Of je nou bruist van de goede ideeën of nachtenlang ligt te piekeren, je hersenen maken overuren met een continue maalstroom aan gedachten. Soms is dat heel fijn, maar af en toe zou je ook wel eens gewoon de knop willen omzetten. Er zijn mensen bij wie dat automatisch gaat, maar er zijn er minstens zoveel bij wie dat niet lukt. ‘Verstand op nul’ is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt je denken verdringen met andere gedachten: een filmpje kijken, The Voice of Holland kijken op vrijdagavond, of proberen met een drankje of andere middelen je gedachten te verdoven. Het zijn allemaal korte substituten. Ze werken als aspirine: het verdooft de pijn door iets anders toe te dienen, maar het neemt de oorzaak niet weg.

Die oorzaak is vaak onwetendheid over hoe je brein werkt. Je hersenen zijn in staat om je continue af te leiden; zelfs als je dat niet wilt. Meditatie kan je helpen vrienden te worden met die eindeloze stroom gedachten. Mocht je bij ‘mediteren’ denken aan kale monniken die in
kleermakerszit urenlang afgesloten in diepe trance zitten, dan wordt het hoog tijd om je beeld bij te stellen. Mediteren is namelijk heel simpel: een goede zithouding en je ademhaling kun je bijna altijd overal combineren tot een eenvoudige meditatiesessie. Er zijn verschillende meditatie oefeningen die je kunt proberen, maar eigenlijk begint alles met het duidelijk krijgen wat meditatie echt is. Mingyur Rinpoche legt het grappig uit in deze video. Je ‘crazy monkey mind’ houdt je geest bezig, maar met de juiste techniek word jij de baas en je brein je werknemer.

meditating-sunset