death road la paz bolivia mountain bike tour

Ik sta te popelen om in 2016 weer vaak mijn tas te pakken. Het liefst had ik gezegd koffers, maar de realiteit is dat ik vaak aan handbagage al genoeg heb. Ik ben daarin niet de enige: Nederlanders gaan steeds vaker en verder op vakantie. En licht bepakt op reis is, mede door de extra kosten voor bagage, de nieuwe standaard. En zo zijn er meer reistrends voor 2016.

Dat Nederlanders reislustig zijn, is een open deur. Onze vermaledijde VOC-cultuur bracht ons al al over de hele wereld. Ok, dat was wel werk, maar toch. Doordat we tegenwoordig standaard 25 vakantiedagen per jaar hebben, kom je Nederlanders overal ter wereld tegen. Maar waar vind je nou die leuke, originele bestemmingen waar RTL4 niet standaard wordt aangeboden via de tv in je hotelkamer?

gay bolivia travel tip death road tour mountain bike

De mountainbike tour op Death Road was misschien wel één van de tofste dingen die ik ooit heb gedaan.

Actieve vakanties

Zoals je ongetwijfeld op het Instagram-account van That Guy From Rotterdam hebt gezien, ben ik onlangs weer wezen duiken. Ook ben ik dol op skiën, klimmen (zoals recentelijk in Tsjechië) en mountainbiken (bijvoorbeeld op Death Road in Bolivia). Zodoende kwam ik in 2015 tot de schrikbarende ontdekking dat ik dus best wel in ben voor actieve vakanties. Maar het vinden van nieuwe bestemmingen is nog niet makkelijk.

climbing gear klimspullen klimmen boheems paradijs

Gelukkig hoef ik niet alles zelf uit te pluizen. Online speuren is voor mij een goede voorbereiding. Maar binnenkort ga ik ook voor het eerst eens een kijkje nemen op de Vakantiebeurs 2016, die van 13 t/m 17 januari wordt gehouden in de Jaarbeurs Utrecht.

-> Tip: Wil je ook naar de Vakantiebeurs, dan kun je via deze link tickets bestellen voor € 11,- (ipv  € 15,50). Als je de kaarten online koopt, maak je bovendien kans op een 3-weekse rondreis naar Nieuw-Zeeland voor 2 personen.

gay travel vakantiebeurs 2016 utrecht

Ik moet toegeven dat ik niet erg warm word van het clichébeeld van een heterostelletje dat lurkt aan een cocktail. (Ik zal samen met Karl van Karlisworld wel een foto maken ter inspiratie voor volgend jaar 🙂 ) Maar voordat ik de tickets boek naar Bali, is het altijd goed om te checken welke andere duikbestemmingen de moeite waard zijn. Qua actieve vakanties is er in elk geval een hoop te beleven.

Scandinavië en culinaire uitspattingen

oslo city trip weekend break

Afgelopen zomer ging That Guy From Rotterdam’s Eric naar Scandinavië en hij kwam terug met enthousiaste verhalen (over o.m Stockholm, Göteborg en Kopenhagen). Omdat ik sowieso Stockholm op het programma heb staan in 2016 en ik Oslo ook heerlijk vind (lees ook: 48 uur Oslo) ben ik benieuwd naar het Scandinaviëplein, waar Zweden, Denemarken en Noorwegen zich gezamenlijk presenteren.

Muggen lunch bakery stockholm

Ze besteden zelfs extra aandacht aan culinaire en actieve vakanties. Als man van The FoodJourney moet ik namelijk wel een extra oogje openhouden voor culinaire trips. En dat Noorderlicht wil ik namelijk ook nog steeds zien en ik heb zelfs gehoord van een gay cruise naar Spitsbergen!

Reistrends 2016

Als je de reisprofessionals mag geloven zijn er voor 2016 een paar opvallende trends die ongetwijfeld ook op de Vakantiebeurs aan bod komen. That Guy From Rotterdam zet de belangrijkste voor je op een rijtje.

Pre-travel experiences

Virtual reality begint de normaalste zaak van de wereld te worden. Met je 3D-bril rondkijken op je droombestemming voordat je boekt; volgens Booking.com wordt dit een grote trend in 2016. Zo kun je zelfs verboden paradijzen betreden zonder risico om te worden opgepakt. 

Zelf ontdekken, hier en nu

De digitale mogelijkheden stellen vakantiegangers in staat om zonder reisgids toch de weg te vinden. Instagram laat je de mooiste plekjes en lekkerste gerechten ontdekken. Zet gewoon je GPS en WiFi aan om te zien waar je bent en waar je kunt slapen. On-the-go zoeken en boeken wordt de welkome afwisseling naast vooruitgeplande trips. Zowel travel trend bureau CherryPicker als Fortune signaleerden deze trend.

Licht en ver

Zelf heb ik altijd mijn paspoort, creditcard en rugzak op standby staan, zodat ik altijd last minute weg kan. Steeds meer mensen reizen met enkel handbagage. Lange weekenden en midweekjes weg zijn makkelijker en voordeliger dan ooit. Lichtbepakt op reis wordt in 2016 standaard. Nog even en de ruimbagage wordt weer gratis aangeboden om het grondpersoneel aan de bak te houden.

Klik, kies, personaliseer

Je eigen reis samenstellen wordt ook steeds populairder. In een paar klikken combineer je een low budget vlucht met een luxe gay hotel. Zelf slenteren door de stad afwisselen met een privé tour door je favoriete museum. Of een obscure theaterproductie bezoeken in plaats van een kaskraker-musicals; het kan allemaal.

De compleet georganiseerde vakanties zullen ongetwijfeld komen met flex-modellen, waarbij je zelf in- en uitstapt bij triponderdelen. Onder andere psfk zet hoog in op deze trend.

Wat zijn jouw vakantieplannen voor 2016? en welke trends voorzie jij?