Bron: http://paulinefrommerbriefing.blogspot.com/2010/05/interview-with-veteran-couchsurfer.html

Bron: http://paulinefrommerbriefing.blogspot.com/2010/05/interview-with-veteran-couchsurfer.html

Couchsurfing kan het begin zijn van nieuwe vriendschappen en fantastische avonturen. Maar voor het zover komt, moet je natuurlijk wel eerst een profiel aanmaken en zorgen dat je een goede indruk maakt op je toekomstige hosts. Omdat ik inmiddels al enkele jaren met succes Couchsurf, kun je met onderstaande tips alvast een goed begin maken in de wereld die Couchsurfing heet.

Kies meerdere foto’s

Het aanmaken van een profiel is een fluitje van een cent. Maar wil je een beetje succes hebben bij het vinden van een host, dan zul je je profiel wel moeten voorzien van een paar foto’s. Het gaat er niet om dat je er fantastisch uitziet (het is géén datingsite), maar je kunt je voorstellen dat je toekomstige host wel wil weten wie er voor z’n deur staat. Vakantiefoto’s zijn altijd populair bij de reislustige community, maar ook gewoon alledaagse foto’s volstaan al. Met meer dan 1 foto laat je in elk geval zien dat je de moeite neemt om een serieus profiel aan te maken. Regelmatig updaten van foto’s maakt je profiel geloofwaardiger.

Wees eerlijk én uitgebreid

Aangezien je jouw hosts of surfers uiteindelijk in het echt zult zien, heeft het weinig zin om te liegen. Een positief verhaal over jezelf is prima, maar overdrijf niet. Dat leidt uiteindelijk alleen maar tot tegenvallende ervaringen en eventuele negatieve ‘recommendations’ kunnen alleen worden verwijderd door de schrijver ervan. Ben je dus niet van plan om gezellig te praten met je host, zet dat dan ergens subtiel in je profieltekst. Hoe meer je vertelt over jezelf en wat je leuk vindt, hoe groter de kans dat een host bereid is je een bed te gunnen op basis van een persoonlijke klik.

Schrijf persoonlijke berichten

Als je een bericht stuurt naar een mogelijke host, neem dan de tijd om zijn of haar profiel te lezen en verwerk die informatie in je couchverzoek. Laat zien dat je interesse toont in je host en check altijd of je de juiste naam in de aanhef gebruikt. Je kunt een standaardverhaaltje over jezelf copy-pasten, maar zorg altijd voor een personal touch die gericht is op jouw host. Ook een oproep plaatsen in een groep wordt zelden gewaardeerd (m.u.v. de last-minute-couch-groepen).

Je hoeft geen superman te zijn om een succesvol profiel te hebben. Eerlijkheid volstaat meestal wel.

Wees geen parasiet

Couchsurfing is een hechte community van mensen die graag in contact komen met andere mensen. Momenteel zijn er veel mensen uit Oost- en Zuid-Europa die Couchsurfing zien als een gratis hotel. Ze sturen onpersoonlijke berichten, willen met 4 personen langskomen (waarvan 3 personen geen profiel hebben) en vooral veel feesten en zelf op pad. Doordat ze geen interesse tonen in hun host, eindigen ze vaak in de last-minute couch-groepen, waar men inmiddels ook steeds vaker nul op rekest geeft. Wil je lekker anoniem een hotel in en uit lopen, dan zul je eerder gelukkig worden van AirBnb; daar betaal je gewoon voor je kamer.

Timing van je couch-verzoek

De meeste Couchsurfers zijn gewone werkende mensen, die hun vrije tijd niet een jaar van tevoren inplannen. Houd daar rekening mee als je een couch-verzoek stuurt. Sommige hosts willen drie weken van tevoren iets inplannen, anderen last-minute. Bedenk hoe ver van tevoren jij het zou willen weten als iemand bij jou zou willen verblijven en houd dat aan als richttijd voor het versturen van couch-verzoeken.

Heb je eenmaal een host of surfer gevonden, dan wordt het tijd voor de eerste kennismaking. Als je een tijd afspreekt waarop je arriveert wees dan op tijd of laat weten dat je later bent. Niemand heeft zin om uren te wachten op iemand en het bepaalt voor een groot gedeelte ook de eerste indruk. En die vergeet je nooit. Elke host heeft bovendien z’n eigen regels; soms krijg je een huissleutel mee, soms moet je tegelijk met de host het huis verlaten. Alles kan en daar zul je je gewoon aan moeten aanpassen. Het is per slot van rekening iemand eigen huis en tijd, waar jij als gast gebruik van maakt. Wil je niet voor verrassingen komen te staan, dan kun je in je mailcorrespondentie al wat afspraken maken.

Deel je ervaringen

Het minste dat je kunt doen als je bij iemand hebt gelogeerd, is een bericht achter te laten op zijn of haar profiel. Deze ervaringen vul je zo eerlijk mogelijk is en bedenk dat deze persoon ook een ervaring over jou kan schrijven. Je hoeft zeker niet te liegen, maar ga ook niet muggeziften. Het belangrijkste is in elk geval dat je überhaupt iets schrijft.

Word betrouwbaarder

Je kunt je profiel geloofwaardiger maken door te zorgen voor een uitgebreid profiel en foto’s, maar uiteindelijk draait Couchsurfing om het community-gevoel. Laat je profiel verifiëren (eenmalige bijdrage), zodat iedereen weet dat je vermoedelijk een echt persoon bent. Heb je vrienden die ook op de site actief zijn, maak daarmee connecties en vraag of iemand voor je garant wilt staan. Hoe meer persoonlijke connecties je hebt, hoe groter de kans wordt dat anderen jou als betrouwbaar zullen ervaren. En dat is best belangrijk als mensen wildvreemden in huis willen halen.

Uiteindelijk is elke Couchsurf-ervaring uniek en ben je zelf grotendeels verantwoordelijk voor het succes ervan. En omdat een goed begin het halve werk is, kun je het beste een brede glimlach opzetten als de deur opengaat. Die is net zo gratis als je overnachting, maar minstens zoveel waard!