bay ilha grande seen from hostel

Rio de Janeiro is een droombestemming. En niet alleen voor sporters met Olympische dromen. Maar na dagenlang cruisen op de stranden van Copacabana en Ipanema, en geloof me: het is altijd raak, is Ilha Grande een oase van rust. Een pittoreske haven, blauwe baaien en stille stranden laten je de stadse drukte vergeten.

quiet place brazil

De reis erheen alleen al….puur zen

Als homo bestemming is Rio de Janeiro razend populair. Zelfs, of misschien wel juist, als er geen Olympische sporters rondlopen. Op de meeste stranden van Rio staan sporttoestellen waaraan doorgaans zeer gespierde mannen hangen. Die voeren geen medaillewaardige oefeningen uit, maar je snapt wel ineens waarom de helft van de strandbezoekers er zo opgepompt bij ligt.

workout station ipanema beach rio de janeiro

Gay friendly vakantiebestemming: Rio de Janeiro

Vooral het strand van Ipanema is een paradijs als je van strakke lijven houdt. Overal zie je mannen: van slank en lenig met sixpack, tot zwaar gebulkte muscle bears. Op het strand wordt dan ook volop geflirt en als je nog meer redenen wilt om naar Rio te gaan, lees dan ‘Ipanema is hot, hello Rio de Janeiro!‘ 

Zelf had ik het na een paar middagen wel gezien op de stranden van de wereldstad. Veel liever ga ik dan een paar dagen duiken of op een rustig strand liggen, waar ik me niet hoef te schamen voor m’n al lang niet meer afgetrainde lijf. Rondreizend door Brazilië kwam ik zodoende terecht op Ilha Grande.

homo blogger liveliketom gay travel reizen

Ilha Grande: Braziliaans paradijs weg van de drukte

Ilha Grande is populair onder Brazilianen; op de boot naar het eiland hoor je net zoveel Braziliaans als andere talen. Veel ‘locals’ gaan er een weekendje heen. Op het eiland zelf is niet veel te doen. Er is een klein centrum bij de haven, met terrasjes, winkeltjes en restaurants, maar verder zul je het er moeten hebben van de rust en de natuur.

Hiken, duiken, watervallen en strand

Een populaire dagtrip onder low-budget-reizigers, is een hike naar de waterval en het strand van Feiticeira. (Google vooral eens: Cachoeira e Praia da Feiticeira). Minstens zo populair is de 7 km hike naar het palmstrand van Lopes Mendes. Wil je de hoogte in, beklim dan de 1000 meter hoge Pico do Papagaio.

De duik- en snorkeltrips rondom Ilha Grande zijn de moeite waard. Veel boottrips zijn nogal op feestend publiek ingesteld, dus als je je weer wilt voelt als een twintigjarige backpacker, dan zit je goed. Gelukkig is het duiken voor die doelgroep wat te duur, dus zul je op een duiktrip meer aan je trekken komen als je op zoek bent naar rust.

gay scuba dive serge -founder liveliketom gay travel blog

beach and bay ilha grande brazil

empty trerace relax ilha grande brazil

hostel ilha grande brazil

Blue Lagoon, Green Lagoon en het surfparadijs Aventureiro

Aventureiro is het surfparadijs van Ilha Grande, waar je ook prachtige foto’s maakt voor je eerstvolgende screensaver-album. De baaien rondom het eiland zijn bijna allemaal even fraai en vrijwel elke boottrip gaat zowel langs de Lagoa Azul (Blue Lagoon) en Lagoa Verde.

Het strand van Aventureiro

bay ilha grande brazil

Hoe kom je op Ilha Grande?

Het makkelijkste is om vanuit Rio de Janeiro of Paraty een shuttlebus te nemen naar Conceicao de Jacarei. Vanuit Rio is dat een goede 2 uur uur rijden. Vanaf Paraty is de shuttle naar de haven zo’n 2,5 uur. Een shuttle bus is makkelijk te regelen, bijvoorbeeld via GreenToad Bus of door te checken op Buses in Brazil.

Eenmaal in de haven van Conceicao de Jacarei stap je op een boot, die je in 45 minuten naar het eiland vaart. Daar kun je zelf gaan sjouwen met je bagage of een mannetje met een trekkar regelen. Als je slim bent, vraag je of je hotel dat regelt.

take a boat to ilha grande

De boot naar Ilha Grande: indrukwekkend!

boat ride in brazil

Backpacken in Zuid-Amerika

Krijg je zin in vakantie en wil je wat langer naar Zuid-Amerika, lees dan wat het kost om 3 maanden naar Zuid-Amerika te gaan. Of ontdek wat het geilste land ter wereld is.