That Guy From Rotterdam bezocht de kilometers diepe grotten van Postojna, een eeuwenoud kasteel dat de schrijver van Game of Thrones inspireerde én sliep ondergronds bij één van de beste restaurants van Slovenië. Ga mee en ontdek Vipava en Slap.

slap vipava slovenia

Slapen onder de grond en culinaire hoogtepunten

Wij waren in nog geen anderhalf uur vanaf Venetië al in Slap, een klein gehucht (400 inwoners) nabij Vipava, dat in Slovenië wereldberoemd is vanwege Majerija. En echt: overal we later deze trip nog kwamen, iedereen kende het!

Majerija wordt omschreven als een plek waar iedereen kan vluchten van de dagelijkse hectiek. Terecht, want chef Matej Tomažič en zijn vrouw hebben een klein paradijs gecreëerd waar je zintuigen worden geprikkeld met pure smaken en…………R……..U…….S……T…….

Matej werkte jarenlang als topkok in de beste restaurants van Slovenië toen hij in 1994 begon aan de verbouwing van een 17e eeuwse boerderij. Twaalf jaar later opende hij zijn restaurant waar je lokaal gerechten geserveerd krijgt in een modern jasje. Mensen komen uit heel Slovenië en Italië om hier te eten. Lokale ingrediënten en wijnen van de eigen wijngaard mogen niet ontbreken, maar ook de lokale likeuren zijn favoriet.

liquor-majerija-slap-vipava

Proef de lokale likeuren in de kelder van Majerija

thyme syrup slovenia

Als je gaat wil je een fles voor me meenemen?

Sinds een paar jaar heeft de boerderij ook 10 kamers, elk vernoemd naar een kruid dat in de tuin groeit. Geen gek idee als je bedenkt dat je letterlijk ónder die kruidentuin slaapt. Het daglicht in de kamers komt binnen via de dakramen tussen de kruiden. Het liefst waren we hier een hele week gebleven om helemaal tot rust te komen.

Majerija Slovenia restaurant and hotel

pic: missclaire.it

room in majerija slap vipava slovenia

Proef de Sloveense wijnen en keuken in Vipava & Slap

Slap hoort overigens bij het grotere plaatsje Vipava, dat bekend staat om z’n vinoteek, want dit gebied is trots op z’n wijnen. Die kun je ook proeven bij ‘gostilna’ Podfarovž, een klein restaurant met slechts 5 tafels beneden, 5 boven en 5 op het terras. Gelegen aan een heldere waterbron, kun je hier in alle rust genieten van de Sloveense keuken en wijnen.

gostilna-podfarovz-by-night

viapava-wines-slap

Pinela en Zelen zijn razend populaire druivensoorten uit dit gebied en veel Slovenen kennen de wijnen uit Vipava dan ook. De frisse Zelen, een frisse ‘groene’ wijn, vonden wij in elk geval heerlijk!

gay-travel-blogger-in-slovenie-food-travel-blog

Bij Podfarovž krijgen we een hertenpaté met truffel als start van begin van een aantal smakelijke gangen, die de traditionele keuken zonder poespas presenteren. Jota (bonen en koolsoep), wilde asperges met pancetta en een toetje dat we in de dagen erna nog veel zullen eten: potica. Dit toetje lijkt nog het meest op een strudel met notenvulling en is voor de verandering niet een machtig toetje, maar een smakelijke afsluiter van een goede maaltijd!

deer-pate-slovenian-traditional-dish

traditional-slovenian-food-dish-food-travel-blog-slovenie

slovenian-traditional-food-podfarovz-vipava

potica-slovenian-dessert

Op 20 minuten afstand van Vipava vind je de oudste toeristische grotten ter wereld, die van Postojna en een kasteel waar zelfs de schrijver van Games of Thrones even met z’n ogen moest knipperen. Lees er binnenkort meer over.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Slovenië, lees dan ook:

Tussen Venetië en Ljubljana

Het westen van Slovenië lijkt niet echt een voor de hand liggende keuze voor een weekendje weg. Maar als je het een beetje slim aanpakt blijkt het een fantastische bestemming, op een paar uur reizen van Amsterdam. Als je namelijk vliegt op Venetië en daar een auto huurt (wij deden dat via Sunny Cars), zit je voor je het weet in een totaal andere omgeving. Of nog beter: ga een weekje weg en bezoek Venetië, Ljubljana en alles wat er tussenin ligt! Wij zijn in elk geval blij dat Mijn Slovenië ons op deze manier kennis liet maken met de regio; het is prima te reizen en het aantal vluchten op Venetië is vele malen groter dan de rechtstreekse vluchten op Ljubljana.

-> Tip: koop bij een benzinestation voor zo’n € 13,- een autovignet voor Slovenië.

vipava-colorful-plant-in-wall

Wat denk jij van dit stukje Slovenië?