Verslaafd aan Facebook?

Bijna alle sociale netwerken zijn gebaseerd op hetzelfde principe: zorgen dat je zoveel mogelijk terugkomt. In eerste instantie begint dat doordat je op de hoogte wilt blijven van wat je vrienden of zakelijke relaties (in het geval van LinkedIn) doen.

Maar al snel wordt je nieuwsgierigheid naar bekenden omgezet in een andere hunkering. Namelijk de behoefte aan nieuwe prikkels en zelfbevestiging. Voeg daar een snufje reclame aan toe en binnen de kortste keren ben je een gewillig prooidier voor bedrijven die (dankzij Facebook’s bezit van jouw data) precies weten voor welk lokaas jij gevoelig bent,

Zonder dat je het zelf doorhebt, ga je steeds vaker snakken naar dat rode icoontje in je berichtencentrum. Heb je Facebook-messenger, Whatsapp en Instagram dan ben je weerloos: alle kanalen worden ingezet om jou zo snel mogelijk weer naar Facebook te krijgen. Vaak zelfs, zonder dat je zelf weet waarnaar je nou eigenlijk op zoek was. 

Net als gokken

Wetenschappers vergelijken een Facebook-verslaving met een gok- of zelfs drugsverslaving. Je wilt steeds vaker terug om te checken of er iets nieuws is gebeurd, er een nieuwe evenement in de buurt is of dat je reacties hebt gekregen op je foto’s of status-update. Het liefst natuurlijk de jackpot: alledrie.

Net als met gokken voer je zelf een handeling uit; het openen van de app bijvoorbeeld. Of het checken van je telefoon. Soms wordt dat gedrag beloont met een kleine prijs. En heel soms met de jackpot. Maar net als met gokken, heb je heel vaak geen prijs. Het lijkt op de kers bij de fruitautomaat: nog heel even doorklikken en je hebt misschien écht prijs.  

 -> Lees ook: Verslaafd aan Facebook of aan jezelf?

Informatie die je over jezelf prijsgeeft

De updates van je vrienden zijn eigenlijk verschillende fruitsoorten: je wordt er heel even blij van, maar het geeft je net niet die hoofdprijs. En dus blijf je scrollen en klikken tot je de jackpot hebt gevonden. Maar in het geval van Facebook weet eigenlijk niemand hoe die er uit zou moeten zien. Het lijkt in elk geval in de verste verten niet op het banksaldo van Mark Zuckerberg.

Ondertussen geef je heel wat informatie over jezelf weg. Je houdt meer van katten dan van honden, drinkt deze zomer liever rosé met water dan een gin-tonic en met sommige vrienden heb je even geen goed contact.

Virtueel flirten

Oh en die collega op het werk stuurt ineens wel heel veel berichtjes via Whatsapp, misschien wordt het toch eens tijd om elkaar op Facebook te besnuffelen. Jullie hebben allebei al tijden een stabiele relatiestatus, maar een advertentie van SecondLove brengt je misschien wel op andere gedachten.

Je kunt er niets aan doen dat je geheel onschuldig de hele dag vakantiefoto’s van vrienden zit te liken terwijl je zelf verpietert achter je bureau. Je hebt al 30x alle lifehacks voor een clean desk bekeken. Facebook serveert je ter inspiratie nog even The Four Hour Workweek updates van Tim Ferris voor. Binnenkort ben je vrij. Nou mooi niet dus.

Tijd dus om af te kicken van Facebook met dit 5 stappen Facebook-afkickplan