Heb jij ook een ‘to do’-list waaraan geen einde lijkt te komen? Geef je zelf even een moment om terug te kijken en bedenk wat je ongedaan zou willen maken. Byebye ‘to do’-list, hello ‘undo’-list!

sexy guy beard sleeping

Soms ben ik zo erg gefocust op wat ik allemaal nog moet doen, dat ik vergeet te genieten van het hier en nu. Erger nog: ik vergeet soms terug te kijken naar waardevolle momenten. Daarom ben ik dit jaar begonnen met een terugkijk-kalender. Hierop zie ik precies wat ik heb gedaan en heb ik eens in de 3-4 dagen een moment om terug te kijken. Hoewel ik zelf weleens de indruk heb dat ik een saai leven heb (ik wil namelijk nog zovééĺ), laat de terugkijk-kalender me zien dat dat best wel mee valt.

Maak schaamteloze ervaringen ongedaan

Terugkijken hoeft niet nostalgisch of sentimenteel te worden. De mens heeft van nature een selectief geheugen. Daardoor onthoud je vaak de meest intense momenten. Verdrietige en mooie belevenissen zijn de moeite waard om te onthouden en de meest waardeloze momenten vergeet je gewoon. Toch zijn er ook nog een zooi momenten waarover je eindeloos kunt dooremmeren; domme fouten, stomme openingszinnen en belachelijke situaties. Vaak komen die jaren nadien nog bovendrijven. Gun je zelf daarom een hilarische middag door al die momenten op te schrijven op je UNDO-list. Het geeft rust in je kop en met een beetje mazzel verdwijnen ze voorgoed uit je systeem (net als met piekermomenten die je s nachts opschrijft).

Mijn UNDO-list (mag ik er 1 van jou terug?)

Om het ijs te breken deel ik je hieronder 5 UNDO’s. Ik zou het erg tof vinden als je hieronder (desnoods anoniem) 1 UNDO van jou deelt. Durf jij dat aan?

  1. Met stip op nummer 1: het moment dat ik in een zwemslip op tv verscheen. Ik had het contract al getekend en wist niet eens wat er wel of niet was gefilmd. Wist ik veel dat het zó koud was en dat de kleedhokjes ook waren gefilmd! Dat ik er voor dat candid-camera-programma was ingeluisd heb ik mezelf nooit vergeven. Maar de honderden guldens die ik ervoor kreeg waren een prima aanvulling op m’n studiebeurs. 😉
  2. Iets met tandpasta in mijn haar op een camping en dat ik van woede de deur zo hard dichtsmeet, dat het raam uit het toiletgebouw knalde.
  3. M’n feestcommissie-functie misbruiken om het entreekaartje van het eindexamenfeest te tekenen, terwijl ik helemaal niet kan tekenen. In mijn klas zaten zeker 3 mensen die beter waren en 2 daarvan verdienen nu zelfs hun brood als illustrator. Maar ja, ik was 16.
  4. Alle keren dat ik met m’n dronken hoofd een heteroman m’n bed in probeerde te praten. Dat lukt me veel beter als ik nuchter ben.
  5. Het moment dat ik zei dat Rudolf van Veen hoogstwaarschijnlijk homo was, net nadat ‘ie heerlijk voor mij en mijn vrienden had gekookt en in de badkamer z’n make-up afdeed (en ik dacht dat ‘ie al weg was met de crew).

Andere tips om je beter te voelen: begin een terugkijk-kalender of ontdek je onbewuste verlangen. En natuurlijk: de FUKKIT-list!

En nu jij… 😉