Elk jaar hebben diverse filmhuizen het zogenaamde Gay & Lesbian Summer Film Festival. Al aardig wat jaren ook. Je kunt er bijzondere films ontdekken met een gay-thema. Dit jaar was eentje ervan de Franse film Théo et Hugo dans le Même Bateau. Deze film is recentelijk uitgebracht op dvd door Cinemien onder de naam Théo & Hugo: Paris 05:59 zodat je er ook thuis van kunt genieten.

Twintig minuten seks in de darkroom

En bijzonder is het! Al is het alleen maar voor de openingsscene: twintig minuten seks in de darkroom. En men is niet preuts. Frontaal naakt wordt niet uit de weg gegaan en zelfs stijve pikken worden niet uit beeld gehouden. Rauw in al z’n volle glorie dus.

Aanvankelijk voelt dat wat vreemd. Want zit je niet gewoon naar verkapte porno, gegoten in een filmhuissausje, te kijken?! Tot het moment dat de twee hoofdpersonen Théo en Hugo elkaars blik treffen en je de vonk ziet overslaan. Ja, zelfs in zo’n toch wat minder romantische omgeving. Na die twintig minuten gaan de mannen naar de lockers en staan ze buiten.

Théo & Hugo

Liefde op het eerste gezicht tussen Théo en Hugo.

Nachtelijke wandeling door de straten van Parijs

En dan begint hun nachtelijke wandeling door de straten van Parijs waar Théo erachter komt dat Hugo HIV positief is met een ondetecteerbare viral load en Hugo schrikt van het feit dat Théo in het heetst van de strijd geen condoom heeft gebruikt. Ze besluiten gelijk naar een nachtpost te gaan voor een behandeling.

Ze voelen zich enorm tot elkaar aangetrokken maar de situatie geeft het een vreemde bijsmaak. Ze willen elkaar leren kennen, maar is dat ook wel echt zo? Is het niet de situatie die daarvoor zorgt?!

Onbevangen spel

Het klinkt heel zwaar en toch valt dat mee. Het onbevangen spel van de twee acteurs (Geoffrey Couët en François Nambot) is vertederend en overtuigend. Je voelt de aantrekkingskracht tussen de twee door je scherm heen barsten. Meer is er niet nodig om deze film tot een plezierige kijkervaring te maken. Want eigenlijk gebeurt er niet eens zo heel veel buiten de wandeling en de geile openingsscene.

Het is en blijft jammer dat in bijna elke film met een gay thema HIV onvermijdelijk blijkt te zijn en dat is dan ook mijn enige kritiekpunt. Er zijn  originelere films te vinden met homo’s in de hoofdrol waar dit niet speelt, maar verder is dit best een aanrader en kost de film via de bekende kanalen niet eens zoveel.

Toch zin in originelere films? Lees dan ook deze reviews op That Guy From Rotterdam: Quand on a 17 AnsCuatro Lunas of Lilting.

Heb jij zin om de donkere avonden door te komen met Théo & Hugo?