gay couple travelling gay travel blog

Nooit eerder zag ik rivieren van azuurblauw water, maar de Soča Vallei in Slovenië heeft ze volop. Een paradijs voor outdoor-liefhebbers. Ook als je dol bent op historie trouwens. De vallei was namelijk een cruciaal punt in de moderne ontstaansgeschiedenis van Europa. Je zou het bijna vergeten als je hier in alle rust geniet van de natuur. Alhoewel: het is ook het decor van meerdaagse muziekfestivals, waar strand, bos en helder water voor verkoeling zorgen.

blue river slovenia hiking

Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor onze roadtrip door Slovenië nog nooit had gehoord van de Soča Vallei. Gelukkig ben ik daarin niet de enige en dat betekent dat je hier nog in ongerepte natuur kunt genieten van al het moois dat de regio te bieden heeft.

-> Leestips: Tijdens deze roadtrip ontdekten we ook kastelen en grotten en aten we de beste hamburgers van Slovenië in de hoofdstad Ljubljana.

Uitvalsbasis voor onze trip was The Blue House; een charmante B&B in het plaatsje Čiginj nabij de ‘grotere plaats’ Tolmin. Hoewel het officieel geen restaurant heeft, kregen we er heerlijke lokale specialiteiten voorgeschoteld. Dat de gastheer ook nog eens een vrolijk lachende Sloveen bleek, die honderduit kon vertellen over z’n voorliefde voor antiek, maakte het des te gezelliger.

the blue house tolmin soca valley

bandb-the-blue-house-tolmin-soca-valley

Contrast met de rustieke buitenkant: fraai trappenhuis.

Contrast met de rustieke buitenkant: fraai trappenhuis.

the-blue-house-tolmin-slovenia

Een huiskamer vol antiek. Niet onze smaak, maar grappig genoeg wel gezellig.

slovenian-cuisine-traditional-food

home-made-sausage-slovenian-food

Huisgemaakte salami met verse kaas en lokaal geproduceerde honing.

‘s Morgens werden we wakker en hoorden we de specht zoeken naar z’n ontbijt. Zelf schoven vonden we ons ontbijt in de gezellige huiskamer. Het werd het begin van een dag vol frisse lucht én water.

Tolmin heeft ondanks z’n bescheiden inwonertal van 3.000 wel gewoon een heuse VVV, waar je trips en activiteiten kunt boeken. Onze gids Rok vergezelde ons op weg naar bezienswaardigheden en hikes.

Soča Vallei: contrasten in de bergen

Als je vanuit Lubljana komt aanrijden (een krappe 2 uur) kom je langs het prachtige meer dat alle romantische gevoelens in je oproept: hier wil je hand in hand wandelen tot de zon onder gaat.

soca-valley-lake-gay-slovenia

Des te schrijnender is het om te ontdekken dat deze vallei een strategisch zeer geliefde plek was in de Eerste Wereldoorlog. Duizenden mannen vonden hier de dood tijdens de ruim 2 jaar lange bezetting van dit laagste doorgangspunt over de Juliaanse Alpen. Waar destijds de kogels regenden, groeien nu duizenden bomen.  

early spring in soca valley

Tijdens die oorlog werd een baken van rust gecreëerd in de vorm van een oecumenische kerk bij Javorca. Het bezoeken waard, want de kerk werd ontworpen door de Oostenrijkse architect Remgius Geyling, die zijn diensttijd nuttig besteedde door een prachtige art nouveau interieur te ontwerpen. Op de houten panelen van de kerk zijn de duizenden namen gebrand van de eerste slachtoffers.

Javorca-church-Remgius-Geyling-slovenia-walk-of-peace

soca-valley-church-walk-of-peace-hike

Vele duizenden zouden nog volgen en tot op de dag van vandaag vind je in het gebied kogels uit die tijd. Vind je de Eerste Wereldoorlog interessant, dan moet je zeker ook de Walk of Peace-route volgen bij Kobarid.

Tolmin kloof

Toch is het niet alleen kommer en kwel wat je hier tegenkomt. Tegenwoordig wordt er namelijk volop gebiket, gehiket en geklommen in het gebied. En ook kano-liefhebbers en paragliders komen hier volop aan hun trekken.

Fris water drink je gewoon rechtstreeks van de berg!

Fris water drink je gewoon rechtstreeks van de berg!

Rok neemt ons mee naar de kloof bij Tolmin, waar de natuurlijke warmwaterbron samenkomt met het kristalheldere water van de rivieren Tolminka en Zadlascica. De hikes in dit gebied zijn makkelijk te doen en leveren prachtige plaatjes op. Het natuurpark Sotočje heeft een klein toeristen-infopunt van waaruit je op pad kunt.

 

cute guy at soca valley hiking trail

hiking-shoes-on-bridge-above-river

gay travel blog couple world trip travelling

Een klein stukje rijden vanaf dit punt, vind je ook het trail naar de Kozjak waterval. Wat ons betreft een heerlijke korte hike, ideaal voor een zonnige dag!

outdoor-paradise-slovenia

waterfall-slovenia-hiking-trail

Kozjak-waterfall-slovenia-soca-valley-gay-travel

hiking-trail-kozjak-waterfall-slovenia

Lokale specialiteit: forel

Als je vroeg in de ochtend of avond langs het water loopt in de Soča Vallei, zie je tientallen forellen zwemmen. Het is dan ook niet zo gek dat deze vis op veel menu’s prijkt in deze regio. Hoewel forel vaak modderig smaakt, is de Sloveense versie alles behalve modderig. Het heldere bergwater, dat je op veel plekken trouwens gewoon rechtstreeks in je waterfles kunt tappen, heeft de vis juist een volle vissmaak.

Als je in dit gebied rondrijdt en je tussen al het actieve buitenleven toe bent aan wat lokale specialiteiten, dan kun je makkelijk even stoppen bij restaurant Jazbec in Idrsko waar ze een compleet forelmenu serveren. Ook genoeg andere lekkere gerechten trouwens, maar nu je er toch bent….

trout-first-course-jazbec-restaurant

trout-main-course-jazbec-restaurant-slovenia

In dit gebied kun je makkelijk een week doorbrengen in de lente of het najaar. De zomers zijn hier wat warm, maar dat is misschien een goed excuus om in het altijd frisse water te duiken.

soca-valley-blue-river-with-hills-slovenia-gay-travel

Wij zijn echter doorgereden naar de wijnstreek Brda, waar je nog veel meer lokale specialiteiten kunt proeven tijdens een honing-, kersen- of wijntoer. Maar daarover binnenkort meer in een aparte post.

Welke outdoor activiteit zou jij het liefst doen in de Soča-vallei: klimmen, kanoën, mountainbiken of paragliden? 

gay travel bloggers exploring destination slovenia

Lees ook: Ljubljana: groene hoofdstad van EuropaPostojna: spannend jongensboek als vakantiebestemmingBrda, de Sloveense wijnstreek naast Italië

Noot: That Guy From Rotterdam werd  voor deze trip uitgenodigd door Mijn Slovenië. We kregen de vrijheid om te schrijven wat we wilden en regelden zelf onze huurauto via SunnyCars.