Live Like Tom gay travel blog

Eerder al postte ik over een sprookjesachtig heuvellandschap waar je kunt klimmen en klauteren: het Boheems Paradijs. Dat je daar meer kunt doen dan alleen de hoogte in, ontdekte ik tijdens het vervolg van mijn trip door dit steeds populairder wordende gebied van Tjsechië. Tijd voor nog meer actie.

 

czech republic snezka mountain

Decor voor Hollywood-blockbusters: Český ráj

Het Boheems Paradijs, of op z’n Tsjechisch Český ráj, is helemaal ingericht op actieve vakanties in de buitenlucht. En ik moet toegeven dat ik daar soms naar snak, tussen het standaard palet van stedentrips, gay prides en party bestemmingen.

Het landschap in het noordelijke deel van Tsjechië oogt als een sprookjesboek: dromerige heuvellandschappen en pittoreske kastelen volop. Niet voor niets is dit gebied razend populair onder filmmakers.

castle in czech republic

 

Zo werden hier adembenemende scenes gefilmd voor films als Hell Boy, Van Helsing, Mission Impossible 4 & The Brothers Grimm. De vele kastelenzijn regelmatig decor voor blockbusters, dus sta niet gek te kijken als er een filmcrew resideert in een nabijgelegen dorp.

-> Tip: met de app Czech Film Trips kun je zien op welke plek, welke film is opgenomen.

Kasteel Boheems Paradijs

En….Actie!

Dat je in het noorden van Tsjechië prima kunt hiken en rotsklimmen, heb je wellicht al gelezen in: ‘Klimmen en klauteren in Tsjechië’. Zit je liever op een mountainbike, dan ben je hier echt in het paradijs beland!

climbing gear klimspullen klimmen boheems paradijs

De heuvels en lage bergen hebben verschillende hellingen en sommige wegen worden bewust wat ruw gelaten voor extra uitdaging. In de zomers brengen gratis cyclobussen je met fiets en al naar de top van heuvels (of terug).

Omdat je hier in de winter ook aardig kunt skiën, vind je overal skiliften. In sommige mag je ‘s zomers ook de fiets meenemen. Even checken van tevoren dus, of gewoon niet zeuren en zelf die berg op fietsen. Per slot van rekening doe je in je spinning-klasje niet anders!

bohemian paradise czech republic gay travel czech

Futuristisch hotel op de hoogste berg

De hoogste berg van Tsjechië vind je op de grens met Polen. De berg heet Sněžka, wat Tsjechisch is voor ‘sneeuwkop’. Met de hypermoderne skilift ga je naar de top, die op 1603 meter ligt. 

De Sneeuwkop is nogal rotsachtig, dus skiën kun je hooguit vanaf het middenstation. De top geeft echter prachtig uitzicht op het omliggende skigebied. Ook kun je er naar boven en beneden mountainbiken, hoewel je dat dan natuurlijk liever niet in de winter doet. 

De grensovergang tussen Tsjechië en Polen stelt in het vrije Europe niet zo veel meer voor, maar de grenspaaltjes markeren nog wel de officiële grens.

Aan Tsjechische zijde kun je in het hoogste postkantoor van het land  een unieke stempel op je postzegel laten zetten. Ook een warme kop koffie is verkrijgbaar in het strakke gebouwtje.

Aan Poolse zijde staat een kapel, die in het verleden ook dienst deed als kroeg. Ernaast staat een futuristische hotel, dat in een gemiddelde James Bond film niet zou misstaan.

Monkey-trail en rodelbaan in Tsjechië

actieve vakantie tsjechie gay travel blogger

Als je wilt kun je lopend de berg af via de gebaande paden, wat goed is voor een paar uur hiken. Er zijn ook mensen die graag bergopwaarts wandelen, maar vanwege de 24 graden die het was toen ik er was, heb ik dat aan de die-hards over gelaten.

Omdat ik wel de smaak te pakken had gekregen van het klimmen en klauteren in het Boheems Paradijs, kon ik mijn energie later op de dag kwijt in het monkey-trail parcours van Monkey Parky.

De bijbehorende rodelbaan maakte het kind in mij weer helemaal wakker en moe maar voldaan viel ik ‘s avonds in diepe slaap in m’n hotel. Een dagje apenkooien zou ik eigenlijk vaker moeten doen.

Veel voor weinig

Wat me het meest opviel tijdens deze trip, was het feit dat veel Tsjechen in hun vrije tijd de natuur in gaan. Inmiddels weet ik hoe dat komt. Tsjechen houden namelijk net als Hollanders van veel voor weinig, of nog liever: gratis.

Dat betekent dat je tijdens een vakantie in Tsjechië kunt genieten van veel eten voor prikkie, lage entrees voor natuurparken en heel veel bier voor een paar euro. Zodoende is er dus ook genoeg gratis te beleven: de natuur zelf.

Een (mid)weekje Tsjechië is al met al dus helemaal niet duur. Zeker als je de drukte van Praag ontvlucht en de frisse buitenlucht gaat opsnuiven in Český ráj.

Dus huur een auto, pak een mountainbike of kano en trek er op uit. Het Boheems Paradijs wacht op je.

Lees ook: Praag ontdekken per SegwayKlimmen en klauteren in Tsjechië of ga dit najaar op stedentrip naar Göteborg of 1 van deze 5 citytrip steden voor het najaar.