Man taking PrEP

Zo’n 8 maanden geleden werd ik single. Een tijdje daarvoor schreef ik het artikel ‘Vakantie-PrEP: zorgeloos op vakantie‘ dat nogal wat stof deed opwaaien. En alsof het lot ermee speelde, had ik een ongelukje in de slaapkamer. De stress waarmee ik toen te maken kreeg, deed me besluiten om PrEP een kans te geven. Nu ben ik 6 maanden verder en heb ik zojuist mijn bloed weer laten testen. Tijd voor een update, hopelijk om anderen te helpen bij het maken van een afweging om wel of niet ‘aan de PrEP te gaan’.

PrEP is een medicijn om jezelf te beschermen tegen een hiv-infectie. Het is geen paracetamolletje, want je moet elke 3 maanden je nier- en leverfunctie laten testen. Die organen kunnen namelijk gevoelig zijn voor PrEP en in het ongunstigste geval last krijgen van ernstige complicaties. Ook moet je eens in de 3 maanden checken of je nog steeds hiv-negatief bent. Als je positief bent, moet je andere medicijnen erbij gaan gebruiken.

Mede daarom schreef ik dus het eerder genoemde artikel. Het lokte zoveel reacties uit, dat ik mezelf censureerde in een update, maar uiteindelijk besloot ik om beide versies online te plaatsen.

Mijn voornaamste vooroordeel was dat mensen die aan de PrEP zijn, vaker onveilige seks hebben. En dan bedoel ik onveilig mbt andere soa’s, want tegen hiv beschermen ze zich middels PrEP. Een andere reden voor mijn vooroordelen, was angst: creëren we met z’n allen niet een soort superhiv, die resistent is? En gaat de verspreiding daarvan niet gepaard met andere supersoa?

Maar goed, ik zat in een vaste relatie en dan is het makkelijk om vooroordelen te spuien over mensen die open relaties hebben, bareback sex hebben en singles die een spannend seksleven hebben. En toen ik zelf weer single werd, wilde ik gewoon vasthouden aan mijn aloude principe: alleen een condoom is veilig.

Ongelukje in de slaapkamer

Totdat ik met een enorm leuke meneer een wilde nacht had. Het condoom gleed af en verdween. We waren niet klaargekomen, maar het was wel een paniekmoment: hoe eerlijk zijn we tegen elkaar over onze hiv-status en wanneer zijn we voor het laatst getest? En hoe weten we zeker wat er in de tussentijd is gebeurd?

De maandag erop ging ik naar de GGD, om te checken of ik PEP (de 30 dagen morning after pillenkuur) nodig had. Na de uitgebreide vragenlijst leek het niet nodig. Toen meneer weekendscharrel zich na lang aandringen toch nog liet testen en ook negatief bleek, werd PEP afgeraden.

Ik had 36 uur nauwelijks geslapen en was in een compleet overspannen toestand. Tegelijkertijd wist ik ook dat mijn reactie enigszins overdreven was. We waren niet klaargekomen. Er was hooguit voorvocht geweest, maar dat zou niet voldoende zijn voor een hiv-besmetting. Desondanks was het voor mij duidelijk: dit wilde ik nooit meer meemaken! Als ik mijn nieuw verworven single status nog een beetje zorgeloos wilde houden, dan zou PrEP best een overweging kunnen zijn.

PrEP via de huisarts

De GGD in Rotterdam heeft geen test lopen voor PrEP en schrijft het alleen voor aan mensen die nóg meer risico lopen vanwege drugsproblemen etc. Uiteindelijk ging ik naar mijn huisarts voor PrEP.

Gelukkig was ze goed ingelezen en had ze net een training achter de rug over PrEP in de huisartspraktijk. We lieten mijn bloed testen, bespraken mijn motivaties en of ik een voorkeur had voor een merk.

Toen mijn bloed, lever- en nierfunctie in orde bleken, kon ik ‘aan de PrEP’. In eerste instantie koos ik voor pillen van Teva, die in een potje worden geleverd. Omdat de werking van PrEP buiten een gesloten verpakking nog niet grondig is getest, ben ik later overgestapt op Sandoz, die de pillen in doordrukstrips levert. (Overigens is Teva wel verder getest en blijkt langer houdbaar te zijn dan 30 dagen, maar zoals je misschien al tussen de regels door hebt gelezen, ga ik graag voor zekerheid.)

Het voelde spannend, die eerste pil slikken. Zou ik bijwerkingen krijgen? Maar ook voor de langere termijn was ik benieuwd: zou mijn seksleven veranderen? En wat zouden anderen van mij denken?

