men on the gay beach in sitges spain

Ik had me stellig voorgenomen nooit meer terug te gaan naar Sitges. Maar je bent nooit te oud om je mening te herzien. Als verse single gaf ik Sitges een tweede kans. En inmiddels kom ik er nu al een paar jaar, want Sitges heeft alles wat ik zoek in een korte nazomertrip: zon, zee en sex.


Mijn allereerste keer Sitges was nogal een deceptie. Ik was eind twintig en een week in m’n uppie in Barcelona en had gehoord over de fijne stranden en het homovriendelijke uitgaansleven van Sitges. En dat de zon er vaak scheen als het in Barcelona bewolkt was.

Daarom stapte ik op een druilerige dag ‘s morgens vroeg in de trein, die er slechts 30 minuten over doet om in Sitges te komen. Ik kwam om 10 uur ‘s morgens aan in een slapende badplaats. Het was bewolkt en stil. Ik liep door de straten waar de populaire kroegen zaten en nam een koffie op een leeg terras.

Hier was ik dan: in het roemruchte stranddorp, waar het allesbehalve bruisend was. Ik hoopte op homo’s all over the place, die in koffiezaakjes zaten te ontbijten om vervolgens met een zweem van zonnebrand achter zich aan naar het strand zouden trekken. In plaats daarvan zag ik iets later twee mannen van eind veertig in Speedo’s foto’s van elkaar maken op het verlaten strand, met de grauwe lucht boven de zee. Dat zouden trieste profielfoto’s voor Gaydar worden, bedacht ik me.

Het begon te miezeren. Een klein uur later was ik terug in Barcelona en dook een gaysauna in. Ik nam me voor nooit meer naar Sitges te gaan.

Fast forward naar 2019. Op de Insta van een vriend zie ik fantastische stories voorbij komen van een strandvakantie met bruisend uitgaansleven. Hij blijkt in Sitges te zijn. Z’n stranddagen zijn lang en de foto’s van de zee maken me hongerig: ik ben ook toe aan een zonvakantie. Als ik hem ernaar vraag komt er een grijns op zijn gezicht: ‘Sitges in fantastisch’, zegt ‘ie. Elke dag de zon in, elke avond tot diep in de nacht op stap en hij neukt zich suf door de combi van uitgaan, Grindr en een overschot aan bronstige mannen. Hij roemt de vibe die er hangt. Het klinkt mij als een prima bestemming en ik kan wel wat nazomerzon gebruiken, dus boek een week in september. Mijn scepsis pak ik ook in, zodat ik – als het tegenvalt – altijd nog ‘zie je nou wel’ kan roepen.

Ik ben inmiddels ruim een jaar single en na een ongelukje met een verdwenen condoom, ben ik sinds een paar maanden aan de PrEP. Ik slik intermitterend, oftewel rondom de seks. Nu ik 2x mijn driemaandelijkse-controle heb gehad, vertrouw ik het medicijn wat meer en ik besluit om deze vakantie de ultieme proef op de som te nemen: elke dag slikken en alle remmen los.

Het wordt een vakantie om nooit te vergeten. En sterker nog: die vraagt om meer. Zowel van Sitges als van de condoomloze seks. En dat zal gebeuren en zelfs leiden tot Vunzige Verhalen.