We weten allemaal dat vrouwen in toiletten van restaurants, hotels en op vliegvelden met veel zaken bezig zijn die niets te maken hebben met ordinair wateren. Make up bijwerken, roddels uitwisselen, elkaars partner valideren, deo opdoen, panty verwisselen en coke snuiven. Maar wat gebeurt er op het mannentoilet?

Lange tijd wist ik nauwelijks wat er gebeurde in het mannentoilet. Ik was pee-shy. Voor de meelezende vrouwen: dat is het syndroom dat je niet kunt plassen als er anderen (kunnen) meekijken of -luisteren. Vaak gaat dit gepaard met angst voor een te kleine pik.

Bolivia Salar de Uyuni wc toilet loo

Hoe makkelijk en snel het urinoir ook lijkt, ik sloot me meestal op in het kleinste kamertje met een deur voorzien van slot. Geen gedoe en een beetje privacy.

Pee-shy? Gewoon oefenen!

Daar viel me meestal op dat het toilet schoner was dan faciliteiten die toiletten voor gemengd publiek hebben. Vrouwen hangen namelijk liever boven de bril, dan dat ze er op gaan zitten. Mannen denken gewoon: als iedereen gaat zitten, dan blijft die bril in elk geval schoon. Maar dit geheel terzijde.

 -> Van een geheel andere orde: dit is wat er gebeurt als heteromannen voor het eerst Grindr openen

Na jaren van vergelijkend warenonderzoek op andere locaties dan het toilet ben ik over mijn pee-shyness heen gekomen. De angst voor de te kleine pik bleek ongegrond en ik besloot in training te gaan. Maandenlang oefende ik in pisbakplassen-zonder-omstanders. Dat bleek vooral een kwestie van zorgvuldige timing en soms eindeloos wachten op een vrij moment.

‘Ik besloot in training te gaan: pisbakplassen-zonder-omstanders’

Maar de aanhouder wint. Enkele weken later stapte ik als volleerd urinoir-urineerder naar de eerst vrijgekomen pisbak. Samen met andere zeikers wateren is een hele opluchting! Eindelijk kon ik ook ontdekken wat mannen nog meer doen in de gezamenlijke toiletruimtes.  Dit gebeurt er in het mannentoilet:

pic: pinterest.com

Spugen in de pisbak

Opvallend veel mannen beginnen hun ontlading met een stevige rochel in de pisbak. Ik heb werkelijk waar geen idee waarom ze dat doen en ik neem me stellig voor om dat voor het einde van dit jaar uit te zoeken. Ik vermoed dat het te maken heeft met een oerinstinct voor territoriumafbakening. Waarom zou je anders een stevige witte of gele klodder in een pak richten waar nota bene je leuter al boven hangt.

Focus op de eigen straal

Ik vermoed dat zo’n 80% van de mannen z’n uiterste best doet om te doen alsof het hem helemaal niets uitmaakt, dat publiekelijke plassen. Toch bleek dat de meeste mannen in Nederland gewoon bezig zijn met hun eigen focus. De tussenschotjes tussen de urinoirs lijken daarbij een belangrijke rol te spelen. Hoe hoger het schotje, hoe sneller de eerste straal klinkt na het openen van de gulp. 

Gespreksonderwerpen

Heel soms zijn er mannen die nonchalant beginnen te praten over koetjes en kalfjes. Nooit gaat het gesprek over de eigen of elkaars man/vrouw. Complimenten over elkaar uiterlijk zijn ook uit den boze. Een luchtige grap over het uitblijven van de eigen straal komt wel regelmatig voor. 

Stille en luidruchtige plassers

Verder is er een continue wedstrijd aan de gang tussen degenen die het geluid van hun straal zo hard mogelijk willen laten klinken. Deze mannen richten rechtstreeks op het water onderin het urinoir. Niet op het matje, want dat spettert teveel. De anderen zijn juist bezig met zo stil mogelijk plassen, om te verbloemen dat hun prostaat al wat ouder is.

Wel of niet handen wassen

De gang naar de wastafel is vervolgens niet voor iedereen vanzelfsprekend; ongeveer een derde van de mannen die ik zag, loopt er direct aan voorbij. De overige tweederde wast de handen al dan niet met zeep. Overigens ben ik zelf vooral kritisch op het zeepgebruik. 

-> Mijn favoriete handwash is die van Aesop

Toch weer terug het hok in

Gebeurt er dan echt helemaal niets op de mannentoiletten? In het geilste land ter wereld, Brazilië, wordt er namelijk openlijk gecruised in elk herentoilet. Zelfs in de supermarkt, is mijn ervaring. Nederlanders zijn echter beschaafder. Of minder avontuurlijk, zou je kunnen zeggen. 

Het is absoluut niet bon-ton om uitgebreid naar elkaars geslacht te kijken, tenzij via oogcontact is duidelijk gemaakt dat dat wenselijk is. En daarmee is eigenlijk de reden voor pee-shyness sowieso ongegrond. Tijdens die paar schichtige blikken op andermans waar zie je weinig boeiends.

Binnenkort stap ik weer gewoon de deurtjes in. Op m’n smartphone is veel meer te beleven.

Wat kies jij: urinoir of achter de deur?