Vaker op vakantie, dat wil iedereen. Maar die spaarzame vrije dagen zijn kostbaar en de bestemmingen niet eindeloos als je dichtbij huis wilt blijven. Maar met een beetje speurwerk kom je nog een heel eind. That Guy From Rotterdam ging op supersnelle citytrip naar Oslo!

oslo vigelundpark

Als je regelmatig de voordelige vluchten checkt (ik doe dat meestal met Google Flights) kun je in elk geval al voor ongeveer € 100,- heen en weer en voor dat geld is het helemaal niet erg om er maar 2,5 dag te zijn. Verder is Oslo overigens schrikbarend duur, dus daarom is het misschien zelfs beter dat je er niet een hele week naartoe gaat. Ik was al eens eerder in Oslo en toen sliep ik in het voordelige én comfortabele Citybox-hotel. Dit keer was het Scandic. En wat erg fijn is: het ontbijt is hier supergoed; compleet met verse zalm en glutenvrije broodjes en brownies. Prima begin van de dag voor iedereen die een beetje bewuster wil genieten.

river oslo

Citytrip Oslo in 48 uur

Net als in Wenen, Düsseldorf of Londen stap je direct een andere wereld in als je aankomt in Olso. Taal en lokale zoetigheden bij de koffie zijn daarbij mijn eerste realitycheck als ik land. De Noorse hoofdstad is bovendien schoon en opgeruimd, de mensen hebben een gezonde blos op de wangen en het tempo ligt er beduidend lager dan in andere Europese hoofdsteden. Vanwege de korte tijd die ik er te besteden had, heb ik een paar keuzes gemaakt om toch nog een beetje te kunnen ontspannen.

no hurry in life

Go with the flow

In de weekenden zijn de Noren ontspannen: als het weer het toelaat genieten ze met familie en vrienden in de buitenlucht. Terrassen zitten vol en hoewel er veel wordt gelachen, valt het op dat het volume waarop mensen praten en lachen stukken lager ligt dan in het rumoerige Nederland. Daardoor kom je gelijk tot rust.

tamara oslo

In Oslo is weinig hoogbouw en veel groen, de stad is uitgestrekt en daarom kun je er prima een frisse wandeling maken. We (ik was er samen met mijn vriend TheFoodJourney) liepen van het koninklijk paleis (det kongelige slott) naar de hipsterwijk Grünerløkka en terug. Een fikse wandeling, maar omdat we genoeg tijd namen voor koffie, lunch en shops (lees hier wat de leukste adresjes in Oslo zijn) viel dat helemaal niet op. Pas toen we ‘s avonds terugkwamen in het hotel, merkten we dat we er een dikke 18.000 stappen op hadden zitten. (Leve de smartphones!)

In de avond zijn we natuurlijk nog even langs de gaybars gegaan, maar eigenlijk hoef je niet verder te kijken dan London en Ett Glass, waar de meeste gays komen.

shoes blue sky oslo

De zondag hebben we vrijgehouden voor wat culturele ontspanning. Omdat het vliegveld slechts 20 minuten van het stadscentrum af ligt, kun je met gemak de hele zondag nog benutten voor leuke dingen als je pas aan het einde van de middag terug vliegt. Wij besloten de ferry te nemen naar het vikingschipmuseum (Vikingskipshuset). Dat museum ligt in een rustige en prachtige wijk, waar je je kunt vergapen aan belachelijk grote houten huizen.

liveliketom vikingshipmuseum

Mijn persoonlijke favoriet qua musea in Oslo is het Astrup Fearnley Museet en ook het Munch museum staat nog hoog op mijn lijstje voor een volgende keer. Dat ik terug ga, staat in elk geval vast: Oslo is zo dichtbij dat het haast zonde is van je vrije dagen om ergens anders heen te gaan! En dan ga ik ook nog eens terug naar Vigelandsparken, waar ik eerder al eens was (zie ook: ‘Ontdek Oslo – weekendtrip‘).

Meer tips of vaker voordelig weg te gaan? Lees dan ook: ‘vaker voordelig op vakantie, zo doe ik dat

statue vigelundpark oslo liveliketom

olso statue

Wat is jouw favoriete stad voor een 48 uurs citytrip?