Sao Paulo - Brazil

Sao Paulo – Brazil

Het slapen in een dorm kan een fantastische ervaring zijn. Het kan echter ook een horror-avontuur zijn. Zeker voor lichtslapers en mensen die houden van een opgeruimde kamer kan het enige frustraties opleveren. Maar met deze tips ben je een heel eind op weg om een onvergetelijk leuke ervaring rijker te worden.

Lees reviews

Bepaal eerst op welk platform jij je het meest thuisvoelt. Voor jonge backpackers zijn de reviews op Hostelworld zonneklaar, terwijl die voor wat volwassener reizigers misschien iets te rooskleurig lijken voor wat er daadwerkelijk wordt geboden. Booking.com bevat vooral reviews van mensen die gewend zijn in middenklasse hotels te slapen; ze vinden een hotel al snel luxe, maar klagen tegelijkertijd het meeste over de meest simpele dingen in een hostel. Voor mij werkt Tripadvisor nog steeds het beste, vooral omdat ik daar ook kan selecteren op het type reiziger.

Kijk rond

Ben je bij je hostel aangekomen, maar heb je niet gereserveerd, vraag dan of je eerst de dorm mag zien. Test de dikte van het matras en bepaal of je hier wilt slapen. Let ook op aanwezige andere gasten en schat in of je met hen een praatje zou willen maken. Zie je in je dormroom babyspullen of kinderspeelgoed: wegwezen! Hoe leuk de papa (of mama) ook is; “kinderen zijn hinderen” zei mijn oma altijd en zij kon het weten!

Je belangrijkste wapen: oordoppen!

Oordoppen zijn goud waard in een dormitory! Na verschillende soorten te hebben uitgeprobeerd, blijken voor mij de siliconen earplugs het beste te werken: ze zitten comfortabel, sluiten goed af en zijn maanden tot jarenlang te gebruiken (en schoon te maken). Moet je op tijd opstaan, leg dan wel je wekker/ telefoon naast je kussen. Just in case…

Leer je roommates kennen

Eén van de meest verrijkende ervaringen van het slapen in een dorm, is het delen van een kamer met onbekenden. Neem even de tijd om een klein praatje met ze te maken. (Je zult versteld staan hoeveel mensen gewoon hun spullen droppen en hun oordoppen indoen!) Wie weet kun je samen wat gaan eten, koken of een dagtrip/trek gaan doen. Sommige van mijn slaapzaalgasten zijn inmiddels vrienden of in elk geval goede bekenden geworden. Anderen hoef ik nooit meer te zien. Maar hoe dan ook heb ik nieuwe dingen geleerd over mensen, culturen en reistips.

…en de absolute toptip!

Schrijf zelf een review. Het kost je slechts 2 minuten om bij een willekeurige site een profiel aan te maken. Vaak gebeurt dat zelfs autmatisch als je via een site boekt. Het is een kleine moeite om zelf een review te schrijven, maar je zult er tientallen andere reizigers blij mee maken.