beautiful slovenia gaycation wine tasting

Brda staat in Slovenië bekend als de wijnregio, die je met de auto makkelijk bereikt vanuit Venetië. Kleine dorpjes zoals Šmartno, Dobrovo en Hlevnik blijken onverwacht leuke plekken te herbergen. That Guy From Rotterdam proefde honing, olijfolie, chocoladetaart en snoof behalve cultuur ook de heilzame lucht uit bijenkorven op.

church in smartno brda region slovenia

Vila Vipolze is een goede start van een dagje rondtoeren. Het oudste renaissancehotel uit de regio doet dienst als regionale VVV en koffiebar. Hier kun je dus op je gemak je route uitstippelen voor die dag. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon onze route overnemen.

Šmartno

Zoals je al kon lezen in deze post over de Sloveense wijnstreek Brda, is het heuvelachtige landschap in het westen van Slovenië prima te bereiken met de auto. Op een mooie dag kun je de regio net zo makkelijk bezoeken op (elektrische) scooters of mountainbikes. Het leukste is namelijk om van dorpje naar dorpje te gaan.

old door and tree in smartno village slovenia

Šmartno is het bekendste dorpje in het gebied. De oude huisjes met terrasjes hebben iets schattigs, maar neem ook even de tijd om ergens naar binnen te gaan. In het lokale cultuurhuis Hiša kulture kun je op de eerste verdieping een olijfolie-proeverij doen en serveren ze verrukkelijke zelfgemaakte chocoladetaart met olijfolie!

chocolate cake with olive oil tasting smartno slovenia

street in smartno

Nona Luisa is een ouderwets zeepzaakje, waar je ongetwijfeld een souvenir voor je (schoon)moeder vindt, terwijl je zelf misschien eerder aan je trekken komt bij de schilderingen in de oude kerk. Die doen namelijk eerder denken aan het werk van Tom of Finand.

drawing tom of finland like in church in slovenia brda

Dobrovo & uitzicht over het hele gebied 

Vanuit Šmartno is het maar een klein stukje naar de Gonjače uitkijktoren, vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de hele regio. Kijk je liever uit vanaf een kasteel, ga dan naar Dobrovo waar het kasteel de grootste blikvanger is.

view tower view on brda region

Geen mooi weer? Bekijk dan het uitzicht gewoon op je telefoon!

Hlevnik: Api therapie en honing proeverij met prosciutto

Eén van de meest bijzondere dingen die we in Slovenië hebben gedaan, is het opsnuiven van de lucht van bijenkorven. Deze zogenaamde api-therapie zou heilzaam zijn voor de luchtwegen en uit heel Europa komen mensen met allergieën naar de kleine kleurige hut waarin honderdduizenden bijen hun werk doen.

gay travel blogger liveliketom in api therapy cabin

Het zweet van de werklustige bijen van bijenboer Robert Skubin is helaas niet geschikt voor een luchtverfrisser. Maar de geuren van de verschillende honingsoorten die we na de api therapie mochten proeven bij de bijenboerderij maakten dat helemaal goed. Zeker met een de eigen prosciutto erbij!

-> Ook mooi: foto’s van mensen die overgoten worden met honing.

prosciutto-met-honing-proeverij-mijn-slovenie

honing-proeverij-dobrobvo-honey-tasting-prosciutto-dobrovo-slovenia

Al met al een heerlijke dagtrip, die met gemak verlengd tot een heel weekend in combinatie met wijnproeverijen in Slovenië.

-> Lees ook de post over wijnen, kastelen en kristalhelder water)

Hotels in Brda

In het eerste deel van deze blogpost kon je lezen waar we zelf verbleven, omdat het goed aansloot bij onze wijnproeverijen.

Ben je meer een luxepaardje, dan is het goed om te weten dat hier ook luxe appartementen in de omgeving zijn. Zo is kasteel Gredič een luxe wijnrestaurant en hotel. In het penthouse, dat je -heel Dynasty- rechtstreeks vanuit de lift betreedt heb je zelfs je eigen wijnkoelkast.

Overigens kun je er ook gewoon prima lunchen, zoals wij hebben gedaan. Het kasteel is ook een populaire fotoplek, omdat het dagelijks het denkbeeldige decor vormt van de populairste soap van Slovenië.

Voor een iets charmantere opzet, kun je ook naar het nabijgelegen Dvor. Met rustige kamers en een zwembad tussen de kersenbomen, ben je hier in een het fruitige paradijs van Slovenië.

Auto huren in het buitenland: vanaf Venetië naar Slovenië

Vanaf Venetië Marco Polo Airport ben je in 75 minuten in de Brda-regio en wij hebben deze reis gemaakt in samenwerking met Mijn Slovenië en Sunny Cars

Hoe ziet jouw ideale vakantie eruit; kunst, cultuur, eten, nietsdoen? Wij zijn benieuwd!