Veel slenteren is beter dan een half uurtje sporten, kopten kranten en nieuwssites vandaag. Het is eigenlijk een oud nieuwtje, want het bericht werd afgelopen zomer al gepubliceerd. Desalniettemin is het een heerlijk bericht: in plaats van jezelf 3x per week in de sportschool in het zweet te werken, kun je namelijk beter een stedentripje boeken!

Slenteren is goed voor lichaam en geest

De Maastrichtse bewegingswetenschapper Hans Savelberg ontdekte dat regelmatig slenteren beter beschermt tegen diabetes en hart- en vaatziekten dan regelmatig sporten.Overigens kan het geen kwaad om te sporten, maar het gaat vooral om de regelmaat waarmee wordt bewogen. Wie slechts eens per week sport en verder weinig in beweging komt, doet het volgens het onderzoek slechter dan iemand die elke dag wat rondslentert in de stad. Overigens is dat effect natuurlijk enkel van toepassing bij een gelijk voedingspatroon. Met een Big Mac in je hand rondslenteren zal dus weinig uithalen.

gay hiking group burgers en buitenlui

Maar slenteren is niet alleen goed voor je lijf. Heerlijk wandelen door een stad, park of de natuur geeft ook je geest een flinke oppepper. Zo kreeg ik zelf ooit het advies om flink veel te gaan wandelen, op een moment dat ik het erg moeilijk had in mijn leven. Gewoon doelloos wandelen, niet door een shoppingmall of winkelstraat. Wonderbaarlijk genoeg werd ik daardoor rustiger in mijn hoofd: de frisse lucht en het feit dat ik geen doel had, gaf zóveel ruimte.

Uit de boeken van Thich Nhat Hanh haalde ik bovendien volop inspiratie om wandelmeditaties te doen. Je bewust zijn van elke stap die je zet, geeft een heel andere gewaarwording van bijvoorbeeld de route naar de supermarkt of brievenbus.

-> Geen zin om alleen te wandelen? Loop dan eens mee met Burgers en Buitenlui

Struinen door New York

Een citytrip New York is een ideale manier om aan je gezondheid te werken: je kunt er eindeloos slenteren en ongemerkt verbrand je ook nog eens heel wat calorieën. (Dan moet je natuurlijk niet bij elke cupcakeshop en chocoladewinkel naar binnen gaan!) In New York kun je met gemak kilometers per dag lopen. Combineer het met af en toe wat shoppen, dan heb je gelijk extra gewicht om ook aan je armspieren te werken. Maar beter is het natuurlijk om gewoon in de frisse lucht te lopen. Mijn persoonlijke slenterfavorieten in New York City zijn:

new-york-high-line

 

  1. The High Line – deze voormalige spoorlijn is omgebouwd tot een relatief rustig stadspark. Er zijn regelmatig extra activiteiten en de route brengt je rechtstreeks naar Meatpackersdistrict; momenteel nog steeds hip & happening, alhoewel Hells Kitchen ook erg populair is nu.
  2. Brooklyn Bridge – natuurlijk mag deze brug niet ontbreken. Hij brengt je van Manhattan naar Brooklyn (wat overigens een verbastering is van ‘Breukelen’ ) en onderaan de brug vind je een heerlijke ijssalon. Vanwege de locatie weinig origineel noch goedkoop, maar na een fikse wandeling mag je jezelf best 1 keer trakteren. Wil je echt aan je figuur werken dan loop je erna rechtstreeks terug en helemaal door naar mijn derde favoriet:
  3. Central Park  Toegegeven het is een fikse wandeling vanaf de Brooklyn Bridge, maar ik heb het gedaan en het is prima te doen als je goede sneakers aanhebt. Neem er wel een halve dag te tijd voor. Of neem gewoon een taxi/metro en besluit om in het park zelf een uurtje of wat te slenteren. Aangezien ik er in de lente was, kon ik heerlijk blootsvoets over het gras wandelen en dan kun je met 100% zekerheid zeggen dat je echt voet op Amerika’s bekendste bodem hebt gezet.