Een weekendje kerst-shoppen in Londen is al een feest op zich. Maar het leukste zijn nog wel de gay bars in Londen, die uitpakken met glitters, all over the place en dragshows in kerstsferen. Mijn absolute favoriet is The Glory.

pic: John Nolan

Londen is misschien wel de beste stad ter wereld om in de kerststemming te komen. Kerstcadeaus kopen in sfeervol verlichte straten, Dickens-sfeer in oude wijken en warenhuizen met etalages die spannender zijn dan een gemiddelde serie op Videoland. De winterse markt bij Colombia Road of in Brick Lane en niet te vergeten het winterfestival bij SouthBank Centre.

Goed, ik ben wat bevooroordeeld. Ik latte 4,5 jaar met iemand die lekker centraal woonde in de stad. In die 4,5 jaar zag ik alle feestelijke uithoeken van de stad. En hoewel de drukte in de winkelstraten m’n grootste ergernis was, kon ik tegelijkertijd genieten van de schaamteloze over-the-top kerststemming die in de lucht hangt. En mijn persoonlijke hoogtepunt was toch wel A Kylie Christmas in Royal Albert Hall.

Tipje: Hyde Park Winter Wonderland kun je overslaan. Deze uit de hand gelopen kermis is de Engelse equivalent van de meubelboulevard op Tweede Kerstdag; volgevreten en dronken Britten sjokken hutje mutje achter elkaar aan. 

Gay Bars in Londen met kerst

Londen heeft gelukkig nog ontzettend veel gay bars, wel steeds minder trouwens. In elke wijk zijn er wel een paar leuke gay kroegen te vinden. Vrijwel elke bar heeft het hele kerstoeuvre van Mariah Carey, Madonna, Whitney Houston, Kylie en Wham op staan. Qua versiering wordt er flink uitgepakt, niet een lullige guirlande met een streng ledlampjes op batterijen, maar kerstslingers all over the place, kerstballen en discoballen aan elk plafond en dan natuurlijk glitter, glitter en nog eens glitter!

Zelf ging ik graag naar The Eagle in Vauxhall. En relatief in de buurt daarvan vind je The Cock Tavern. Laat je niet misleiden door de verschrikkelijke foto’s op de website trouwens 😉 . 

Two Brewers

Een andere favoriet is Two Brewers in Clapham, waar je heerlijk kunt meeblèren met alle kersthits en tussendoor hilarische dragoptredens voorgeschoteld krijgt.

Wie weleens de dragshows in Gran Canaria’s Yumbo Centre heeft gezien, weet dat de Engelse dragshows meer komisch dan diva zijn. Waarschijnlijk omdat de roots liggen in de Britse kleinkunstvorm ‘panto’, waarin de ‘dame’ altijd wordt gespeeld door een man.

En dan heb je natuurlijk nog Soho, waar je van de ene bar, de andere in struikelt.

The Glory – Londens queer en performance mecca

Mijn absoluut favoriete gaybar met kerst in Londen is inmiddels The Glory. En gek genoeg ontdekte ik die pas nadat de relatie in Londen voorbij was. Een jaar nadat we uit elkaar waren, ging ik in december terug voor z’n verjaardag. 

Ik verbleef in een hotel van mijn favoriete keten CitizenM in hipstermekka ShoreDitch. Sowieso is dat een aanrader: volop streetart, winkels, foodtrucks en ook mijn favoriete dakterras van concurrerend hotel The Boundary.

Een goede wederzijdse vriend vertelde me dat The Glory daar in de wijk zat. Na een dag shoppen (Old Spitalfields Market is nog zo’n fijne tip!) en eten, nam ik een heerlijk warme douche en liep in m’n eentje de rechte weg naar The Glory. London is chaotisch, maar dit kon niet misgaan.

Het was nog best een aardig eindje lopen, en het levendige Shoreditch leek immens ver achter me te liggen. Maar in de voor Londense begrippen rustige woonwijk was daar ineens The Glory!

drag performance dancing on the bar at The Glory London

Kerst all over the place

Ik stapte naar binnen en werd overvallen door de warmte. The Glory is razendpopulair en stampvol. De versiering leek niet alleen aan het plafond te hangen, maar eigenlijk aan alles: de muren, de bar: alles was versierd. Ik viel met mijn neus in de boter, want er begon net een drag-optreden.  

De kerststemming zat er goed in en voor ik het wist was ik bevriend met alle dronken twinks en hun bff’s. The Glory is niet groot, maar wel uitermate gezellig.

Geen plek wordt onbenut gelaten; als er geen dragoptredens zijn op het miniscule podium, dan staat er wel weer iemand te dansen op de bar. En waar het voorheen vooral een gaybar was met dragshows, is het inmiddels een queerbar en performance mecca (zo noemen ze het zelf) in de breedste zin van het woord.

Traditiegetrouw sluiten de bars in Londen vroeg, dus je kunt met een gerust hart vroeg de kroeg induiken. De volgende ochtend moest best op tijd uit de veren om nog een verjaardagscadeau voor m’n ex’ te scoren. En dan is een sluitingstijd van 2.00 uur best wel weer ok.

The Glory komt ook voor in de Vunzige Verhalen van Tom Jacobs. Meld je aan voor Vunzige Verhalen om updates en wachtwoorden te krijgen van nieuwe verhalen.