
Na jarenlang als single op Valentijnsdag hoopvol naar de brievenbus te zijn gekropen, had ik dit jaar eindelijk weer eens een heuse Valentijnsdate. En wat voor een! Jawel, ik durf het zachtjes fluisterend toe te geven: ik heb verkering. Op 14 februari nam ik ‘m mee naar het Museumkwartier Den Haag, waar doorgaans gesloten deuren voor ons open gingen. Met achter elke deur een dinergang en nog veel meer….
Valentijnsdag, wat moest ik daar nou mee? Ik hoopte natuurlijk elk jaar op die goddelijke stille liefde, die me eerst anoniem zou verblijden en die zich dan daarna bekend zou maken. En dat we dan uit elkaars handen zouden eten en wilde sex zouden hebben voor de open haard. Maar elk jaar was er enkel die ene kaart in dat bekende handschrift. Niet van die anonieme liefde, maar van mijn tante van inmiddels 84. Ze doet altijd haar uiterste best om een mooie kaart uit te zoeken.
Maar de liefde is ondoorgrondelijk. En zo werd de zwoele date van een hete festivalzomer mijn beste vriend. Wat later werd ‘ie mijn platonische huisgenoot tijdens de lockdowns. Maar afgelopen zomer gingen we weer daten. We belandden voor de eerste keer op Folsom in Berlijn en vlogen vorige maand samen naar Colombia voor een heerlijke vakantie. En toen was daar ineens Valentijnsdag.
Shit, wat te doen?
Blind date in het Museumkwartier
Een restaurant is wat cliché op Valentijnsdag. En misschien net als Kerst wel iets te beladen. Een avondje theater of bios is weer wat te stil. Alhoewel, we zijn wél allebei dol op musea en theater….
Ineens kreeg ik een tip doorgestuurd: ‘Blind date in het Museumkwartier’. Dus in gedachten zag ik het Mauritshuis, de Koninklijke Schouwburg en het Eschermuseum al voor me.
‘Culturele instellingen die normaal gesproken ’s avonds dicht zijn, openen nu de deuren’ was de belofte. Dus de schouwburg viel al af. En het zou ook verrassend zijn las ik, dus misschien zouden die andere twee grote namen ook niet eens op de route liggen. Maar ik had geen flauw idee wat er nog meer in dat gebied zit. Het werd dus een gok.
Hand in hand door Museumkwartier Den Haag
Ik sprak met mijn date af op Den Haag Centraal en van daaruit liepen we naar de Kloosterkerk. Voor de deur stond een jongen met gitaar liefdesliedjes te zingen, kaarsjes op de grond en een olijke gastheer die ons welkom heette. Binnen waren meer stellen die wel nieuwsgierig waren naar wat komen ging.
We proostten op de liefde. Ik weliswaar al sinds afgelopen zomer alcoholvrij, maar mijn nieuwe liefde vindt dat geen probleem. En de catering gelukkig ook niet.
De eerste gang bleek een verwarmende truffel-miso soep, die werd vergezeld door een acrobatische dans met de kerk als statig decor.
Daarna liepen we als groep met knipperende hartjes naar de voormalige Amerikaanse ambassade. Daar huist tegenwoordig West Den Haag, een kunstinstituut dat ons welkom heette in de voormalige bibliotheek van de ambassade. Geheel in Mad Men stijl, super vet. Sowieso voor mij ook wel tof om te weten dat daar nu een exporuimte zit op het gebied van taal, woord en typografie. West heeft verder een diverse programmering en dat werd ook wel duidelijk door de muzikale omlijsting hier.
Alle Valentijnsdates mochten tegenover elkaar plaatsnemen en deelden een tafellaken dat ook als servet en slabber diende. Daarop waren prachtige salades “gedrapeerd” en deelden we brood en wijn met de andere gasten totdat de hoofdgerechten werden geserveerd. Een muzikaal duo improviseerde de achtergrondmuziek. We zaten erg dicht op de andere gasten en door de bijzondere setting raakten we daarmee als vanzelf aan de praat.
Het nam gelijk de spanning weg van een Valentijnsdate en werd een gezellig diner met vreemden die voor heel even voelden als vrienden.
De tijd tikte weg zoals de wijn uit de flessen verdween en voor we het wisten waren we alweer onderweg naar de volgende locatie. We moesten het zelf nog even verwerken, want we waren nu al op twee bijzondere locaties geweest in het Museumkwartier Den Haag en hadden er nog twee te gaan.
Het mooiste kaasplankje ooit!
Aan de Hofvijver lag locatie nummer 3, Museum Bredius. ‘Onze’ troubadour zong ons weer naar binnen. Wat stond ons hier te wachten?
Dit museum was niet alleen voor mij een onbekende, maar ook voor veel van de geliefden uit Den Haag. Niemand was hier eerder geweest, maar wat een verborgen parel is dit! Het pand hing vol met oude meesters uit de Gouden Eeuw, inclusief een paar Rembrandts en werken van Jan Steen.
We kregen een privé-tour met wonderlijke verhalen over het huis, haar naamgever en de werken die hier te zien waren. In de keuken stond de grootste verrassing te wachten: een ‘kaasplankje’ dat eruitzag als een geschilderd meesterwerk, prachtig uitgelicht. Terwijl we ons daaraan tegoed deden hoorden we dat ze hier zelfs in de 19e eeuw al gescheiden waterstromen hadden, met drinkwater en huishoudelijk regenwater. Daar zouden we tegenwoordig ook wat van kunnen leren!
Dit museum was helemaal wat mijn lief prachtig vindt. En ik moet toegeven, ik was zelf ook aangenaam verrast.
Highlights en hoogtepunten
De climax van de avond was weggelegd voor het Haags Historisch Museum, waar een tentoonstelling over haar te zien is. Twee acteurs namen ons mee in historische haarverhalen. Ook hier was ik nog nooit geweest en de pruikentijd is na Bridgerton en met alle seizoenen RuPaul’s Drag Race weer helemaal hot.
Alle liefdes samen op één avond
Deze Valentijnsdate bleek een schot in de roos! Alle liefdes kwamen samen. We kregen dans, theater, prachtige schilderijen en heerlijk eten. We hadden tijd voor elkaar, maar konden ook samen genieten van hetgeen ons werd voorgeschoteld. Spraken met andere stellen, én gezellige singles. We leerden nieuwe dingen over elkaar. We liepen hand in hand. Knipoogden naar elkaar. En we eindigden heerlijk zoenend aan de rand van de Hofvijver.
Wat een rijkdom, dat je als gay zo jezelf kunt zijn in dit land. Alsof het zo moest zijn. Love is love. En van ons extra hartjes voor Museumkwartier Den Haag, dat deze avond organiseerde, met al onze liefdes bij elkaar. Hopelijk gaan ze dat nog veel vaker doen; ik zou zo weer gaan!