stramberk view tower

Toen That Guy From Rotterdam onlangs naar Tsjechië ging, stonden niet alleen Praag en Ostrava op het programma. Moravië, zoals het gebied in zuidoost Tsjechië heet, is een veelzijdige mix van historie, natuur en – onverwachts mooie – industriegeschiedenis. Een bijzondere bestemming voor een weekje wereldvreemde ontspanning. Ga je mee?

stramberk reuzen pompoen herfst gay vakantie

Hoewel ik zelf niet zo snel op het idee zou komen om rustige dorpjes in een heuvellandschap te bezoeken, bleek het een ideale manier om tot rust te komen. Even weg van de hectiek en de standaard ingrediënten van een typische gay vakantie.

-> Op zoek naar een actieve vakantie? Ga klimmen in het Boheems Paradijs

Zelfs ondanks de overal beschikbare WiFi kreeg ik het voor elkaar om al in een paar uur tijd in een ander ritme te komen en mijn razende levenstempo terug te brengen naar een ontspannen kadans van eten, drinken, bezienswaardigheden bezoeken en slechts twee keer per dag m’n Facebook-status updaten.

In het lieflijke dorpje Stramberk ruikt het de hele dag naar taai taai.

In het lieflijke dorpje Stramberk ruikt het de hele dag naar taai taai.

Welkom in Moravië

Uitvalsbasis voor een verkenningstocht door Moravië was Ostrava. Ga je zelf deze kant op, dan wil je wellicht van dorp naar dorp trekken en verblijven in de lokale hotels. Met name in Stramberk zou ik je dat aanraden.

-> Hoe gay friendly Ostrava is, lees je in Gay bars in Ostrava, jawel ze zijn er!

Moravië is een groot gebied, dat in het noorden door Polen, in het oosten door Slowakije en in het zuiden door Oostenrijk wordt omgeven. Niet zo gek dus dat dit gebied door de eeuwen heen onder verschillende rijken toebehoorde, waarvan het Oostenrijkse keizerrijk het meest roemruchte is. Tegenwoordig is het een rustige omgeving waar het toerisme zich pas net begint te ontwikkelen.

Als een klein jongetje zo blij in Kopřivnice 

In het plaatsje Kopřivnice zie je gelijk hoe industrie ook mooi kan zijn. Daar vind je namelijk het Tatra museum. Neem, niet tantra, maar Tatra. Ik had geen idee wat het was, maar het was dus hét automerk van Tsjechië. voordat de communisten besloten dat Skoda de auto’s voor de gewone man moest maken.

car technik museum tatra

Tatra had echter de beste ontwerpers en in het museum kwam het kleine jongetje in mij weer naar boven. Mijn jongenshart ging sneller kloppen van prachtige oldtimers en een aparte afdeling waarin streamline-design aan bod komt. Ronde vormen van klassieke wagens bleken ook in het voormalige Tsjechië-Slowakije razend populair.

Later werd Tatra de bouwer van prijswinnende Paris-Dakar-trucks, stevig materieel en gepantserde wagens voor politici. Misschien niet iets voor iedere doorsnee homo, maar ik werd er wel blij van.

tatra technik museum

Entree van het Tatra Museum (links)

Koekhuisjes in Stramberk

Van een heel andere orde is Stramberk; een lieflijk dorpje tussen de groene heuvels. Op het dorpsplein speelt de lokale muzikant accordeon. Terwijl je vanaf de hoofdweg het plein op loopt ruik je de geur van verse koek. Of liever: taai taai.

Het blijkt de lokale specialiteit Štramberské uši, oftewel ‘oortjes’. Ze lijken op de oren van Shrek, maar volgens de overlevering zijn ze vernoemd naar de Russische soldaten die hier de oren werd afgesneden in Barbaarse tijden. Gevuld met slagroom en warm fruit zijn ze in elk geval een goede afsluiter van een stevige maaltijd.

Czech cuisine specialty sweet Štramberské uši

Tip: wij hadden na onze bierproeverij bij Městský pivovar Štramberk een knoflooksoep besteld en die was goddelijk. Wel zorgen dat iedereen ‘m neemt, want de volgende ochtend rook ik ‘m nog.

best garclic soup ever in czech republic gay food blog

Het letterlijke hoogtepunt van Stramberk is de eeuwenoude uitkijktoren. En ja, het is de moeite waard om de wenteltrap omhoog te nemen. Bovenop heb je namelijk prachtig uitzicht en zie je zelfs Slowakije liggen.

gay travel blogger gay czech republic
Lees volgende week ook over het geboortehuis van Sigmund Freud in Příbor en het hoedenstadje Nový Jičín, allebei rondom Ostrava.