Tijdens het backpacken en reizen kom je heel wat verschillende douches tegen. En die zijn niet allemaal even lekker als thuis. Maar als je jezelf eenmaal met 1 helm vol heter water hebt moeten behelpen, leer je snel hoe je zelfs de meest verschrikkelijke douches overleeft.

Niets is zo lekker als je eigen douche. Dat besef ik eens te meer als ik aan het rondreizen ben. Een heerlijke harde straal die ook nog eens warm is, blijkt een zeldzaamheid. Natuurlijk ligt dat ook een beetje aan de manier waarop je reist: in  luxe hotels of als je gaat couchsurfen zijn de douches over het algemeen erg ok. Hostels hebben echter een dubieuze reputatie: zwakke stralen, te warm, te koud of ronduit smerig. Voor dat soort momenten is er de power shower: een snelle manier om zo snel mogelijk schoon en fris voor de dag te komen.

douchekop-puerto-viejo

Douchen met een helm

In mijn tijd als beroepsmilitair hadden we op oefening meestal de luxe van goed uitgeruste douchewagens met voldoende waterdruk en aangename temperatuur. Als je met handige mannen en vrouwen op pad gaat, zorgen ze namelijk prima voor hun eigen comfort. Desalniettemin kwam het ook weleens voor dat we op bivak gingen: zo primitief mogelijk overleven op de heide of in de bossen. Op mijn allereerste bivak werd ik overvallen door een groot gevoel van ‘waarom wil ik dit ook alweer?’ toen ik me ’s morgens om half 7 klaar maakte voor m’n ochtenddouche. Ik mocht mijn helm vullen met heet water en dat was het. Scheren, tandenpoetsen, wassen en douchen moest allemaal met diezelfde helm water gebeuren. Succes!

De power shower: PQRS

Gelukkig heb je in dat soort situaties maar één keer een foute volgorde nodig om te leren hoe het wél moet. Scheren bleek in elk geval niet vooraan in het rijtje te horen. Tenzij je het lekker vindt om je mond na het tandenpoetsen te spoelen met resten scheerzeep en flossende haartjes. Vanwege de tijdsdruk en het gebrek aan stromend water leerde ik al snel de basis voor een power shower. En tijdens het backpacken is die methode me al regelmatig van pas gekomen. De volgorde is eenvoudig: P-Q-R-S

  • Poetsen – Tandenpoetsen doe je niet onder de douche! Dat doe je vooraf met kraanwater of drinkwater en je spoelt altijd na met drinkwater! In afgelegen gebieden gebruik ik meestal gewoon kraanwater, om mezelf een klein beetje te weren tegen de lokale hygienestandaarden. Dat doe ik natuurlijk door slechts een heel klein drupje water te gebruiken om mijn tandpasta de laten schuimen. Wil je op zeker spelen, neem dan de Toothy Tabs van LUSH mee. Deze kauwbare tandpasta tabletten zijn ideaal als je niet met een tube wilt rondzeulen!
  • Quantificeren – Bepaal nu of je veel of weinig warm water hebt: boiler, zonne-energie of misschien helemaal niet. Heb je een onbeperkt warm water dan kun je uitgebreid douchen. Heb je dat niet, dan wordt het een kwestie van:
  • Reinigen – Dit is iets anders dan uitgebreid douchen. Bij reinigen maak je eerst alles schoon dat je persoonlijke hygiëne beïnvloedt en eventueel je gezondheid kan beïnvloeden. In de westerse wereld maakt dat niet zoveel uit, maar in niet-westerse landen wil je vooral de volgende delen goed schoon houden: ogen, oren en mond (omdat je die het meeste gebruikt), handen en nagels (ivm eten), voeten (ivm blaren en schimmels), je edele delen (om begrijpelijke redenen). Dit zijn je basics. Als deze schoon zijn en je hebt nog water over, dan kun je jezelf altijd nog met een washandje een extra afschrobbeurtje geven. Maar als je enkel een ijskoude douche tot je beschikking hebt, dan kun je misschien beter je lichaamswarmte sparen en een dagje wat extra deo opspuiten.
  • Scheren – Net als het tandenpoetsen doe je ook het scheren niet onder de douche. Veel mannen scheren zich onder de douche omdat het tijd spaart. Maar als water schaarser is, dan kun je je beter scheren met een kom heet water. Dat scheelt tientallen liters douchewater die je niet efficiënt gebruikt en waarmee je een andere reisgenoot misschien een warme douche ontzegt.

Zelfs als je weer thuis bent kan de power shower van pas komen: het bespaart je tientallen liters water per dag en levert je ook nog eens flinke tijdwinst op. Natuurlijk mag je genieten van het comfort van je eigen douche, maar een beter milieu begint niet met het minutenlang doorslapen onder de douche: WAKE UP!

Natuurlijk kun je ook deze Power Shower eens proberen (gewoon omdat het leuk is):