Ik krijg regelmatig de vraag ‘hoe doe je dat toch?’ als ik weer eens op vakantie ben geweest. Inderdaad, met gemiddeld 2 tripjes per maand doe ik het niet slecht. En de komende weken staan Londen, Oslo, Barcelona, San Francisco, LA en Lloret op het programma. Nee, te klagen heb ik niet. Maar het beste nieuws is: jij kan het ook! “That Guy From Rotterdam” en ga vaker en voordeliger op vakantie!

Je gaat te weinig op vakantie!

Ga ik nou zo bizar vaak op vakantie of ga jij gewoon te weinig? Waarschijnlijk dat laatste. Gelukkig hoef je niet bakken met geld te verdienen of ambtenaar te zijn met een batterij aan ATV-, vakantie-, feest- en “studie”-dagen. Sterker nog: ik werk meer dan fulltime en toch ben ik vaker weg dan toen ik parttime werkte. Hoe ik dat doe? Heel simpel: That Guy From Rotterdam. Oftewel: leven zoals ik eigenlijk zou willen. Dat is samen te vatten in 5 tips, die me tegenwoordig overal brengen.

montpellier temple

Tip 1 (geloof het of niet): Werk harder

Werken is leuk en als dat niet zo is, dan heb je de verkeerde baan. Hoe dan ook : werk harder om meer te kunnen genieten. Niet om meer geld te verdienen, dat is namelijk geen doel op zich; hooguit een leuke bijkomstigheid. Nee, het gaat erom dat je zó hard werkt, dat je ‘s avonds met een voldaan gevoel jezelf vrije tijd gunt. En dat je in het weekend terecht tegen jezelf kunt zeggen dat je het hebt verdiend om te genieten. Ik werk me het schompes en heb de mazzel dat ik een fantastische job heb. Een baan met z’n ups & downs, met z’n stress-pieken, maar zelfs als het rustig is schaaf ik mijn talent bij, lees ik vakinformatie en probeer ik nieuwe dingen te bedenken. En naast die fulltime job heb ik ook nog eens een blog, waarop ik minimaal 3x per week post en waarvoor ik vaak op onderzoek uit ga. Overigens prijs ik me tegenwoordig wel gelukkig met Jap & Aero die That Guy From Rotterdam voorzien van nieuwe invalshoeken.

Ja, vanzelfsprekend ben ik regelmatig uitgeput als het weekend is. Dat is heerlijk! Als ik dan een uurtje Netflix kijk, voel ik me niet schuldig. Ik geniet er dubbel en dwars van! Genieten is de belangrijkste reden dat ik zo vaak weg ga: ik verdien het en ik kan zonder schuldgevoel op pad!

Tip 2: Vraag géén loonsverhoging

Jaren geleden heb ik besloten dat ik geen loonsverhoging meer wilde. Ik heb mijn bestedingen drastisch teruggebracht en heb geleerd te besparen. Dat kwam doordat ik een tweede studie ging doen, waardoor ik ineens de helft van mijn salaris te besteden had (part-time ipv full-time werken én college- en reisgeld zelf ophoesten).  Nu woon ik nog steeds in het kleine appartementje waar ik na mijn studie ben gaan wonen. Ik woon in een krachtwijk ja, met ook z’n mindere kanten. Maar het grootste voordeel is, dat ik maar 560 euro per maand aan mijn hypotheek betaal (en dat is bruto, want ik krijg jaarlijks ook nog eens de hypotheekrente terug). Ik bespaar duizenden liters water met 6 flessen perensap. En ik heb mijn tv de deur uit gedaan. Dat scheelt toch al snel 600 euro (= 6 KLM citytrip-tickets) per jaar aan kabelkosten. In plaats van loonsverhoging vraag ik tegenwoordig of ik een uurtje minder kan werken. Omdat ik hard werk en de vraag uiterst ongebruikelijk is, staan bazen vaak versteld, met een ‘ja’ tot gevolg. Ik werk nu 40 uur per week op een 38-urig contract en heb dus mooi 12 vakantiedagen per jaar extra. Nice!

Sao Paulo - Brazil

Sao Paulo – Brazil

Tip 3: Wees impulsief

Hoe vaak zeggen mensen ‘daar moet ik even over nadenken’? Meestal is die vorm van uitstel, het begin van afstel. Zeg eens wat vaker ja! En helemaal als er een goede aanbieding voor een vliegticket of hotelovernachting voorbij komt (of ga er gewoon naar op zoek met Google Flights). Zeg gewoon ja en regel daarna pas de rest, zoals je vrije dagen. Goede aanbiedingen komen meestal ver van tevoren en als je direct boekt, is de kans groot dat er nog data beschikbaar zijn voor een (lang) weekend. Ik heb van impulsiviteit inmiddels een tweede natuur gemaakt en zelfs mijn zomervakanties boek ik op die manier. Omdat ik bijna de hele wereld interessant vind om te bezoeken, maakt het mij niet uit of ik dít jaarof volgend jaar naar mijn droombestemming ga. Als er dit jaar een andere spontane verrassing voorbij komt; ook prima. Zo belandde ik vrij impulsief in Canada, Oslo, Costa Rica, Maleisië en San Pedro d’Atacama.

That Guy From Rotterdam New York citytrip

Waren deze tips te ingewikkeld? Dan kun je met deze laatste 2 tips zeker wél uit de voeten. Lees verder ->

Pagina 1 van 2