Het is een romantisch plaatje ten top: een man en een vrouw nemen knuffelend en zoenend afscheid op een station. Maar als twee vrouwen of twee mannen dat doen, is dat even wennen. Zo erg wennen zelfs, dat een Thalys-medewerker ingreep. Is dit wat Thalys voor ogen heeft als ze adverteren met homo-vriendelijke campagnes?

Mirjam van Heugten (l) & vriendin Claire

Mirjam van Heugten (l) & vriendin Claire

Mirjam van Heugten overkwam het laatst toen ze afscheid nam van haar in Parijs wonende vriendin Claire: als de Thalys aankomt, nemen de 2 afscheid met een kus. Een Thalys-medewerker gaat dicht bij het tweetal staan en zegt dat ze moeten stoppen, omdat het niet is toegestaan. Op de vraag waarom niet, verklaart de medewerker dat het wel voor een man en een vrouw is toegestaan, maar niet voor 2 vrouwen. Een beetje vreemd natuurlijk, omdat Thalys zelfs adverteert met same-sex-couples en zelfs meedoet aan de Canal Pride en de Gay Pride in Keulen.

Homostellen wél welkom bij Thalys

Mirjam start een petitie via AllOut, een organisatie die zich richt op petities tegen homodiscriminatie. Je komt er regelmatig bizarre cases tegen, zoals die van een lesbienne die volgens de Engelse overheid niet lesbisch is, omdat ze lang haar en kinderen heeft. In korte tijd haalt de petitie 60.000 stemmen en de roep om een reactie vanuit Thalys wordt beantwoord. De bewuste Thalys-medewerker is inmiddels op non-actief gesteld en de vervoerder neemt de case zelfs mee in toekomstige trainingen van personeel. ‘Discriminatie is een no-go bij Thalys, wij vinden dit vooral dan ook erg vervelend en willen voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt’ zegt Thalys bij monde van woordvoerder Patricia Baars.

Op naar Parijs dan maar weer. Libergay, Egaligay & Fraternigay!