liveliketom frysk paspoort

Na een kleine blogpauze heb ik weer volop inspiratie om artikelen te schrijven. Vooral omdat ik besefte dat ik als gay travel blogger, geen flitsend promomeisje hoef te zijn van de toerisme-industrie. Mijn verhalen zijn persoonlijk en een hoop van mijn reizen betaal ik gewoon liever zelf. Het geeft me de vrijheid om in mijn eigen tempo m’n eigen oordeel te bepalen.

Maar ook het nieuws geeft me inspiratie, zoals vandaag. Want: hoera, Nederland staat weer vooraan om onze vrijheid in te perken, onder de noemer ’terrorismebestrijding’. En als je het voor het eerst hoort, klinkt het best als een legitiem plan: paspoortcontroles invoeren bij internationale bus- en treinreizen om zo terroristen het reizen onmogelijk te maken. Maar er zijn een aantal redenen waarom dit een bar slecht plan is. En ben je dat met me eens, laat het dan vooral weten via de comments of door het artikel te delen.

5 redenen waarom meer paspoortcontroles een slecht idee zijn:

1. Het voorkomt geen aanslagen. Terroristische aanslagen zijn ongrijpbaar en haast onvermijdelijk. Vervelend, maar wel waar. Doordat een aantal controlfreaks die onvoorspelbaarheid niet aankunnen, doen overheden aan symptoombestrijding: meer camera’s, geen vloeistoffen in vliegtuigen (gevolg van deze aanslag, maar pas 10 jaar later kwam het vloeistofverbod), geen prullenbakken in de UK (na de Bishopsgate Bombing) en natuurlijk de steeds uitgebreidere bagage- en persoonscontroles na 9/11. Het voorkomt echter niet dat er bommen afgaan in metro’s, trucks op publiek inrijden en terroristen naar clubs gaan. Alle terroristen konden reizen, maar ze konden zich ook binnen landen vrij bewegen. Daar komt geen paspoortcontrole aan te pas.

2.Terroristen zijn slimmer dan de VVD. De VVD is groot voorstander van de voorgestelde aanscherping van regels. Kamerlid Tellegen roept heldhaftig: ’terroristen moeten niet kunnen reizen, hun reismogelijkheden moeten ze snel mogelijk worden beperkt.’ Om dat handjevol terroristen na hun daden te kunnen opsporen in bussen en treinen, wil de VVD dus de reisvrijheid van miljoenen Europeanen inperken. En die terroristen? Die gaan dan toch gewoon met een auto op pad. Of liften? Of wandelen de grens over?

‘België is een kei in de opslag van data. Maar wat doen ze ermee?’

3. Meer data is minder effectief in ambtelijke organisaties. België, bedenker van het onzalige plan, wil data van gekochte reisbewijzen vastleggen in een databank. België heeft na de aanslagen in Brussel bewezen kampioen te zijn in data-opslaan. Het probleem van België is echter dat ze geen flauw idee hebben wat ze met al die data moeten doen om terrorisme te voorkomen of terroristen op te pakken. Het duurde 5 maanden om een niet-reizende inwoner van België op te pakken, die bekend stond als man-met-hoedje. Dat ze hem al meerdere keren hadden kunnen oppakken, lag echt niet aan de opgeslagen data.

4. Reizen wordt omslachtiger, duurder en duurt langer. Als internationale bussen en treinen nóg trager en duurder worden, dan vormen ze helemaal geen serieus (en milieuvriendelijker) alternatief voor vliegmaatschappijen.

5. Het druist in tegen de basisbeginselen van Europa. Ooit was er een Europese droom: vrij verkeer van personen en goederen. Dat een stel raddraaiers Europa het liefst zien veranderen in een Islamitische Staat, zou niet mogen betekenen dat we dat inderdaad gaan doen. Maar meer controle, meer beperkingen en meer systemen om de bevolking angst in te boezemen, dat begint er toch verdacht veel op te lijken. Alleen een andere leider in het torentje en de onthoofdingen kunnen beginnen. Nee dank je.

Waar je wél vrolijk van wordt!

Goed, dit is niet mijn meest vrolijke blogpost ever, maar als je die zoekt, lees dan vooral: