Hoewel veel mensen denken dat de multiculturele samenleving de homo-emancipatie meer kwaad doet dan goed, laat Rotterdam zien dat de Regenboog Revolutie in volle gang is. ‘Divers is niet pervers’, zou zomaar de slogan kunnen zijn van de beschaafde emancipatie van de LGBTQ-community in de tweede stad van Nederland. Geen leernichten en relpotten, maar ‘love, peace & Rotterdamse nuchterheid’ in alle kleuren van de regenboog. En dat wordt gevierd deze zomer!    

Vrijwel dagelijks worden we overspoeld door slecht nieuws: de wereld staat in brand. Geweld neemt toe en tolerantie neemt af; het lijkt bijna wiskunde als het alleen om cijfers zou gaan. Maar achter de aantallen van doden en gewonden, percentages van de bevolking die dit of dat vindt, gaan menselijke emoties schuil. Je zou er in de toch al druilerige zomer van 2016 haast ongelukkig van worden.

Fier wappert echter de regenboogvlag in de Rotterdamse straten. Wat een paar jaar geleden onmogelijk leek in het multi cultureel uitgedaagde 010, is nu werkelijkheid: de emancipatie van de lhbt-gemeenschap is in volle bloei. Het begon als een voorzichtige lente, maar de knoppen staan op springen!

Regenboog Revolutie in Rotterdam

Met enige zelfverzekerdheid durf ik te spreken van een Regenboog Revolutie. Niet met provocaties en het scanderen van leuzen, maar voorzichtig en beschaafd.

Aan de wieg van deze ontwikkelingen staan de immer standhoudende kroegen KeerWeer, Regenboog en Strano, die als een roze driehoek het kloppende hart zijn van gay Rotterdam. Na de feestjes Liberated, Betty Ford Clinic en Gaylypso en het sluiten van Gay Palace leek het even stil te worden.

-> Ontdek de 5 beste gay bars van Rotterdam

Totdat in 2011 de EuroGames werden gehouden in Rotterdam. Sportende lhbt’s van Ketelbinkie mengden zich ineens zichtbaarder dan ooit in het uitgaansleven en vanuit alle Nederlandse uithoeken kwamen vrijwilligers de handen uit de mouwen steken; er werd gebouwd aan een nieuw gayfriendly Rotterdam.

KeerweerParade begin van Rotterdam Pride

Het legde de kiem voor de Rotterdam Pride, die samensmolt met de KeerWeer Parade. Die Rotterdam Pride deed wat ‘ie moest doen: verbindingen leggen in de stad. Gepusht door de lobbygroep Rotterdam Gay Destination en met de zegen van burgervader Aboutaleb kreeg de lgbt community een zichtbare plek in Rotterdam.

keerweer parade rotterdam pride

Pride-hotspots Hangout010 en Ferry bleken blijvertjes, er zijn weer volop gay feesten in Rotterdam en drags trippelen hooggehakt van kroeg naar kroeg op zaterdagavond.

Rotterdam Unlimited met Carribean Pride

Na het geweld in Orlando werd duidelijk hoe verenigd de Rotterdamse lhbt-scene anno 2016 is. De gedenkende menigte droeg de regenboogvlag en omstanders durfden elkaar aan te spreken op kwetsende taal: ‘dat doe je hier niet’. Samen jezelf zijn was nog nooit zo zichtbaar in Rotterdam. Dat had 15 jaar geleden niemand durven dromen.  

 

Deze zomer viert Rotterdam zoals elk jaar zomercarnaval. De kleurrijkste optocht van het land heeft zelfs een heuse regenboogwagen onder de noemer Caribbean Pride; een samenwerking van The Hang-Out 010, Passionada Entertainment, Rotterdam Unlimited en Rotterdam Pride.

Dat is nu al een hoogtepunt in de bestaansgeschiedenis van Rotterdam Unlimited, zoals Zomercarnaval en Dunya Festival tegenwoordig gezamenlijk heten. In september is het weer Rotterdam Pride. We hebben wat te vieren met z’n allen: leve de Regenboog Revolutie!
rotterdam pride carnaval