijdens deze editie van Rotterdam Pride? En wat raad je anderen aan?