Predjama castle slovenia

Dit is deel 2 van het artikel: Spannend jongensboek als vakantiebestemming: Postojna. Op slechts 10 minuten rijden van de Postojna grot vind je de het rotskasteel Predjama. Pijl en boog mag je thuislaten, maar gevoel voor avontuur is welkom.

gay travel blogger Live Like Tom Slovenia

Grotten en rotsen zijn al spannend, maar als er dan ook nog eens een kasteel uittorent, slaat mijn fantasie dus op hol. Ik waan mezelf een Robin Hood die het kasteel te paard benadert en benieuwd is naar de aantrekkelijke prins die opdoet.

Allesbehalve romantiek in het kasteel van Predjama

Bij het Predjama-kasteel, op 10 minuten rijden van de grotten van Postojna, staat Serga (geen grap) op ons te wachten. De Sloveense is bijdehand en weet de romantiek van het kasteel (op een leuke manier) keihard dood te slaan met boeiende verhalen over hoe het leven er wél aan toe ging in de kasteeltijd.

Het 12-eeuwde kasteel werd half in de rotsen gebouwd en bood goede bescherming tegen rovers. In de daarop volgende eeuwen werd het uitgebouwd tot het in de 16e eeuw de huidige vorm had.

canon balls medieval castle slovenia

Kanonskogels als stille getuigen van ruige tijden

Martelkamer en Robin Hood

Het leven in het kasteel was geen luxe, zoals we zouden verwachten, maar wel een stuk comfortabeler dan buiten de muren ervan.De martelkamer lag in elk geval pal naast die van de priester, die op zijn beurt weer sliep naast de kapel van het kasteel.

De beroemdste bewoner was een soort Robin Hood, die jammerlijk om het leven kwam toen hij op z’n toilet werd omgebracht. Het is slechts één van de vele verhalen die historica Serga met twinkelende ogen uit de doeken doet.

castle interior

 

Neem er in elk geval de tijd voor om dit kasteel te bezoeken met een gids. Het maakt de lege ruimtes een stuk bijzonderder en je hoort bovendien wat de schrijver van Games of Thrones hier kwam doen.

Vanaf hier is het ongeveer anderhalf uur rijden naar ‘De groenste hoofdstad van Europa: Ljubljana’. Ook de SočaVallei ligt vlakbij; ideaal als je van een outdoor vakantie houdt. 

Zou jij kastelen en grotten bezoeken tijdens je vakantie, of rijd je liever rechtstreeks door naar de wijngaarden?