Sandoz PrEP doordrukstrip

Bijwerkingen PrEP

Ik begon met de eerste dag 2 pillen en vervolgens tot 2 dagen na de seks 1 maal per dag doorslikken. Al snel merkte ik, dat het plannen van mijn seksmomenten niet echt handig was. Je moet namelijk 2 uur voor de seks de dubbele dosis nemen, en soms is een Grindr-date iets dichter in de buurt en wil ik niet 2 uur wachten.

Daarom ben ik al snel overgestapt op dagelijks slikken. Dat kwam ook doordat ik eigenlijk geen bijwerkingen ervaar van PrEP. N

Nou ja, ik merkte wel dat als ik ’s morgens slikte, ik na verloop van tijd wat lustelozer/ depri werd. Daarom ben ik gaan schuiven met de tijd waarop ik mijn dagelijkse dosis neem. Als ik vlak voor het slapengaan slik, heb ik heftigere dromen. Als ik ’s avonds rond etenstijd slik, slaap ik dieper en overdag slikken maakt me ’s avonds wat futlozer. Maar nogmaals, ik zit niet in een studie, dus ik weet niet of dit komt door de medicatie zelf.

Seksleven is veranderd sinds PrEP

In eerste instantie veranderde mijn seksleven nauwelijks door het gebruik van PrEP. Ik kon simpelweg niet geloven dat een pilletje waarvan ik niets voel, me daadwerkelijk kon beschermen tegen zoiets heftigs als hiv. Pas na 3 maanden, toen ik mijn bloed, nier- en leverfunctie weer moest laten testen, merkte ik een verschil in mijn mindset. Voor het eerst zat ik bij het bloedprikken niet zenuwachtig te draaien, met in mijn gedachten: ‘nu gaan ze het ontdekken’.

De uitslagen waren allemaal goed en er viel een last van mijn schouders. Overigens had ik in de tussentijd wel seks gehad, maar nog steeds met condoom. Dat de angst bij de test – en tijdens  het wachten op de uitslag – was verdwenen, maakte een enorm verschil. Voor het eerst voelde ik me echt zekerder.

De weken erna durfde ik de teugels wat te laten vieren. In mijn geval betekent dat vooral, dat ik niet bij de eerste druppel voorvocht in paniek raak. Langzaamaan durfde ik het ook bespreekbaar te maken bij mijn bedpartners. En toen leek de doos van Pandora geopend.

Voor het eerst ontdekte ik dat heel veel mannen aan de PrEP zijn. Of althans, dat zeggen ze. Het bleek het toverwoord te zijn om te gaan barebacken. Niet voor mij, maar mijn bedpartners vonden het vanzelfsprekend om het condoom achterwege te laten. ‘Daarom zit ik juist aan de PrEP’ hoor ik dan.

‘Het hele SOA-kwartet bij elkaar gespaard’

Sandoz PrEP blister side effects

Enkele mannen zeiden dat ze inmiddels elke soa wel hadden gehad de afgelopen maanden. ‘Maar ff aan de antibiotica en het was weer voorbij.’ Anderen zeiden dat ze zich om soa’s niet meer druk maakten, omdat ze zich elke 3 maanden laten testen. ‘En ja, een chalmydiaatje kan iedereen overkomen, toch?’

Ik belanddezelfs op feestjes waar stellen openlijk bespraken dat de ene helft waarschijnlijk hepatitus had opgelopen, maar nog wachtte op de uitslag. ‘Maar ja, de volgende dag Wasteland gaan we er niet voor laten schieten.’

Ik vond het schokkend.

Tegelijkertijd werd ik ook nieuwsgierig. Waar liggen mijn eigen grenzen? Welke fantasieën wilde ik graag eens uitproberen, zonder condoom. Het duurde dan ook niet lang voordat ik voor de eerste keer in mijn leven onveilige seks had. Dat wil zeggen, met iemand die geen verkering was, waarbij de eerste 3 maanden veilige monogamie was bevestigd met een hiv-test.

Wil je meer lezen over mijn ervaringen?

Er brak een spannende tijd aan. Hoever durfde ik mijzelf te laten gaan? Al snel werd die herwonnen vrijheid getemperd door onze vriend Chlamydia. Die had ik sinds mijn studententijd niet meer gehad! En inderdaad: even een antibiotica-kuurtje en je bent er weer bovenop!

Ben ik nu op een glijdende schaal beland? Ik heb geen idee! Inmiddels heb ik de derde hiv-, hepatitus, nier- en leverfunctie test achter de rug en ik zit nog midden in mijn ontdekkingsfase. Ik merk dat ik minder angst ken. Maar door die ene simpele soa ook weer meer op mijn hoede ben. Mijn fantasie draait op volle toeren. En vooral ook de vraag: moet ik aan deze blogpost nog een vervolg gaan geven. Of is dat too much information?