Een vreemde stad ontdekken kan natuurlijk met een handig reisgidsje vol uitgestippelde wandelroutes. Maar in plaats van continu naar een boekje of telefoon te kijken, kun je ook gewoon vrijwillig verdwalen.

Een paar keer per jaar boek ik een verrassingstrip. Om vervolgens een wildvreemde stad te ontdekken, ga ik er meestal een ochtend of middag vrijwillig verdwalen. Op die manier kom ik op plekken waar weinig of geen toeristen komen. En als ik vervolgens de weg vraag aan lokale mensen, krijg ik vaak goede tips voor bijzondere restaurants of  andere verborgen schatten.

Hoe verdwaal je?

De meest eenvoudige manier om te verdwalen is om de eerste de beste metro of bus te nemen en een halte of 5 (7 is mijn lievelingsgetal) te blijven zitten. Vervolgens stap je uit en probeer je terug te komen naar je hotel, bij voorkeur niet via de hoofdwegen. Een andere truc is om een populaire wijk te kiezen uit je reisgids, daar heen te gaan en je te laten leiden door toevalligheden, bijvoorbeeld door de straat in te lopen waar je een bakker, bloemist of slager ziet liggen. Of gewoon een patroon van eerste links, tweede rechts, eerstvolgende links etcetera te lopen. Wat ik het liefst doe is op een paar meter afstand achter iemand aanlopen, die lokaal lijkt. En door goed om je heen te blijven kijken winkels, restaurants of andere bezienswaardigheden te bezoeken als je daar zin in hebt. Je hebt immers geen doel en je vindt snel weer iemand anders die je anonieme en onwetende inspiratiegids is.

Veiligheid

Omdat de meeste steden voor een weekendtrip in het veilige fort Europa liggen, kun je makkelijk verdwalen zonder in grote problemen te komen. Een beetje alertheid en een paar woorden in de lokale taal kennen, zijn al voldoende voor een fantastische middag. Ga je iets verder weg, dan kun je misschien eerst wat lokale veiligheidstips lezen (zoals: na zonsondergang niet alleen over straat in een stad als Kaapstad of Johannesburg). Neem voor de zekerheid ook altijd een kaart mee of een app met offline beschikbare kaarten zoals MapsWithMe. Ook is het handig om het adres van je hotel en eventueel een telefoonnummer ervan op te slaan. Een nummer van de taxicentrale kan ook handig zijn. Vrijwillig verdwalen is een leuke manier om weg te blijven van de bekende toeristenplekken en niet bedoeld als survival; doe dus vertrouw op je instinct en houd in je achterhoofd dat de meeste mensen het beste met je voorhebben. Wees dus vooral niet bang om de weg te vragen! Dat levert vaak nog een hoop leuke ontmoetingen op en wie weet sta je diezelfde avond nog in een hippe rooftop-bar cocktails te drinken met je nieuwe vrienden!

rooftop-party-sao-paulo