brighton beach pebbles chairs lounge beach chairs pier

PrEP is hard op weg de populairste drug te worden onder homo’s. Oh sorry, medicijn. Gaan we binnenkort allemaal op vakantie met een voorraad PrEP? Of is het toch nét iets anders dan een stripje malariapillen?

De afgelopen maanden is PrEP veel in het nieuws geweest. Jubelverhalen van gebruikers die een sexuele revolutie beleefden doken op in L’Homo en Winq. Openhartige vlogs van gebruikers over de bijwerkingen waren er ook. En die zijn zeker de moeite van het bekijken waard.

Zelf ben ik nogal calvinistisch van aard. Ik vind dat je mag genieten van sex, maar je lichaam regelmatig volstoppen met medicijnen terwijl je ook op andere manieren jezelf kunt beschermen, druist een beetje in tegen mijn – noem het calvinistische –  idee van ‘gezond verstand’.

‘Reëel risico’

PrEP is een een preventief geneesmiddel. Gebruikers die meedoen aan het experiment zijn zelfverklaarde rondneukers met een behoefte aan onveilig sexcontact. Dat kun je ontkennen, maar feit is dat binnen het experiment een sexueel minder actieve man niet zo snel in aanmerking komt voor PrEP, omdat dan het onderzoek nergens op slaat. Het gaat er juist om dat je een reëel risico loopt om besmet te raken met hiv.

Iedereen mag doen waar ‘ie zin in heeft, maar sex met een PrEP-gebruiker gaat bij mij linea recta naar de laagste regionen op mijn bucketlist. Waarom? Omdat sinds de opkomst van PrEP  de andere soa’s weer welig rondtieren. En de kans dat je die oploopt van iemand die onveilige sex heeft mét PrEP is wel een tikkeltje groter.

Madrid in de ban van hepatitis-uitbraak

Niet voor niets zijn in Londen na London Pride de soa-poli’s 24/7 geopend. In de stad, waar PrEP, crystal meth en barefeestjes de normaalste zaak van de wereld lijken, zijn inmiddels resistente varianten van gonorroe & syfilis opgedoken. Die zijn dus niet meer met antibiotica te verhelpen.

Ook in Madrid is men inmiddels geschrokken. Sinds vorig jaar is er onder homomannen een heuse hepatitis-epidemie gaande in de Spaanse hoofdstad. Nou kun je dat ook krijgen als je niet aan de PrEP bent, maar het is wel een gevaarlijke ontwikkeling dat door een publieke PrEP-test duizenden niet-PrEP-ers worden blootgesteld aan de bij-effecten van dit experiment.

Klein lichtpuntje: veel Nederlandse mannen zijn dankzij het programma man-tot-man al gevaccineerd tegen hepatitis. Maar in mijn ogen is een preventieve vaccinatie toch net iets anders dan langdurig medicijnen slikken als onderdeel van een experiment.

PrEP, zelf betalen of niet?

Het is goed dat er eindelijk een middel is dat seropositieven weer een normaal sexleven geeft. Dankzij PrEP is het stigma van hun ziekte genezen. Maar tegelijkertijd wordt hiermee onveilige sex gestimuleerd, zonder dat de lange termijneffecten duidelijk zijn. Creëren we op deze manier wellicht ook een resistente variant van hiv?

Het is volkomen terecht dat PrEP niet wordt vergoed door de overheid. Net als dat malariapillen of zonnebrand, of zelfs condooms, dat niet worden. Waar je ook heengaat op vakantie, je pillen en condooms betaal je zelf. Ook als je een paar weken onbezorgd en onbeschermd gaat cruisen.

Je kunt het ook vergelijken met rijden onder invloed: het beste is helemaal niet drinken. Maar als je dan toch drinkt, neem dan een taxi. En hoewel de kosten van een ongeval na rijden onder invloed enorm hoog zijn, betaal je die taxirit wel zelf.

Teken de petitie!

Dat neemt natuurlijk niet weg dat PrEP wel gewoon beschikbaar moet komen voor iedereen die daaraan behoefte heeft. Dat is ook de reden dat ik deze petitie heb getekend vóór het beschikbaar maken van PrEP.

Los daarvan is het voor iedereen een prettige gedachte als je je elke 3 maanden laat testen, als je wisselende contacten hebt. Dan ga je in elk geval met een gerust hart op vakantie, nietwaar?

Wat vind jij van PrEP? Laat je horen!

Updates: Sommige lezers vinden dat ik kort door de bocht ga. En lezen dingen die er niet staan of lezen andere artikelen als de waarheid. Ik heb het artikel daarom eerst aangepast. Maar toen ik erover nadacht, bedacht ik me dat het bullshit was. Ik zit me op verjaardagen en partijen te verdedigen over mensen die het blijkbaar verstandiger vinden om andere soa’s op te lopen, omdat ze zo nodig bare sex willen hebben. Ik ben heel blij dat PrEP er is en dat het een medicijn is tegen hiv. Maar het gaat mij om het principe dat een commerciële farmaceutische industrie er flink veel baat bij heeft dat mensen chronisch aan de loodzware medicijnen gaan en daarmee een gezond lichaam ‘beschermen’ tegen een anders chronisch te behandelen ziekte. En dat, terwijl we de lange termijn effecten ervan nog niet kennen en we andere soa’s daarmee weer volop kans geven. Daarom heb ik besloten om het gewijzigde artikel hier te publiceren.