Jaren geleden kwam ik voor het eerst in Portugal. Het zangerige Portugees en de robuust ogende mannen deden m’n hart direct sneller kloppen. Na de Algarve en Lissabon werd het tijd om de tweede stad van het land te ontdekken: Porto. Had ik dat maar eerder gedaan; wat een heerlijke stad voor een 48 uurs trip!

Porto river douro gay travel guide porto

Zoals in veel landen is de strijd tussen de hoofdstad en de nummer twee een oneerlijk vergelijk. Zo ook in Portugal: Lissabon is prachtig en verleidelijk en heeft dankzij de florerende toeristenindustrie een aangename mix van horeca en hotels. Porto is kleinschaliger, maar zeker niet minder charmant.

gay porto portugal river side douro

Mijn voorliefde voor tweede steden werd in gay friendly Porto zelfs verder aangewakkerd. De stad heeft namelijk alles in huis voor een fijn weekendje weg. Helemaal als je vliegt vanaf Rotterdam The Hague Airport; zodat je in alle rust kunt beginnen aan je citytrip.

-> tip: alle adressen in deze post vind je hier: 48 hours in Porto free guide (handig om te printen!)

Hippe havenstad aan de Douro

Samen met Rotterdam was Porto in 2001 Culturele Hoofdstad van Europa. De twee steden hebben allebei enorm geprofiteerd van de extra impuls die ze kregen in dat jaar. Porto zette zichzelf op de kaart als alternatieve en trendy stad, waar culturele traditie en hedendaagse Portugese creativiteit hand in hand gaan.

Bijkomend voordeel is dat de stad één van de goedkoopste Europese bestemmingen is voor een citytrip. Uit eten, overnachten en shoppen zijn er stukken goedkoper dan in veel andere Europese steden. Doe daar het uitzicht op een groot aantal goddelijke Portugezen bij en je hebt mij al half gewonnen!

De beste tijd om Porto te bezoeken

Zonder twijfel is de zomer (juni t/m september) de beste tijd om Portugals tweede stad te bezoeken. De sfeer is uitgelaten en het weer is droog en warm. Wil je de stad zien in volle glorie, kom dan op 23/24 juni, tijdens de langste nacht. De stad viert dit met een groot feest en de kans is groot dat je de kortste nacht compleet overslaat.

Lees verder: 48 uur Porto: wat te doen?