Als je het eerste deel van deze post hebt gelezen, dan kan het niet anders dan dat je benieuwd was welke stad alles in huis heeft voor een perfecte weekendtrip. Kunst, cultuur en exclusief shoppen zijn er in overvloed. Het eten in restaurants is goedkoper dan in Nederland en met de trein ben je er zo: vanaf Utrecht is het ongeveer 1,5 uur reizen. De stad die dus zonder meer op je ’to do’-list moet staan dit jaar, is Düsseldorf! Ja, ik geef toe: ik moest zelf ook even knipperen met m’n ogen toen ik het hoorde. De stad die Nederlanders vooral kennen als kerstmarkt-walhalla, blijkt namelijk een onverwacht leuke bestemming voor een weekendje weg. 

Wandelen langs de Rijn in Dusseldorf

Düsseldorf is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noord Rijnland-Westfalen, heeft 600.000 inwoners en is daarmee qua omvang vergelijkbaar met Rotterdam. En net als de Nederlandse havenstad heeft Düsseldorf zwaar te lijden gehad onder de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Zo op het eerste gezicht is de stad dan ook een vreemde combinatie van oud- en nieuwbouw. Maar als je er even rondloopt, ontdek je al snel dat grandeur en chique hier makkelijk zijn te vinden.

steigenberger parkhotel dusseldorf

Shoppen tot je kaart piept en luxe hotels!

That Guy From Rotterdam sliep tijdens deze trip in het chique Steigenberger Parkhotel. Dit hotel is een paar jaar geleden helemaal gerenoveerd en is nu weer dé plek om in stijl te verblijven tijdens een weekendje weg. Tuur niet te lang naar de etalages in de gang, want voor je het weet ben je € 50.000,- armer voor een leuk kettinkje. In plaats daarvan kun je beter de wanden bestuderen, waaraan fraai werk van verschillende fotografen is te bewonderen. De kamers zijn geluiddicht en het personeel zet vers fruit voor je neer, slaat ’s avonds je bed open en legt er zelfs een handdoekje naast (niet gelogen!). Dat bed ligt overigens perfect! “Het Steigenberger” is overigens niet het enige luxe hotel: in Düsseldorf barst het van oud en nieuw geld, dus je kunt er overnachten in grandeur van weleer of in stijlvol design van de toekomst.

Königsallee

Liefhebbers van geld uitgeven komen sowieso goed aan hun trekken. Wat bij Nederlanders namelijk minder bekend is, is dat Düsseldorf bij onze Oosterburen bekend is als echte modestad. Niet voor niets wordt hier ook de Fashionweek gehouden. Je kunt je dus voorstellen dat er heel wat te shoppen valt (ook buiten het kerstseizoen). De meeste dagjesmensen gaan voor hun shoppingervaring naar de Schadowstraße, de drukste winkelstraat van heel Duitsland. Maar aan en om de Königsallee, met zijn boomrijke wandelboulevard langs het kanaal, liggen veel chiquere winkels. Bijvoorbeeld de peperdure conceptstore APROPOS, waar je sneakers vindt voor € 900,- en een t-shirtje in de sale € 160,- kost. Een koopje! Ook als je andere wijken ingaat (bijvoorbeeld Oberkassel), vind je volop goede winkels voor het betere shopwerk. Wil je routes wandelen of de meest bekende winkels van Düsseldorf makkelijk vinden, dan kun je met deze gratis reisgids op pad. Iets prettiger is misschien deze compacte reisgids van Deltas, inclusief restauranttips en achtergronden. Hopelijk komt er binnenkort ook een 100% Düsseldorf reisgids uit, want persoonlijk vind ik die ideaal voor een citytrip. Alhoewel een up-to-date gids over gay Düsseldorf ook wel handig zou zijn.

fashion week duesseldorf

Düsseldorf PhotoWeekend 2015

De grootste verrassing van Düsseldorf bleek echter de hoeveelheid kunst en cultuur. That Guy From Rotterdam bezocht de stad tijdens het internationale festival Düsseldorf PhotoWeekend 2015 en we ontdekten dat er achter bijna elke kleine galerie een terrein lag met aanbouw of vaak zelfs nog een heel nieuw gebouw met hippe broedplekken en meer. Bovendien spraken we kunstenaars uit heel Europa, inclusief de grande dame van de Duitse fotografie: Hilla Becher.

brug in Duesseldorf

Binnenkort lees je hier meer over het kunst- en cultuuraanbod van Düsseldorf. En natuurlijk ook een antwoord op de vraag: hoe leuk is gay Düsseldorf?

Wat vind jij van Düsseldorf?