church pribor quiet city

Voor een korte vakantie is Tsjechië natuurlijk vlakbij. Maar waar moet je heen als je een hele week Praag te lang vindt? Moravië in het oosten van Tsjechië is een gebied met de twee grootste steden (Brno & Ostrava) en heeft buiten die steden een prachtige heuvellandschap met kleine dorpjes, die elk zo hun eigen charme hebben. Zoals Příbor & Nový Jičín.

colourful houses in pribor

-> Dit is deel 2 van de post ‘Short Break: de geur van koek en staal in Moravië

Het geboortehuis van Sigmund Freud staat in….Příbor!

Ben je meer van de intellectuele verrijking, dan kun je beter doorrijden naar Příbor waar het geboortehuis staat van Sigmund Freud. Ja, dat had ik zelf ook niet bedacht, maar het is toch echt zo. Doe er je voordeel mee tijdens een pubquiz!

pribor statue main square

SSSSTTTT…zondagsrust

Příbor is een klein gemoedelijk dorp, waar de zondagsrust nog in ere wordt gehouden. Dat is dus ook geen goede dag om de verder prachtige kerk te bezoeken.

In plaats daarvan kun je beter op een terras gaan zitten op het centrale plein, waar de lantaarnpalen ook een aparte luidsprekerbol hebben. Geen idee wat ze daardoor omroepen, maar in gedachten leek het me een goed middel om ‘It’s raining men’ te draaien tijdens de allereerste gay Pride.

pribor main square lights and houses

Wellicht dat Freud daar nog wat van had gevonden, maar ik acht de kans klein dat het ooit zo ver komt. Het kleine museum met Freuds iconische sofa voor de deur is een leuke stop als je door de regio reist.

Wellnesshotel én hoeden passen in Nový Jičín

Dat ‘industriestad’ niet altijd hoeft te betekenen dat je in de zware metalen en kolenmijnen zit, ontdek je al snel in Nový Jičín, waar het hoedenmuseum is gevestigd. Het dorpje doorging z’n eigen gouden eeuw toen in het leger hoofddeksels gangbare dracht werden.

hoeden machine hat museum novy jicin

Het kleine museum heeft een paszaal waar je een compleet Prinsjesdag-oeuvre op je hoofd kunt zetten en een workshop-ruimte waar je zelf aan de slag kunt met vers vilt. Tegen de tijd dat je daaraan begint, heb je ook al geleerd dat het beste vilt wordt gemaakt van konijnenbont.

De gids haastte zich te zeggen dat er hier geen konijnenfabrieken zijn waar ze massaal konijnen fokken, maar mijn Floris van Bommels (lees meer over: my fucking shoes) zijn vast ook niet van scharrelleer.

De hoedenwinkel bij het museum is wat prijzig, maar dan krijg je ook wel een mooi afgewerkt exemplaar in handen, zónder ‘made in China’. Waar kom je dat tegenwoordig nog tegen? Dus swipe die card en laat zien dat gays de beste klanten zijn 🙂

novy jicin hat museum

Voor € 20,- eerste klas reizen naar Praag

In Nový Jičín zit ook Wellnesshotel Abacie, waar je je heerlijk kunt laten pamperen. Niet dat ik nou was uitgeput van alle indrukken, maar wel omdat het gewoon lekker is om even helemaal tot rust te komen en alvast te mijmeren over volgende bestemmingen.

gay travel blogger liveliketom

Op de bank voor het geboortehuis van Freud…

Vanuit de rustige groene heuvels terug naar druk en hectisch Praag was een kleine cultuurshock. Maar gelukkig kun je jezelf nog wat rust gunnen: een eersteklas treinticket naar Praag heb je al voor € 20,-. Alhoewel ik me ook goed kan voorstellen dat je hier gewoon met je eigen auto heen rijdt.  

-> Meer over de voordelige treinopties, lees je in de post Ostrava: industriestad transformeert tot cultuurhotspot.

Ben jij meer van de actieve vakanties of zoek je de rust op?