art piece at westkruiskade rotterdam

Steeds vaker spreek ik Amsterdammers die in ‘Rotterdam moeten zijn’. Dan bedoel ik voor werk. Zelf pendel ik gemiddeld 3x per week naar de hoofdstad, maar andersom was het jarenlang een stuk verder: ‘Rotterdam, nee dat is te ver!’

Nu komen ‘ze’ regelmatig naar Rotterdam. En ze zijn nieuwsgierig. Waar kun je leuk eten? Waar kun je uitgaan? Waar kun je winkelen? Wat kost een huis hier? Vooral het antwoord op die laatste vraag hakt er altijd in. Voor € 150.000,- heb je hier een leuk centraal gelegen appartementje, anderhalve jaren ’30 verdieping in Noord of twee klushuizen in een spannende wijk.

rustig wonen in Rotterdam

‘Nog even en dan komen de bierfietsen’

Even zie je de vertwijfeling toeslaan. Met zo’n blik van ‘Kut, ik betaal echt veel te veel voor mijn 50 vierkante meter drie hoog achter in Amsterdam.’ Snel herpakken ze zich dan: ‘jullie krijgen hier straks ook die toeristen. Jullie staan in al die lijstjes en daar komt de hele wereld op af. Nog even en je hebt hier de bierfietsen en kun je hier ook de binnenstad niet meer in.’

Ik moet ze teleurstellen. “Wij” hebben namelijk geen Rijks- of Van Goghmuseum. Geen Anne Frankhuis of een pittoreske rondvaartboot. We hebben zelfs geen hoeren of een overdaad aan coffeeshops. En dat is toch waar die drommen toeristen in Amsterdam voor komen.

relaxing in park rotterdam camp fire

‘Aan een dagje Rotterdam heb je genoeg’

Ja, er zullen meer en meer toeristen blijven komen naar het Rotterdamse. Al was het maar omdat Delft en Den Haag binnen 12 en 20 minuten liggen. En Kinderdijk en Amsterdam op 45 minuten met ov. Of Antwerpen op een uurtje. Dat betekent vooral dat veel toeristen overdag keurig verspreid over de regio zitten. En dat Rotterdam voorlopig nog wel relatief rustig blijft in vergelijking met de hoofdstad.

art om the streets of Rotterdam

Aan een dagje Rotterdam heb je namelijk genoeg. Hier ga je niet een heel weekend heen om een beetje romantisch te gaan doen met je nieuwe of ingekakte liefde, zoals in Amsterdam. En je komt hier ook niet om foto’s te maken van huizen waar ‘we’ in wonen, want dat is lelijke stadsvernieuwingsbouw. Of niet-romantische architectuur.

Kabouter Buttplug

Dat geef ik ze dan weer wel mee, die nieuwsgierige Amsterdammers: op het eerste gezicht is Amsterdam veel mooier. Rotterdam is wat minder dromerig: hier ben je klaarwakker en broodnuchter. Hier zie je zelfs een kabouter met buttplug in je handen als je geen paddo’s hebt geslikt.

Meestal zijn ‘ze’ dan wel genezen en betalen ze liever teveel voor een eeuwenoud krakend huis waar toeristen dan foto’s van komen maken. Je moet er maar zin in hebben.

Wat denk jij: wordt Rotterdam het nieuwe Amsterdam?