serge gay columnist

Wat je wél kunt doen om impact te maken met je proteststem

De situatie in Gaza is schrijnend. En het is belachelijk hoe we met z’n allen lijken toe te kijken, zonder iets te kunnen doen. Bij mij slaat die machteloosheid om in nieuwsgaring. Maar ik zie ook een hoop mensen die hun social media volknallen met reposts van pro-Palestijnse kanalen. Omdat ik ze bewust volg, zie ik ook soortgelijke reposts van pro-Israëlische kanalen. En ik merk dat ik voor beide een enorme afkeer begin te krijgen. Het klakkeloos reposten doet me niets meer. Dat is namelijk niet waarom ik op social media zit. 

Nou werk ik al wat jaren ‘in social media’ en doe ik in het dagelijks leven nogal veel met campagnevoeren. Maar ik dacht dat het wel interessant zou zijn om eens te kijken welke filtercriteria ik zelf gebruik. En ik merkte dat ik vooral nog mensen volg, die menselijke content plaatsen. Niet de emotionele chantagefilmpjes waarbij dode kinderen worden rondgedragen. Maar verhalen van mensen, die hun hart uitspreken. Die zetten me aan het denken.

Dus ben jij ook klaar met het klakkeloos reposten, wellicht heb je dan iets aan deze 8 tips waarmee je je wél impact maakt.

Plaats originele content

Het reposten van andermans content is leuk, maar je bereikt er alleen je eigen vrienden mee. Er is maar een heel kleine kans dat je de viraliteit van een post zo groot wordt dat mensen ‘m echt graag in hun ‘for you’-pagina gaan bekijken. Als je dan toch iets voor je vrienden plaatst, maak dan iets origineels. Dat verrast meer en de kans is groot dat je vrienden die content wél herplaatsen (of überhaupt uitkijken).

Maak het persoonlijk

Laat zien hoeveel mensen de situatie daadwerkelijk willen veranderen. Heb lef en toon je gezicht. Maak een persoonlijke boodschap. Door je gezicht te tonen, kijken mensen je stories uit. Bovendien trek je anderen over de streep om zich ook persoonlijk uit te spreken, als jij het durft, durven zij het ook. Dat werkt beter dan de zoveelste re-post van een anonieme krachttekst of illustratie. Durf je dat niet, dan moet je je afvragen of de kwestie je echt aan het hart gaat. En je begrijpt dan misschien ook beter waarom anderen iets gematigder zijn in hun openlijke steun. 

Gebruik je eigen taal

‘Ceasefire now’ doet het goed op straat, maar niet iedereen zit in dezelfde elitaire bubbel als jij. Dus je zegt het alleen voor de mensen die al weten waar het over gaat. Bereik meer mensen en spreek ze aan in hun eigen taal. Engels bekt lekker en veel mensen spreken het, maar weinig mensen begrijpen het genoeg. Ze zingen liedteksten mee van popsongs zonder te weten waar het over gaat, dus die gescandeerde leuzen zijn leuk, maar je bereikt er geen nieuwe medestanders mee. 

Protesteer op de juiste tijd en plek

De weekend- en avondprotesten op stations of in de stadcentra zijn goed voor de saamhorigheid, maar je bereikt er niet de mensen mee die het verschil gaan maken. Sterker nog, je irriteert er vooral mogelijke bondgenoten mee. Die bereik je niet door ze toe te  schreeuwen. Protesteer dus voor gebouwen waar politici zijn, op de tijden dat ze er zijn. 

Protesteer daar waar je gehoord wordt

De A12 bezetten of een blik soep over een kunstwerk halen het nieuws, maar je hoort weinig over de brave protestjes met vlaggen van Palestina. En die moeten ook zeker niet nóg intimiderender worden dan ze al zijn. Bezoek tv-shows als publiek, ga naar voetbalwedstrijden met je leuzen, kom op plekken waar de camera’s draaien en wees een luis in de pels van de massa die je wilt bereiken. Maar veel beter nog: bedenk acties waarvan anderen denken: vervelend dat het gebeurt, maar ik snap het wel. 

Neem vrij

Om politici te bereiken of in populaire tv-shows publiek te zijn, zul je toch echt op reguliere werktijden actie moeten voeren. Neem vrij voor de goede zaak. ‘Ja maar ik wil ook nog op vakantie’ is geen excuus; alsof ze in Gaza nog even op de bres gaan om de vakantiedagen bij hun baas op te nemen.

Leer weer luisteren 

Een van de moeilijkste dingen, sinds Covid, lijkt het voeren van een gewoon gesprek. Iedereen is zo overtuigd van z’n standpunt en overschreeuwt de ander. We zijn gewend geraakt aan mensen die in razend tempo hun mening op ons afvuren. En hebben vooral ook geleerd om niet te reageren. Want zelden wordt er nog geluisterd naar de standpunten van een ander. De meeste van je bondgenoten herken je daardoor niet meer, omdat ze misschien nog vragen hebben. Begin dus niet met overtuigen, maar met luisteren. En wie weet vind je samen antwoorden die jullie weer dichter bij elkaar brengen. 

Wees geen onderdrukker

Slachtoffers worden daders. De huidige staat Israël ontstond nadat miljoenen joden slachtoffer werden van genocide. En wat gebeurt er nu? Voorkom dat jij een dader wordt door generaliserend over Israël en joden te praten, zoals ook over Palestijnen wordt gesproken.