De dagen worden langzaam weer langer, maar juist na de feestdagen kan de winterdip hard binnenkomen. Gelukkig kun je er zelf wat aan doen om de heftigste dip te voorkomen. 

Het liefst trek ik in de winter de dekens over me heen. Een winterslaap lijkt me heerlijk en vrienden weten ook al dat ik tussen oktober en maart in mijn a-sociale modus zit: ik wil minder vaak mensen zien en heb ook minder energie.

Gelukkig zijn mijn winterse reistrips een goede therapievorm: een weekje duiken en een weekje skiën zorgen ervoor dat ik in december en aan het begin van het nieuwe jaar genoeg zonlicht te zien krijg.

curacao-scubadiving-gay-travel-

Toch is het niet altijd mogelijk om die twee vakanties jaarlijks in te plannen. Daarom houd ik m’n lijf en geest voor de gek met een aantal trucs.

De winterdip

De winterdip is een veelvoorkomend verschijnsel: zo’n 15% van de Nederlanders heeft er last van. Ongeveer 2% van de bevolking van ons koude kikkerland heeft last van een serieuze winterdespressie, ook wel Seasonal Affective Disorder genoemd.

Ten onrechte wordt vaak beweerd dat Vitamine D de oplossing biedt tegen dit verschijnsel. Maar Vitamine D helpt vooral bij de opname van mineralen om zo de stevigheid van botten en tanden te garanderen. Het heeft dus weinig te maken met een vrolijker gevoel.

Fijn: strakblauwe lucht en zonlicht!

Fijn: strakblauwe lucht en zonlicht!

Wél is het zo dat het gebrek aan daglicht in de donkere maanden zorgt voor een verlaagd energieniveau. Jezelf meer daglicht gunnen is dus een belangrijke manier om ongeschonden de winter door te komen.

Met onderstaande tips maak je een goed begin in de strijd tegen de winterblues.

Winterdip tip 1: Kom in beweging

In de winter is de verleiding groot om binnen te zitten en de gordijnen dicht te trekken. Heel verstandig natuurlijk om warm te blijven, maar juist daardoor krijg je ook te weinig daglicht binnen. Ga elke dag minimaal 30 minuten naar buiten.

Wandel naar je werk of doe je boodschappen lopend of op de fiets. Het gevecht tegen de elementen als het stormt of regent is misschien niet altijd even prettig op het moment zelf, maar zal je naderhand een gevoel van overwinning geven.

Zelfs als je geen elementen hoeft te trotseren is beweging in de buitenlucht al goed voor je: wandelen helpt bij depressie en heeft positieve effecten op je algehele gezondheid.

Winterdip tip 2: Ga sporten met lekkere mannen

Naar de sportschool gaan is een goed alternatief voor degenen die niet van kou en regen houden. Heb je net als ik een extra impuls nodig om naar de gym te gaan, lees dan: ‘wanneer zijn de hotties aan het sporten‘.

En wil je echt elke dag vrolijk zijn, dan is de post ‘Met een discobal in de keuken is het elke dag feest‘ een aanrader.

hot-gym-guy-liveliketom

Gebruik een daglichtlamp

Lichttherapie is een belangrijk middel tegen de winterblues. Het is een erkende therapie die in geestelijke gezondheidsinstellingen wordt gebruikt en die wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Maar je zit er natuurlijk niet op te wachten om in de winter ’s morgens extra vroeg uit de veren te gaan om bij een psycholoog achter een felle lichtbak te gaan zitten.

Daarom gebruik ik zelf al een aantal jaren met succes de Litebook. De portable lamp zet ik ’s morgens voor me neer als ik mijn mail check of ontbijt. Dat kost dus geen extra tijd en mijn ogen vangen het ultra-heldere licht op dat ze anders in de winter ontberen.

Philips heeft inmiddels ook Energylights met blauw of wit licht en vrienden van mij zweren inmiddels bij de Energy Light. Ze werken hetzelfde als de Litebook: in korte tijd krijgen je ogen een grote hoeveelheid sterk licht binnen, waarmee je lichaam wakkerder wordt en je winterdip kan worden voorkomen.

Zelf begin ik meestal in oktober met mijn lichttherapie: voorkomen is beter dan genezen. Maar zelfs als je hartje winter begint, merk je al binnen enkele weken effect. En uit de hoeveelheid lichttherapielampen kun je tegenwoordig precies kiezen welke het beste bij je past, portable, als bril of gewoon op een vaste plek in huis.

 

Ga op vakantie

Probeer als het even kan in de wintermaanden een zonvakantie te boeken. Een weekje zonlicht doet je goed en is een goede realitycheck: je weet direct weer dat de zon altijd schijnt achter de wolken. Hierdoor voel je je meestal al goed binnen 30 minuten na het opstijgen.

Als je het maximale uit zo’n week wilt halen, boek dan een vakantie buiten het hoogseizoen en kies voor een actieve vakantie. Ook hier is de combinatie van daglicht en beweging weer een goede. Skiën zou eigenlijk in het basispakket moeten komen, vind je niet?

European Gay SKi Week Avioraz1800

Heb je nog meer tips tegen de winterblues, deel ze hieronder. De beste tips verzamel ik in een update van deze post!