WiFI

Booking-apps en reviewsites zijn erg handig als je op zoek bent naar de beste slaapplekken voor de scherpste prijs. Maar tegelijkertijd zie je steeds vaker dat mensen meer naar hun beeldscherm kijken dan naar hun fantastische uitzicht. Backpacken wordt steeds makkelijker en tegelijkertijd ook steeds ingewikkelder. ‘Free Wifi’ kan de ondergang worden van de spontaniteit en unieke ervaringen. En daar was het toch uiteindelijk om te 

Een hostel zoeken was zelden zo makkelijk als tegenwoordig: even een app openen, plaatsnaam intikken en kijken hoeveel bedden er beschikbaar zijn. Via recensiesites zie je direct of de bestemming ook daadwerkelijk biedt wat wordt beloofd. En voor wie het helemaal makkelijk wil, kunnen vlieg-, trein-, bus- en boottickets in no time op je mobiel staan. Perfect voor wie wat zekerheid wil op vakantie en – dat is de illusie – snel dingen wil regelen in plaats van eindeloos wachten bij een bushalte of hostel, na hostel afleuren op zoek naar een slaapplaats. Toch ontdekte ik onlangs (wederom) dat de echte wereld nog steeds groter is dan het internet en dat ik tijd en geld kon besparen door juist niet via internet te boeken. Sterker nog: volgens het internet kon ik helemaal nergens terecht, terwijl ik in werkelijkheid volop keus had. En in plaats van op m’n tweede keus droomeiland te belanden, eindigde ik in eigen hut op het strand van het eiland waar ik écht graag heen wilde. Internet bleek eens te meer een beknopte versie van de realiteit, met al z’n ongefilterde

De voordelen van internet

Als je zekerheid zoekt, is internet een handig hulpmiddel. Je voorkomt dat je voor een gesloten hosteldeur staat en met een beetje mazzel hebben andere reislustigen foto’s bij hun review geplaatst, waardoor je zeker weet dat je niet bedrogen uitkomt. Ook bieden sommige sites een laagste-prijs garantie, maar dat is alleen de laagste internetprijs. Tot slot kun je via internet eindeloos graven in nieuwe routes en bestemmingen. Voorstanders zeggen dan ook vaak dat het niet veel anders is dan via de papieren versie. Of je nou naar een boek of beeldscherm kijkt, maakt toch niet uit zou je denken. Maar terwijl in een papieren reisgids, zoals Lonely Planet of Rough Guides, slechts een beperkt aantal pagina’s aan een bestemming wordt besteed, kun je op internet eindeloos bladeren. In plaats van te kiezen uit grofweg 10 overnachtingsplekken, heb je er ineens meer dan 100 en dat zorgt voor meer keuzestress. Voor je het weet zit je een hele avond achter je beeldscherm, terwijl je die tijd ook had kunnen besteden aan rondkijken in de plaats waar je op dat moment bent.

De voordelen van “offline”-geregel

De beperking van het een papieren reisgids schept ook veel duidelijkheid: je hebt een paar opties en dat maakt kiezen makkelijker. Natuurlijk zijn er altijd pareltjes die niet door de redactie zijn geselecteerd, maar vergeet niet dat de algoritmes van Google ervoor zorgen dat je automatisch veelgezochte/ bekeken plekken te zien krijgt. Net zo min uniek dus. De enige manier om die echt unieke plekken te ontdekken, is via-via. Oftewel: praat met andere gasten in een hotel/ hostel/ guesthouse.

Een ander voordeel van reizen op de bonnefooi (en geloof me: ook ik heb de eerste paar dagen altijd moeite met het loslaten van m’n zekerheden) is dat internet niet alles laat zien wat er te halen is. Zo stapte ik onlangs op een boot richting Kecil, het kleine eiland van de Perhentian Islands. Volgens internet was het hele eiland volgeboekt. Dat kon ook wel kloppen, want het was een nationaal feestweekend. Maar net als dat ik mijn bootticket ter plekke zonder moeite kreeg geregeld, was ook het vinden van een slaapplaats op het eiland geen probleem. Sterker nog: ik vond een hut op het strand, die weliswaar niet al te schoon, maar wel erg comfortabel én goedkoop was. Ik vertelde het verhaal aan mede-reizigers die me met grote ogen aankeken. Ze hadden weken van tevoren alles proberen te regelen en konden niets vinden. Daarom hadden ze eerst een overnachting op het grote eiland geregeld in een duur resort en vervolgens de oversteek gemaakt naar het andere eiland.

Goedkoper dan de “laagste-prijs-garantie”

Toen ik het eiland verliet, kon ik tickets voor een bus naar mijn volgende bestemming boeken. Er waren verschillende shops die dat konden regelen. Het bleek al snel dat alle minivans onderdeel waren van een groot prijskartel: iedereen biedt dezelfde trip aan voor dezelfde prijs. De eigenaar van mijn strandhut wist me echter te vertellen dat het goedkoper was om bij aankomst op de pier de aanbiedingen op me af te laten komen. En inderdaad: op de pier fluisterde een oudere man me in het oor dat ik ook 30% minder kon betalen. Hij bracht me uiteindelijk naar een wat verder gelegen reisbureau. Officieel boekte ik de trip voor het normale tarief, maar in ruil voor mijn stilzwijgen kreeg ik de korting.

Het was eens te meer de bevestiging dat het internet dan wel een zegen is, maar dat er nog steeds niets gaat boven oren en ogen openhouden voor alles wat zich afspeelt buiten je beeldscherm. Zeker als je op vakantie bent!