Een jaar geleden stopte ik met alcohol drinken. Dat viel achteraf gezien reuze mee. Ik ging beter slapen, viel 4 kilo af, voelde me fitter en helderder. Maar dat ook mijn sociale leven en seksleven drastisch zouden veranderen, had ik niet verwacht. Toch voel ik me nu zó goed, dat ik met gemak de verleiding kan weerstaan om te drinken. Alhoewel er de afgelopen maanden echt wel momenten waren waarop de verleiding te groot werd.

Het was midden in de zomer, vlak voor het festivalseizoen in alle hevigheid los barstte. Roze Maandag, Milkshake festival, Amsterdam Pride, Tropikali; voor alle gayparties in Amsterdam had ik al tickets gekocht. Na 2 jaar lockdowns had ik me helemaal ingesteld op een slutty summer. Gelukkig had ik Utrecht Pride, de inhaaleditie van Tropikali en Roze Zaterdag/ Rotterdam Pride al achter de rug. En ja, ik had genoeg gedronken op die feesten om hopeloos verliefd te worden op elke onbekende tong die aan de mijne bleef plakken. Je kent het wel.

Waarom stoppen met alcohol?

Die feesten waren niet de enige momenten waarop ik dronk. Het was prachtig weer en ’s avonds bbq-de ik met vrienden in mijn volkstuin. Een fles prosecco of rosé stond standaard op tafel en aangezien iedereen wel een fles meenam, dronken we makkelijk een halve of hele fles per persoon. Niks mis mee, want iedereen doet het en hoe vaak heb je nou prachtige zomers in Nederland? Zeker na die pandemie mochten we de teugels wel even laten vieren.

Maar ik merkte dat ik niet alleen in gezelschap dronk. ’s Avonds, alleen thuis bij het eten schonk ik mezelf ook een goede wijn in. Gewoon om even bij te komen na een lange werkdag. En als die fles dan toch open is, dan is een tweede glas makkelijk gevuld. Een derde voor het slapengaan en daarmee zat ik toch al snel op een halve fles per avond. Niet dat ik nou per se móést drinken, maar het was wel een gewoonte geworden. Net als op het werk regelmatig aan het einde van de dag een biertje werd opengetrokken.


Alcohol afbouwen werkte niet

Die gewoonte zorgde er in elk geval voor dat ik ’s avonds een licht roesje had, zodat ik makkelijker in slaap viel. Al dat piekeren ’s avonds vond ik verschrikkelijk en na een paar wijntjes was ik gewoon rozig en lekker moe. Soms regelde ik nog even een snelle date; want waarom rukken als je je kunt laten zuigen?

Helaas werd ik ook steeds vaker moe wakker. Dat schreef ik vooral toe aan de korte nachten. Pas later zou ik ontdekken waar het echt aan lag.Ik besloot te minderen. Gewoon maximaal 1 glas per avond. Of twee dan. En je raadt het al; voor ik het wist zat ik toch weer op 3 glazen per avond. Met anderen erbij was het al helemaal lastig om minder te drinken. Dat minderen, dat werkte dus niet.

Hoe stop ik met drinken?

Toen mijn vader in 2021 vrij plotseling overleed aan alvleesklierkanker, voelde dat absoluut niet als een wake-up call. Mijn vader dronk buitensporig veel, had zwaar overgewicht en stond bekend als een vrolijke Bourgondiër. Overmatig alcoholgebruik is een van de belangrijkste oorzaken van alvleesklierkanker. En alvleesklierkanker is onverbiddelijk: 95% van de patiënten overlijdt binnen 5 jaar. Maar meestal gaat het na de (vrijwel altijd late) diagnose zo snel bergafwaarts, dat het eerder een kwestie van maanden is.

Ik zag mezelf als totaal anders dan mijn vader. Ik sportte minimaal 3x per week, had een prima BMI en ik was geen problematische drinker. Maar ik moest toegeven dat ik wel een gewoontedrinker was.

Bijna een jaar na mijn vaders overlijden, bedacht ik me dat die gewoonte best gek was. Waarom deed ik dat en wat zou er gebeuren als die gewoonte zou leiden tot steeds meer alcoholgebruik?

Stoppen met alcohol

Omdat minderen niet werkte voor mij, besloot ik als experiment te stoppen, voor 1 week. Cold turkey. Ik koos voor de symbolische datum 22-7-22, zodat ik ‘m makkelijk kon onthouden. Vastberaden dat ik het wel een week moest kunnen volhouden, verliep het weekend zonder problemen.

