brighton beach pebbles chairs lounge beach chairs pier

De afgelopen anderhalf jaar ben ik vaker dan ooit ‘op vakantie’ geweest. Niet in de laatste plaats doordat voor mij een vakantie al begint op het vliegveld. Maar ook omdat mijn vriend in Londen woont en ik dus regelmatig heen en weer pendel naar de Britse hoofdstad. Hoe vaker ik dat doe, hoe makkelijker ik word in het reizen. En dat bracht me op het idee voor 48 uur trips: een serie blogposts ter inspiratie voor mini-vakanties. Een ultiem vakantiegevoel zónder stress kan namelijk makkelijk in 48 uur. Als je slim boekt zelfs zonder vrije dagen op te nemen! Hoe dat werkt, vertel ik je in deze blogpost.

48 uur leeuwarden

Sinds ik het artikel ‘vaker voordelig op vakantie‘ online heb gezet, krijg ik regelmatig mails van lezers die zich afvragen hoe ik die weekendtrips plan, zonder vrij te nemen. Gek eigenlijk, want ik kan me niet voorstellen waarom dat zo ingewikkeld lijkt. Ok, ik heb de mazzel dat ik in Rotterdam woon en ik binnen een halfuur op zowel Schiphol als Rotterdam The Hague Airport kan zijn. Maar zelfs als je verder van die vliegvelden af woont, is een 48 uur trip makkelijk te doen.

Keuzes, keuzes, keuzes

Voor mij is het vakantiegevoel belangrijker dan de bestemming: het maakt niet uit waar ik heen ga, als er een vliegveld is, is er ongetwijfeld iets in de buurt om op vakantie te gaan. Dus als ik een extreem voordelig ticket zie, boek ik het vrijwel direct. Maar zelfs als je iets kritischer bent, is een 48 uur trip makkelijk te regelen. Als je tijd beperkt is, moet je namelijk slimme keuzes maken. De belangrijkste keuze is de vliegtijd: vertrek op vrijdagavond rond een uur of 7 en retour op zondag na 5 uur ’s middags of maandagochtend vroeg. Veel retourtickets hebben het nadeel dat ze ongunstig uitpakken: vroeg weg vanaf Schiphol betekent een dag vrij nemen. En vroeg terug betekent minder vakantie. Het boeken van 2 enkeltjes bevalt mij de laatste tijd erg goed: ik vertrek vrijdagavond en vlieg zondagavond weer terug.

-> Binnenkort op That Guy From Rotterdam: “Verrassend genoeg is een retourticket niet altijd voordeliger dan twee enkele reizen”

liveliketom in oslo

Gooi de reisgids en tips van vrienden weg

Ik ben dol op reisgidsen, maar voor korte trips zijn ze een drama. Al die tips en suggesties lijken makkelijk, maar ze geven mij vooral het gevoel dat ik vanalles mis. Veel liever loop ik een leuk uitziend restaurant binnen om op mijn gemak te eten. En één museum is vaak genoeg om mijn honger naar inspiratie te stillen. Drukke winkelstraten sla ik over, omdat alle grote merken ook gewoon in Nederland te koop zijn (en de prijzen Europees toch hetzelfde zijn). En hoewel de beste tips van vrienden goud waard zijn, heb ik tijdens een mini-vakantie van 48 uur geen tijd om urenlang te zoeken naar een onvindbaar “adresje-in-een-schattig-wijkje-ergens-in-de-buurt-van-de-fontein”. Liever kijk ik met gratis WiFi op Tripadvisor voor suggesties in de buurt.

Meestal zoek ik 3 dingen uit die ik écht graag zou willen zien of doen en de rest laat ik aan het toeval over. Heel soms neem ik 1 gids mee, zo’n 100% reisgids. Daarin staan namelijk handige wandelroutes door wijken die volgens locals de moeite waard zijn. Daar pik ik dan 1 route uit en that’s it.

Verder is een 48 uur trip vooral een kwestie van durven genieten. Geen verwachtingen en dus geen teleurstellingen. Geef mij een kop koffie, een hamburger en goed bed; meer heb ik nauwelijks nodig.

-> Mocht je 48 uur Rotterdam willen doen, check dan de tips voor de beste koffie, beste hamburger en een kamer met het mooiste uitzicht.

Tot slot nog even dit: 48 uur is geen doel op zich. Althans, voor mij niet. Ik ga net zo lief 72 uur, een volle week of 56,5 uur op pad. Maar het feit dat ik binnen 48 uur onvergetelijke herinneringen kan opdoen op een andere Europese bestemming, geeft me genoeg energie om elke week door te komen.

Waar zou jij het liefst heen gaan op 48 uur trip?