Tijdens de Vakantiebeurs sprak is de mannen van Spacerseat, een zitkussen waarmee je in het vliegtuig van elke economystoel een comfort seat maakt. Het klonk te mooi om waar te zijn. Dus mocht ik ‘m uitproberen.

Hoewel mijn 1.83 een gemiddelde Nederlandse mannenlengte is, zijn vliegmaatschappijen duidelijk ingesteld op een korter type. Bij het boeken van een voordelig ticket word ik vaak weggestopt op een stoel die net genoeg beenruimte biedt om te zitten, maar waar ik met moeite vrij kan bewegen. En al helemaal niet als ik mijn laptop of een stapel tijdschriften in de stoelzak stop.

Voor het slapen op een lange vlucht is het meestal geen probleem, omdat ik mijn voeten onder de stoel voor me schuif. Maar de rest van de vlucht zit ik vaak in spreidstand om nog enige ruimte te hebben. De mannen van Spacerseat hadden hetzelfde probleem en besloten er iets aan te doen.

Spacerseat: een boxspring onder je kont

Op vrijwel elke vlucht mag je 1 stuks handbagage en 1 los item meenemen, zoals een fotocamera, handtas of dus de Spacerseat. Je hoeft het niet op te blazen of uit te vouwen, want hij is gemaakt van meerdere lagen stevig schuim.

Tijdens de start en landing schuif je ‘m onder de stoel voor je en zodra de stoelriemen los kunnen, leg je ‘m op de zitting. En het moet gezegd: de Spacerseat is een comfortabel zitkussen. Het voelt als een stevige boxspring onder je kont en ik zou willen dat ik op mijn werk zo’n stoel had. Handig: daar kun je ‘m ook gewoon gebruiken als je niet op reis bent.

Gratis meer beenruimte of niet?

Het belangrijkste is natuurlijk of je met de Spacerseat ook echt extra centimeters beenruimte krijgt. Aangezien ik redelijk vaak vlieg, nam ik ‘m dus mee op een vlucht. Nu heb ik bij CityJet niet echt te klagen over de beenruimte, maar het verschil bleek opmerkelijk groot.

Normaal gesproken gebruik ik de stoelzak voor me voor een flesje cola, waarmee mijn knie alsnog de stoel voor mij raakt. Met mijn achterwerk dit prinsheerlijke kussen had ik ineens veel meer ruimte. En daarmee kost een levenslange upgrade naar comfort-klasse dus echt maar € 65,-.

City Jet leg space Spacerseat

Een cola fles blijft makkelijk klem tussen stoel en knie zónder Spacerseat.

 

That Guy From Rotterdam test Spacerseat

Met de Spacerseat heb ik beduidend méér beenruimte.

Zou ik de Spacerseat op elke vlucht meenemen?

Voor lange vluchten is het echt een uitkomst. De extra beenruimte is aanmerkelijk en je kunt wel gewoon je tafeltje blijven gebruiken. Ga je op de plek van bestemming rondreizen met openbaar vervoer, dan zou je het kussen daarvoor ook kunnen gebruiken. (Thaise bussen hebben ook niet veel beenruimte.) Blijf je op 1 plek of heb je een huurauto, dan is het helemaal ideaal; dan heb je er geen omkijken naar.

 

SPACESEAT LR interieur AI

Voor korte afstanden, zoals mijn frequente vluchten naar Londen, is het kussen helaas wat onpraktisch. Het stijgen en landen duren langer dan de tijd dat ik op het kussen kan zitten en in die korte tijd is het niet echt chique om je mede-passagiers op te laten staan om een kussen onder je goddelijke achterste te schuiven en na gebruik weer op te bergen.

Omdat ik dan ook nog eens  enkel met handbagage reis, loop ik met een stevig groot kussen onder m’n arm door de stad. Mensen zijn geïntrigeerd en kijken je na, maar handig is het niet. Bij veel low-cost carriers zoals EasyJet mag je bovendien maar 1 stuk handbagage meenemen. Voor mij is de keuze dan makkelijk.

Kortom: een geniale uitvinding voor lange mensen op lange vluchten. Voor de korte afstanden wacht ik nog even tot de heren van Spacerseat met een opvouwbare variant komen.

Heb jij last van te weinig beenruimte in vliegtuigen?