brighton beach pebbles chairs lounge beach chairs pier

Updates: Dankzij lezers die mij wezen op ‘feitelijkheden die niet zouden kloppen’, heb ik deze blogpost ge-update en aanpassingen aangebracht waar inderdaad feitelijke onjuistheden stonden. De wijzigingen zijn aangegeven met doorhalingen en de sterretjes verwijzen naar de updates onderaan de pagina. Dank voor jullie input! 

PrEP is hard op weg de populairste drug te worden onder homo’s. Oh sorry, medicijn. Gaan we binnenkort allemaal op vakantie met een voorraad PrEP? Of is het toch nét iets anders dan een stripje malariapillen?

De afgelopen maanden is PrEP veel in het nieuws geweest. Jubelverhalen van gebruikers die een sexuele revolutie beleefden doken op in L’Homo en Winq. Openhartige vlogs van gebruikers over de bijwerkingen waren er ook. Bekijk vooral ook de rest van de video’s, zodat je een beter beeld krijgt van het hoe, wat en waarom van Amsterdirks experiment.

Zelf ben ik nogal calvinistisch van aard. Ik vind dat je mag genieten van sex, maar je lichaam regelmatig volstoppen met medicijnen terwijl je ook op andere manieren jezelf kunt beschermen, druist een beetje in tegen mijn – noem het calvinistische –  idee van ‘gezond verstand’.

‘Reëel risico’

PrEP is een experimenteel en preventief* geneesmiddel. Gebruikers die meedoen aan het experiment zijn zelfverklaarde rondneukers met een behoefte aan onveilig sexcontact. Dat kun je ontkennen, maar feit is dat binnen het experiment een sexueel minder actieve man niet zo snel in aanmerking komt voor PrEP, omdat dan het onderzoek nergens op slaat. Het gaat er juist om dat je een reëel risico loopt om besmet te raken met hiv.

Iedereen mag doen waar ‘ie zin in heeft, maar sex met een PrEP-gebruiker gaat bij mij linea recta naar de laagste regionen op mijn bucketlist. Waarom? Omdat sinds de opkomst van PrEP ** de andere soa’s weer welig rondtieren. En de kans dat je die oploopt van iemand die onveilige sex heeft mét PrEP is wel een tikkeltje groter.

Madrid in de ban van hepatitis-uitbraak

Niet voor niets zijn in Londen na London Pride de soa-poli’s 24/7 geopend. In de stad, waar PrEP, crystal meth en barefeestjes de normaalste zaak van de wereld lijken***, zijn inmiddels resistente varianten van gonorroe & syfilis opgedoken. Die zijn dus niet meer met antibiotica te verhelpen.

Ook in Madrid is men inmiddels geschrokken. Sinds vorig jaar is er onder homomannen een heuse hepatitis-epidemie gaande in de Spaanse hoofdstad. Nou kun je dat ook krijgen als je niet aan de PrEP bent, maar het is wel een gevaarlijke ontwikkeling dat door een publieke PrEP-test duizenden niet-PrEP-ers worden blootgesteld aan de bij-effecten van dit experiment****.

Klein lichtpuntje: veel Nederlandse mannen zijn dankzij het programma man-tot-man al gevaccineerd tegen hepatitis. Maar in mijn ogen is een preventieve vaccinatie toch net iets anders dan langdurig medicijnen slikken als onderdeel van een experiment.

Update 25 juli 2017: Wat me daarentegen wel weer zorgen baart, is dat de PrEP-voorstanders bijna als een sekte hun geloof willen uitdragen, daarbij de waarheid met een flinke korrel zout nemen. Zo kreeg ik, via Twitter, een update voor dit artikel van de directeur van de Hiv Vereniging Nederland een tweet, die linkte naar dit artikel. Vooral de ‘eigen interpretatie’ vind ik dan gevaarlijk. Wie het artikel leest, ontdekt namelijk dat PrEP niet leidt het aantal soa’s vermindert, maar het eens per drie maanden testen. En in mijn perceptie was dat sowieso al verstandig bij wisselende partners. Ook als je anale seks met condoom hebt, maar de rest zonder.

PrEP, zelf betalen of niet?

Het is goed dat er eindelijk een middel is dat seropositieven weer een normaal sexleven geeft. Dankzij PrEP is het stigma van hun ziekte genezen. Maar tegelijkertijd wordt hiermee onveilige sex gestimuleerd, zonder dat de lange termijneffecten duidelijk zijn. Creëren we op deze manier wellicht ook een resistente variant van hiv?*****

Het is volkomen terecht dat PrEP niet wordt vergoed door de overheid. Net als dat malariapillen of zonnebrand, of zelfs condooms, dat niet worden. Waar je ook heengaat op vakantie, je pillen en condooms betaal je zelf. Ook als je een paar weken onbezorgd en onbeschermd gaat cruisen.******

Je kunt het ook vergelijken met rijden onder invloed: het beste is helemaal niet drinken. Maar als je dan toch drinkt, neem dan een taxi. En hoewel de kosten van een ongeval na rijden onder invloed enorm hoog zijn, betaal je die taxirit wel zelf.

Teken de petitie!

Dat neemt natuurlijk niet weg dat PrEP wel gewoon beschikbaar moet komen voor iedereen die daaraan behoefte heeft. Dat is ook de reden dat ik deze petitie heb getekend vóór het beschikbaar maken van PrEP.

Los daarvan is het voor iedereen een prettige gedachte als je je elke 3 maanden laat testen, als je wisselende contacten hebt. Dan ga je in elk geval met een gerust hart op vakantie, nietwaar?

Wat vind jij van PrEP? Laat je horen!

Updates

* PrEP is een regulier medicijn dat voor € 570,- per maand verkrijgbaar is. Tegelijkertijd lopen er experimenten waarbij het middel gratis wordt verstrekt.

** de stijging van het aantal andere soa’s is (nog) niet toegeschreven aan PrEP. Sommige onderzoekers stellen dat het wellicht komt doordat meer mensen zich nu regelmatiger laten testen, anderen stellen dat er uberhaupt vaker onveilige sex plaatsvindt. 

***Lees ook L’homo pagina 130 en 136

**** Verrassend genoeg reageren pro-PrEP-gebruikers allemaal ontkennend over het risico van verspreiding van andere soa’s. ‘Ze laten zich elke 3 maanden testen’. Dat deed ik ook toen ik veel wisselende contacten had, mét condoom. En in mijn directe omgeving doen de meeste homo’s dat. Maar er wordt dus glashard ontkend dat het risico op verspreiding van andere soa’s groter is dan wanneer je sex hebt mét condoom. In de psychologie heet dat cognitieve dissonantie.

***** Ook opvallend: in de negatieve reacties beantwoordt niemand deze vraag.

******Wel is het zo dat PrEP nu 570 euro kost in NL, terwijl een generieke variant van het middel in het buitenland voor 50 a 60 euro over de toonbank gaat (Bron: https://twitter.com/Gert75 ) . Daar zou de overheid wel iets van kunnen vinden en aan veranderen, nietwaar?