De eerste grote uitdaging was echter de maandag. Die dag was het namelijk Roze Maandag op de Tilburgse Kermis. Daar was ik al jaren niet meer geweest, maar het was wel een feest met veel lol en drank en het leek me leuk om er met een aantal vrienden weer eens heen te gaan. Ik had er zelfs een vrije dag voor opgenomen en het weer was prachtig.

Na de attracties gingen we naar het feestterrein. We kwamen tientallen bekenden tegen en het bier kwam af en aan. Het was best lastig om telkens als enige iets alcoholvrij te bestellen. Telkens zo’n kartonnen traytje met biertjes en 1 Sprite. Ik voelde me echt suf. En na 3 glazen Sprite was ik wel klaar met het drinken. Het tempo van de bierdrinkers lag veel te hoog in vergelijking met mijn zin in frisdrank.

Desondanks werd het een groot feest en had ik zelfs zonder alcohol de grootste lol. De volgende ochtend werd ik buitengewoon fris wakker. En rest van de week werd een eitje. Zelfs de borrels op het werk gingen prima op fris. Het beviel me wel. Het enige wat tegenviel was het ’s avonds wakker zijn. Of tenminste alert. Maar echt gepieker was het niet.

De eerste alcoholvrije week vloog voorbij en twee dagen daarna was het Milkshake Festival. Ik besloot dat ik het best eens kon proberen, een festival zonder drank. Als ik halverwege de dag dan alsnog zin zou krijgen in bier, dan mocht dat van mezelf.

Nuchter op Milkshake Festival

Gelukkig schonken ze 0.0 en al snel vergat ik dat ik nuchter was: het feest gaat gewoon door. Wel moest ik af en toe een biertje afslaan als in een groep een vol traytje werd uitgedeeld. En ook de leuke jongen die me een biertje kwam brengen moest ik teleurstellen; sorry man, ik drink niet.

Een opvallend verschijnsel van nuchter feesten, is dat je anderen wel dronken ziet worden. En de flirtpogingen van dronken mensen zijn enorm komisch. Tegelijkertijd knap ik wel sneller af op dronken types als ik nuchter ben. En ook mensen die andere genotmiddelen nemen, vond ik ineens minder interessant. Met als gevolg dat ik uiteindelijk broodnuchter en zonder scharrel in de trein terug naar huis belandde. Ruim voor het einde van het feest.

Maar ook dit keer bleek de volgende ochtend de grootste verrassing: volkomen fit werd ik wakker en kon ik naar m’n werk. Het voelde zo goed, dat ik besloot mijn poging alcoholvrij te zijn zou proberen te rekken tot 13 september, de sterfdag van mijn vader.

Eerste keer naar Folsom Europe, zonder alcohol naar Sitges

Die datum viel ook midden in mijn vakantie naar Sitges. Dat betekende ook dat ik mijn eerste keer Folsom in Berlijn nuchter zou moeten doorkomen. Maar gek genoeg werd het steeds makkelijker. Folsom Europe is vrij spectaculair en ik keek m’n ogen uit. Daar had ik eigenlijk helemaal niets van willen missen, omdat ik aangeschoten of dronken was.

En dus vloog ik helemaal fris na een wild weekend Berlijn naar Barcelona. In Sitges was Bear Week net afgelopen en de beren drinken waarschijnlijk allemaal genoeg om hun postuur te behouden, want de koelkasten zaten ramvol met alcoholvrij bier.

Tussen de beren voel ik me altijd enorm op m’n gemak, omdat ze iets minder obsessief bezig zijn met hun uiterlijk. In nuchtere toestand viel het me echter wel op dat ik een flink stuk slanker was dan de rest. En zelf slanker dan mezelf. Want het shirtje dat vorig jaar nog strak om mijn lijf zat, hing nu losjes om mijn lijf. Bij thuiskomst ontdekte ik waarom: ik was in amper 2 maanden tijd 2 kilo kwijt, zonder dat ik iets had aangepast aan mijn eetpatroon.

Toen 13 september voorbij was, kon ik ervoor kiezen om weer te drinken. Maar de EasyQuit-app die ik gebruikte, had me inmiddels al zoveel informatie gegeven over de voordelen, het lichamelijk herstel en wat ik moest doen als ik in de verleiding kwam, dat ik eigenlijk helemaal geen zin had om dat allemaal op te geven.

En zo hopte ik van feestje naar feestje, van de ene stip op de horizon naar de andere, totdat ik besefte dat ik helemaal geen doel meer nodig had. Ik drink gewoon niet meer. Punt.

Maar ik ben wel benieuwd: wil jij minder drinken of helemaal stoppen? En wat houd je tegen? Laat een reactie achter en ontdek dat je niet de enige bent.

Hoe mijn seksleven veranderde door het niet-drinken en wanneer ik wel in de verleiding kwam, lees je binnenkort in een volgende post.