Het vinden van de liefde van je leven lijkt steeds lastiger te worden naarmate je ouder wordt. Het begin van het nieuwe jaar is een goed moment om serieus werk te maken van je zoektocht, want net als ‘sporten’ is het ‘vinden van de ware’ voor veel mensen een goed voornemen. Tools kunnen je helpen bij je zoektocht.

Liefde is er in alle soorten en maten en hetzelfde geldt voor de manieren waarop je de liefde tegen het lijf kunt lopen. Zo kun je natuurlijk blind varen op het goede advies en de matches van je vrienden. Het schijnt dat dat een succesvolle methode is en als je die nog niet hebt geprobeerd, dan wordt het hoog tijd om je vrienden te updaten over hoe jij in een relatie bent (dat is echt iets anders dan in een vriendschap) en wat je precies zoekt. Je creëert daarmee een dating-profiel waardoor je zelf ook scherper krijgt wat je nu precies zoekt. Met een beetje mazzel zijn je vrienden slim genoeg om je op een sneaky manier aan elkaar voor te stellen op een ‘onverwacht’ moment, want met iets te hoge verwachtingen aan een blind date beginnen is geen succesformule.

Dating-sites

Datingsites worden in het begin van het nieuwe jaar overspoeld met nieuwe aanmeldingen, omdat veel singles besluiten dat dit “hun jaar” is. Wil je dus kunnen kiezen uit zoveel mogelijk profielen, dan is dit hét moment om je in te schrijven. Kijk wel even op de sites rond voordat je je inschrijft: wat kun je wel en niet met een gratis profiel en spreekt de tone-of-voice van de site je aan? Zo komt Parship wat zakelijker over en laten ze twee portretten zien, terwijl Lexa meer als een dating-community over komt. Pepper heeft de belofte om je in 100 dagen aan een geliefde te helpen, ideaal voor de mensen met concrete doelen. Bij sommige sites kun je ook een psychologische test invullen, waarmee de kans op een ware liefde zou worden vergroot. Tot op heden heb ik niet echt ondervonden dat het ene beter werkt dan het ander. Wel is het belangrijk om een goed profiel van jezelf neer te zetten om zo de kans op een succesvolle match te vergroten.

Apps

Momenteel is Tinder sterk in opkomst. De app wordt ook wel de Grindr-voor-hetero’s genoemd. Het principe van Tinder is gelijk aan dat van Badoo: je kunt makkelijk door foto’s scrollen en snel besluiten of je iemand qua foto interessant vindt. Vind jij een foto leuk van iemand die jouw foto ook leuk vond, dan heb je een match en kun je vervolgstappen ondernemen. Deze relatief makkelijke en veilige manier van schifting heeft echter wel een nadeel: niet iedereen is even fotogeniek en door niet de moeite te nemen om iemands profiel te lezen, loop je misschien de liefde van je leven mis. Het zogenaamde ‘matchen’ geeft ook een valse hoop, omdat op Tinder en Badoo ook heel wat mensen een profiel hebben, die een relatie hebben. Die zeggen de app vooral te gebruiken om nieuwe mensen (“vrienden”) te ontmoeten, maar als je op zoek bent naar de liefde van je leven is dat wel wat ontmoedigend. En net als bij de dating-sites is ook hier weer van belang dat je een goed online profiel van jezelf aanmaakt. Homo’s hebben de keus uit iets meer apps, die ook op genre zijn ingedeeld. Het heeft weinig nut om die hier te noemen, want de apps zijn inmiddels meer gemeengoed dan Facebook.

Spontane acties

De beste methode is misschien nog wel de manier met de grootste risico’s op een blauwtje. Maar als je er over nadenkt, is het helemaal zo gek nog niet. Wie namelijk online z’n droomdate heeft gevonden, zal ooit een keer naar de eerste echte date toe moeten. En hoeveel informatie je ook al van elkaar hebt en misschien zelfs al met urenlang Skype in the pocket; de eerste minuut weet je al of het wat wordt. Het kan die guitige blik zijn, die heerlijke frisse adem of de manier waarop iemand ‘hallo’ zegt. Of dat kan het allemaal niet zijn. Maar dat eerste echte fysieke contact is allesbepalend.

Wat meer spontane actie biedt daarom zeker uitkomst. Daarmee bedoel ik dan die onverwachte flirt in de supermarkt, de trein of waar dan ook. Het is doodeng om van een vriendelijke glimlach en het oogcontact over te stappen op een eerste zin. Het voordeel is echter dat je geen tijd hebt om eindeloos na te denken over een openingszin en ook niet hebt nagedacht over wat je op de eerste date zou aantrekken: je ontmoet elkaar gewoon zoals je bent. Natuurlijk kun je dan een blauwtje lopen omdat iemand al een relatie heeft. Maar die korte hevige pijn is snel weer vergeten, terwijl die tergend langzame opbouw misschien wel weken van je tijd heeft gekost om te eindigen in een disaster-date omdat je met veel te hoge verwachtingen was begonnen.